Site icon Szallas.hu Blog

Ki tud többet a hajdúsági konyháról?


Dübbencs, slambuc, pergelt leves? Nem, ezek nem fiktív ételek; a hajdúsági konyha elemei. A térség kulináriájában elmerülni remek helyszín Hajdúszoboszló és térsége.

Gasztronómia a Hajdúságban

A Hajdúság a kontinens közepének is a közepe, ráadásul lapos és sokáig meghatározó szereplői voltak a pásztorok, ami rányomta a bélyegét a helyi ételekre: kevésből jót és táplálót! Hogy senki se csalódjon: ne számítsunk összetett mondat hosszúságú megnevezésekre! De ami első hallásra különösen hat, sem rakétatudomány.

A hajdúsági konyha megismerésében legyen a dübbencs az antré! Egyszerű kelt tészta, kaporral tejföllel, legjobb melegen egy aperitif mellé. Folytassuk pergelt levessel, amit egyebek mellett a reszelt tészta tesz érdekessé. Főételnek javasolhatunk egy jó slambucot? Az egyszerű, bográcsos pásztorétel nagyszerű. Télutó lévén zárhatjuk a sort lekváros fánkkal. Az italt mindenkinek a saját ízlésére bízzuk. Természetesen ennél gazdagabb a helyi ételek tárháza; folytathatnánk még mindenféle gulyásokkal és töltött káposztákkal, csak bírja a gyomrunk!

Ízek, fesztivál, kedvezmény

Kellemest a hasznossal: ha már egyszer Hajdúszoboszlón szálltunk meg, fürdőzünk, felüdülünk, illesszük bele a programba a kulináriát is! Minden, ami hajdúsági gasztronómia megtalálható egy helyen, a Hajdúsági Ízek Fesztiválján, 2019. május 3-5. között. Addig is, éttermek sokasága vár.

Hajdúszoboszlói termálfürdő

A fürdővárosban maradva, ha a fürdő közelében foglaltunk szálláshelyet, többnyire sétatávra találjuk a hajdúszoboszlói éttermi kínálat oroszlánrészét. Trendi kávézótól a hagyományosig széles a választék. Utóbbira jó példa a vendégeit már reggel 8-tól váró Kemencés Csárda. Elegáns környezetben várja szintén reggel 8-tól vendégeit a több megújuláson átesett Szilfa Étterem is.

TIPP: Tudtad, hogy a Szallas.hu oldalán hajdúszoboszlói szálláshelyet foglalóknak a programkínálatunkban szereplő éttermek kedvezményt is adnak?

Kemencés Csárda Hajdúszoboszló

Vendéglátás Hajdúszoboszló környékén

Hajdúszoboszlón megszállva érdemes Debrecenbe is ellátogatni egy-egy kulináris élményért. A megyeszékhelyen szintén megtalálhatók a helyi konyha remekei. Klasszikusként megemlítenénk a mára már védettséget kapott debreceni párost. De akár indíthatjuk a napot egy hazai pörkölésű kávét kínáló hangulatos kis kávézóban is, mint a Vintage World Cafe & Flower.

Vintage World Cafe & Flower, Debrecen

A csárdák Mekkája a Hortobágy. Azonban érdemes lehet kényelmesen autózva akár Tiszaörvényig is elmenni, a halnak hellót köszönő büfében friss halból falatozni. Vagy a 33-as út mentén valamelyik kisebb csárdában elkölteni egy tartalmas ebédet és a tornácról nézni, ahogy a világ a rónán nem rohan. Visszafelé úton pedig miért ne keresnénk fel az egyik, saját gomolyát áruló gazdát. A friss gomolya, enyhén megsózva, paradicsommal és paprikával kitűnő uzsonna.

Sokáig folytatható az ínycsiklandó sor, de inkább keljetek útra és előtte látogassátok meg a Szallas.hu oldalát, ahol rengeteg hajdúszoboszlói szálláshelyet kínálunk.


Exit mobile version