Site icon Szallas.hu Blog

Kalandos kerékpártúra a Fertő tó körül


Ausztria és Magyarország osztozik a Fertő tó kerékpártúra útvonalán. Amennyire könnyű terep, annyira változatos, látnivalókban és élményekben bővelkedő táj. Családdal is könnyűszerrel megtehető túra, príma program tavaszi, nyári, őszi hosszú hétvégére.

A szigorúan vett Fertő tavi tőkerülő kerékpártúra 115 kilométer. A sportosabbak egy karboncsoda országúti géppel ezt nagyjából a kisujjukból rázzák ki alig 3 óra alatt, de az ilyen túráknak nem ez a lényege, hanem hogy széthúzzátok több napra. Számos bájos falu és városka csábít idózésre, gourmet-élményekre. A tavon hajózhattok, fürödhettek a Balatonéhoz hasonló kellemes vízben. Ha pedig egy hétig is ráértek itt kerekezgetni, a fenti 115 kilométerhez találtok másik 115 kilométert, hogy felfedezzétek a Fertő tó távolabbi környezetét is. A tóból Magyarországra viszonylag kevés esik, strand is csak Fertőrákoson van, de világörökségi, nemzeti parki táj lenyűgöző.

Látnivalók a Fertő tó körüli kerékpártúra útvonalán

Sopron

Döntsétek el, hogy saját bicajt visztek vonaton és lesz a soproni vasútállomás a túra kiinduló pontja. Szerintem megérdemli a város, hogy összekössétek a Fertő tavi tókerüléssel. Nem mennénk részletekbe; Sopron Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa isteni borokkal.

Mesés szállások Sopron közelében

Fertőrákos

Soprontól egy könnyed kerekezésre van a kőfejtőjéről ismert település, Fertőrákos. A kőfejtő nem csak Sopron épületeihez adta évszázadokon át a követ, hanem a Kőszívű ember fiai egyik filmbéli jelenetének is helyszíne volt. Azt tudtátok, hogy a falu barokk pellengére eredeti?

A kőfejtőben

Mörbisch am See, avagy Fertőmeggyes

Itt már a kitűnő osztrák bringaúton tekertek. Római emlékek, bor, strand és vízi színpad található itt. Utóbbi európa egyik legnagyobbja, ahol nyaranta megrendezik a Mörbisch-i Ünnepi Játékokat.

Szállásajánló: Pension Mate Mörbisch am See

Rust (Ruszt)

Ha engem kérdeztek, a Fertő tó legfestőibb városkája. Kicsit olyan szentendrés, de annál nagyságrendekkel gondozottabb és jobban összerakott. Középkori falmaradványok, reneszánsz városháza, középkori és barokk templomok teszik festőivé Rusztot. A bor itt is a megélhetés egyik alapja. Hangulatos borozók sokaságában ismerkedhettek az itallal.

Szállásajánló: Hotel Seebad Rust

Neusiedl am See (Nezsider)

A magyarul furcsának tűnő nevű település a tó osztrák változatának – Neusiedler See – névadója. Barátságos kisváros kiépített tóparttal, vitorlás kikötővel a Fertő tavat északnyugatról határoló Lajta-hegység előterében.

Podersdorf am See (Pátfalu)

Az egyetlen olyan fertő-tavi település, amely nádas nélkül közvetlenül a tó partján fekszik. Nem mellesleg a tó leghosszabb strandját is itt találjátok. Legfontosabb ismertetőjegye a klasszikus, piros-fehér világítótorony.

Strand Podersdorfban

Illmitz

Biztos hallottatok már az ilmici sajtról. Olyan is van. Mindenestre Illmitzben találjátok a tavat mindkét országban körülölelő, világörökség nemzeti park egyik információs központját. A bájos kisváros környékén pedig mindenféle különleges teremtményt, mint a fehér szamár.

A kompban Mörbisch felé

Fertőd

A Fertő tó környéke évszázadokig az Eszterházyak befolyása alatt állt. Nem csak Fertődön, de az osztrák Kismartonban (Eisenstadt) is pompás, barokk kastély őrzi emléküket. Csacsi kérdés lenne, hogy vajon a fertődi kastélyról hallottatok-e már?

Hegykő

Hegykő leginkább termálfürdőjéről ismert. Itt kipihenhetitek az elmúlt napok kerékpározását, mielőtt hazaindulnátok.

Sá-Ra Termálfürdő – Hegykő

Kezdő bringatúrásoknak, családdal bringatúrázóknak, ráérősen, sok látnivaló közt bicajozni szeretőknek biztos, hogy be fog jönni a Fertő tavi bringatúra.

Már csak kedvetekre való szállást kell találnotok a túraútvonal mellett! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version