Site icon Szallas.hu Blog

Kevésbé ismert világítótornyok és eldugott tóparti kirándulóhelyek elérhető távolságban


Különleges utazásra hívjuk most azokat, akiket hozzánk hasonlóan ámulatba ejtenek a világítótornyok, de azoknak is érdemes lesz velünk tartani, akik eldugott tóparti kirándulóhelyeket keresnek. Csodás tavakért át sem kell lépnünk az országhatárt, de ha világítótoronyról van szó, érthető módon a tengerek és óceánok jutnak először eszünkbe, pedig nagyobb tavaknál és folyók mentén is találhatunk párat. Hogy pontosan merre? Közelebb (is), mint gondolnánk!

Világítótorony a Fertő tó osztrák partján, Podersdorfban

Kevésbé ismert világítótornyok, amik elérhető távolságban vannak

Az, hogy mit tartunk elérhető távolságnak, szubjektív, de ha néhány évtizedet visszautazhatnánk az időben, akár még Budapesten is láthatnánk egy folyami világítótornyot. A Duna mentén még ma is több található, de a miénket sajnos 1945-ben felrobbantották a németek a Petőfi híddal (akkoriban Horthy Miklós híd volt) együtt, és sajnos a tornyot később nem építették újra.

Magyarország egyetlen világítótornya

Hihetetlen, de ennek ellenére Magyarországon ma is rejtőzik egy világítótorony, ám ne tóparton, vagy folyó mentén keressük, hanem egy magán kertben. Budapesttől alig egy órányi autóútra, a csabdi szőlőhegyeknél kell fürkésznünk a magasodó tornyot. Bár magán portán áll, és információink szerint belülről nem látogatható, de azért látványnak nem utolsó, kívülről mindenképpen érdemes megnézni, ha a környéken van dolgunk.

Jogos a kérdés, mégis mit keres ott a torony, a válasz pedig egyszerűbb, mint azt gondolnánk. A „Farbi tornyot” Farbinger Tamás volt tengerész építette valószínűleg a bajorországi Vilshofenben található mintájára, ami az egyik legkisebb dunai világítótorony. Évente egyszer itt tart összejövetelt a tengerésztársainak.

Világítótorony Podersdorfnál

Ha szívesen megnéznétek egy igazi világítótornyot is, még mindig nem kell tengerig utazni, elég csak a Fertő tó felé venni az irányt, ahol az osztrák oldalon, Podesdorf am See-nel (magyarul Pártfalunál) magasodik egy igen látványos példány.

Ha szállást kerestek a környéken, megfizethető áron a magyar oldalon is klassz helyeket találtok >>

Még több látnivalóért a közelben, kattintsatok ide:

Világítótorony-túra a horvát tengerparton

Aki nem éri be a fenti világítótornyokkal, annak mégis azt javasoljuk, amint lehetőség nyílik rá, kerekedjen fel, és járja végig Horvátország csodás világítótornyait, melyek nem csak az Adria partját, hanem a kisebb szigeteket is még látványosabbá teszik, sőt, képzeljétek el, néhányban még meg is lehet szállni.

A csodás világítótornyok mindegyikét felsorolni nincs értelme, hiszen aki vállalkozik a túrára, megnézheti a Google Mapsen, de azokat bemutatjuk, amiket mindenképpen érdemes megnézni.

Savudrija, az Adria egyik legrégebbi tornya

Rögtön elsőként érdemes az Adria egyik legrégebbi tornyával, a Savudrijával kezdeni, ahol még apartmant is lehet bérelni.

Az Umaghoz közel, egy sziklás parton álló világítótorony legendája sokakat vonz ide, így itt ne ábrándozzunk csendes magányról, de azért úgy gondoljuk, ez kihagyhatatlan állomás. A legenda szerint a tornyot 1818-ban Metternich gróf építtette egy szépséges horvát lány számára, akibe egy bálon szeretett bele. A tragikus történet szerint azonban a lány pont azon a napon halt meg, mikor elkészült a világítótorony, ezért a gróf személyesen sosem járt ott, mert nem szerette volna, hogy emlékeztesse rá. A világítótoronyban igen borsos áron foglalhattok apartmant, ezért alternatívaként ajánljuk, böngésszétek át az Umagban elérhető szálláskínálatunkat, mert akár fele annyiért is találhattok nagyon klassz szálláshelyeket. Plusz gyönyörű világítótornyok is találhatóak még a környéken.

Veli Rat világítótorony

A következő kihagyhatatlan világítótorony nem tartozik a kevésbé ismertek közé, ám annyira látványos, hogy itt a helye, hiszen a térség egyik legszebbike. Akik már jártak itt, most nagy valószínűséggel bólintanak, hiszen a Dugi-szigeten magasodó 40 méteres Veli Rat világítótorony egy igazi szépség, ráadásul a toronyból nyíló kilátás is mesés. A sziget pedig kitűnő választás egy horvát nyaraláshoz, mert az ország leghosszabb szigete nem csak a strandolók szívébe lopja be magát, a természetkedvelők a fürdőzés mellett bebarangolhatják a Telascica Nemzeti Park területét is. Szállást Saliban érdemes foglalni, mert innen lehet a legjobban megközelíteni a főbb látnivalókat.

Jadrija világítótorony

Kevesebben ismerik a Jadrija világítótornyot, pedig egy igazi gyöngyszeme a horvát tengerpartnak, ahonnét tökéletes a panoráma a Szent Miklós erőd felé. A torony érdekessége, hogy több szobor is díszíti, melyek a Sibenikben található Szent Jakab-székesegyházból kerültek ide.

Sorolhatnánk még a szebbnél szebb világítótornyokat, de az igazi élőben megcsodálni őket.

Horvátországi szállások terén igazán bőséges a választék, nézzétek meg kínálatunkat, melyben biztosan találtok nektek megfelelőt >>

Eldugott tóparti kirándulóhelyek

Tudjuk, a külföldi utazást most nem mindenki vállalja be, ezért, ha világítótornyokkal nem is szolgálhatunk, de adunk néhány kirándulástippet, ha szívesen felkeresnétek néhány eldugott tóparti kirándulóhelyet.

Apci tengerszem

Mi tavaly fedeztünk fel egy gyönyörű helyet a Mátrában, ami egy kisebb túrával közelíthető meg. Az apci Széles-kő bányató, vagy ismertebb nevén az „apci tengerszem” csodás kirándulóhely, ahol minden évszakban rácsodálkozhatunk a természet szépségére. Bár sokan nem ismerik, a forró nyári hétvégéken azért sok látogatója akad, mert a környéken lakók szeretnek itt piknikezni, sütögetni, vagy akár csobbanni egyet a vízben. A bányatavak veszélyeit ismerve ez utóbbit nem ajánljuk, ráadásul, ha strandszezonon kívül látogatjuk meg, akkor tömeggel sem kell számolni.

Apci tengerszem

Arlói-tó

Hasonló természeti csoda az Arlói-tó is, mely szintén bányászati tevékenység „melléktermékeként” keletkezett egy földcsuszamlásnak köszönhetően, ami elzárta az itt csordogáló patak útját. A hely ma már kedvelt üdülőhely hangulatos kis tóparti házakkal, ám mégsem kebelezte be a tömegturizmus. Bátran ajánljuk azoknak, akik az eldugottabb, csendesebb kirándulóhelyeket kedvelik.

Szállások a közelben >>

Arlói-tó

Benedek-tó és Pacona-tó

A végére egy olyan tavat hagytunk, amiről legtöbben nagy valószínűséggel még sosem hallottak. Mesebeli helyszín, amit akár a párunkkal, akár a családdal érdemes felkeresni. Cece, Alsószentiván és Alap határában rejtőzködik a festői Benedek-tó és mellette a Pacona-tó, melyek a Mezőföld titkos kincsei közé tartoznak.

A Benedek-tó rejtett zugai, fákkal és nádassal szegélyezett sétányai, valamint pihenőhelyei tökéletes helyszínt adnak egy kellemes vízparti kiránduláshoz. És ha még mindig szívesen felfedeznétek eldugott tóparti kirándulóhelyeket, a közelben található, idilli Rétszilasi-tavakat se hagyjátok ki!

Melyiket néznétek meg legszívesebben?

Ajánljuk még a legszebb magyarországi tavak térképes gyűjteményét is, ahol szintén sok olyan tavat találhattok, amik kevésbé felkapott kirándulóhelyek. Ugyan világítótornyok kevésbé szegélyezik majd az utatokat, de megéri ellátogatni hozzájuk.

(fotók: Bene Marianna, instagram, szallas.hu)


Exit mobile version