Site icon Szallas.hu Blog

Kézzel festett virágminták díszítik a lengyel falu házait


Létezik egy bűbájos kis falu Lengyelország délkeleti részén, amely egyike az ország legnépszerűbb turisztikai látványosságainak. Na nem azért, mert modern üvegépületekkel van tele, hanem éppen ellenkezőleg: a kis faházak miatt, amelyeknek falát kézzel festett virágminták díszítik.

A kézzel festett virágminták története

Zalipie településen ez a csodálatos hagyomány több mint egy évszázaddal ezelőtt kezdődött, amikor a faluban élő nők előbb fehér festékkel, majd virágmotívummal kezdték festeni otthonaikat, elfedve ezzel az esetleges hibákat, repedéseket. Nem volt kis munka, hiszen évente meg kellett erősíteniük a rajzokat, erre általában május-júniusban, Úrnapja idején került sor, amikor nem voltak annyira elfoglalva a mezőgazdasági munkákkal.

Kezdetben csak a házak falát pingálták…
…később az épületek belsejét is díszítették

Idővel ez az egyedülálló szokás egyik generációról a másikra szállt. A nők egyre több inspirációt találtak a természetben és a helyi folklórban, így festményeik évről-évre nagyobbak és színesebbek lettek.

Látnivalók a faluban

Zalipie területén jelenleg több mint 30 virágmintával díszített ház található, ezek nagy részét a mai napig lakják. Van azonban néhány épület, amely különös figyelmet érdemel.

Az egyik a Női Festők Háza, a falu kulturális központja és egyben múzeuma, ahol a régi alkotások mellett kortárs művészek munkái is megtekinthetők. Cím: Zalipie 128 A, 33-263 Olesno

Különleges még Felicja Curylowa (1904 – 1974) háza, aki szinte megszállottja lett a festésnek. Három hálószobás házának majd’ minden felületét, a falak mellett a bútorokat, evőeszközöket is kidíszítette, halála után a gyönyörű házat múzeummá alakították. Cím: Zalipie 135, 33-210 Olesno

Érdemes betérni a Szent József templomba is, amelynek belsejében szintén találkozhatunk a lengyel népi motívumokkal.

Fedezd fel Lengyelország legbájosabb falvát és válogass a krakkói szálláshelyek közül >>

Hol található Zalipie?

Zalipie Lengyelország déli részén, Krakkó, Tarnow, Sandomierz és Czestochowa között fekszik. Egy krakkói hosszú hétvégét érdemes kiegészíteni a kis falu felkeresésével, hiszen a két település között kb. 100 km, mintegy másfél órás autóút van.

Hogyan juthatunk el Krakkóból Zalipie-ba?

  1. Autóval legegyszerűbben az A4 és DK73 utakon keresztül juthatunk el (106 km) Krakkóból a virágos faluba.
  2. Busszal a krakkói pályaudvarról előbb Tarnowba érkezünk, majd innen átszállással érhetjük el Zalipie-t.
  3. Vonat is közlekedik Krakkó és Tarnow között, innen busszal lehet továbbhaladni Zalipie felé.

Mikor érdemes ide utazni?

A tavasz tökéletes alkalom arra, hogy ellátogassuk a lengyelországi faluba. 1948 óta minden évben ekkor rendezik meg a „Malowana Chata”, vagyis Festett Házikó versenyt, amelyen megválasztják a legszebb házat.

Szállások Zalipie közelében

Még több szálláshely közül válogatnál? Nézd meg TOP10-es krakkói gyűjteményünket is:

Húsvéti ajánlatok a legjobb wellness szállodákban >>

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version