Site icon Szallas.hu Blog

Kerékpárral a Kisalföldön: Csesznek és Pannonhalma felfedezése


A Kisalföldről nem a bicajos túra az első, ami beugrik, inkább egy győri városnézés, ami eszünkbe jut. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagymamám Győr és Bábolna között lakik, Banán. Miután aktívan elkezdtem bicajos túrázni, eszembe jutott, hogy újra felfedezhetném a gyerekkori nyarak kirándulóhelyeit. Egy nap alatt bicajjal megfordultunk Pannonhalmán, Cseszneken és találtunk Ászáron egy minifalut.

A cseszneki vár romjai

Szállások Győrben

Pannonhalmára fel!

A Kisalföld felfedezéséhez Győrt érdemes kiválasztani központnak. Innen 22 km-re található Pannonhalma (nekünk Banáról ez 30 km volt).

Pannonhalma felé

Eleinte gyorsan haladtunk, aztán egyre dombosabb lett a vidék. Bevallom, az utolsó emelkedőn már toltam a túrabringámat, mert nem hegymászásra találták ki. Hegyi kerékpárral gyerekjáték feltekerni az apátsághoz.

Pannonhalmi Főapátság

A Bencés Főapátság látogatható, kényelmes fülhallgatós idegenvezetéssel bejárhatjuk a területet. Mi nyitásra érkeztünk, így egy darabig egyedül nézelődhettünk, a nagy csoportok később csatlakoztak.

További látnivalók a lombkorona tanösvény, a gyógynövénykert, a Boldogasszony-kápolna és a Millenniumi emlékmű.

Kilátás a lombkorona-ösvényről

Irány a Csesznek!

Pannonhalmától bringával Csesznek 35 km, mert nem a 82-es főúton mentünk, hanem Bakonybánk fele mellékutakon. Szerencsére a 82-esen csak egy nagyon rövid szakaszon kell tekerni. Cseszneket Bakonyszentkirályon át közelítettük meg. Az utolsó emelkedőt itt is inkább gyalog teljesítettem. A kilátás innen gyönyörű, Pannonhalmát is látni.

Irány Csesznek!

A cseszneki vár a tatárjárás után épült a sziklacsúcson. A vár többször gazdát cserélt, a török időkben végvárként védte az országot. Miután a törököt kiűzték,  és a vár elvesztette stratégiai jelentőségét, az Esterházy család barokk kastéllyá alakítatta át. 1780 körül a család elköltözött, egy darabig személyzet lakott benne, aztán egy földrengés és tűzvész lakhatatlanná tette a kastélyt. A régészek a ’70-es évek óta kutatják a romok titkait.

Kilátás a cseszneki várból

Csesznek nagyszerű  kiindulópont erdei túrákhoz, mert innen elérhető a Cuha-völgy, a Kőmosó-szurdok, Ördög-árok. Az extrém sportok kedvelőinek különleges élményt nyújt a cseszneki via ferrata.

A szallas.hu-n foglalóknak 28 % kedvezmény jár a belépőjegy árából >>

Ászári minifalu

Csesznek után Kisbér felé vettük az irányt, hogy egy szép kört tegyünk meg hazáig. Az ászári elágazásnál fékeztem egy nagyot, mert megláttam a Mini Skazent a tájházzal, ami mellett autóval mindig elmentünk.

Ászári skanzen

Ezért érdemes bringával bejárni egy vidéket, mert gyorsabb, mint gyalog, de több mindent észreveszünk, mint autóval. A skanzen 22 mini épülettel mutatja be a Dunántúl népi építészetét. A templomon és az iskolán kívül minden háznak van eredetije valamelyik faluban.  Innen folytattuk az utunkat Bábolnán át Banára. Egy nap alatt 100 km-t tettünk meg biciklivel, és rengeteg élménnyel gazdagodtunk.

Kinek ajánlom?

Ezt a bicajos kört azoknak, akik szeretnek bringázni, nem ijednek meg, ha emelkedőket kell megmászni. Természetesen autóval is meglátogathatóak ezek a látnivalók, ebben az esetben több programot is szervezhetünk egy megállóra, és gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető.

További látnivalók a Kisalföldön:

Szállást keresel a környéken? >>

/Fotók: Kávézombi/


Exit mobile version