Site icon Szallas.hu Blog

Gyógyfürdők a természet ölelésében: kihagyhatatlan helyek Demjénben


Két csodás tulajdonsága van Demjén településnek: egyrészt festői környezetben fekszik, a Mátra és a Bükk találkozásánál, másrészt jobbnál-jobb gyógyvízű fürdői vannak. Az erdő és a hegyek közelsége, a harapnivalóan friss levegő csábítja a természetrajongókat, a jótékony termálvíz pedig minden relaxálni vágyót. Elég, ha csak a különleges demjéni barlangfürdő vagy a mediterrán hangulatú tófürdő kerül említésre! 

Demjéni tófürdő

A demjéni fürdő története nagyjából 2006-ra vezethető vissza, már ami a gyógyvíz felszínre hozatalát illeti. Ekkor létesítették a kutat a demjéni Hegyeskő völgyben, melyre a fürdő is épült. A víz 690 méter mélyről tör fel, és 69 Celsius fokos. Ha valaki esetleg jól ért a kémiához, neki mondjuk, hogy a gyógyvíz nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, és kénes, amelynek jelentős a vas- és a kovasav-tartalma. 

Magyarra lefordítva annyit érdemes tudni, hogy ez a termálvíz kiválóan alkalmas reumatikus bántalmak csökkentésére, csontritkulás, köszvény esetén, csontsérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére. Javítja a vérkeringést, és a mozgásképességet, de a bőr faggyúmirigy megbetegedésére, valamint gyulladásos bőrbetegségekre is hasznos.

Nézzük, hol tudtok megmártózni ebben a természeti kincsben!

Top 3 méltán híres Demjén fürdő:

Cascade Barlang és Élményfürdő – egy elvarázsolt, föld alatti vízi világ

Mit nekünk a sima, átlagos élményfürdő, ha egy különös hangulatú, izgalmas barlangrendszerben is csobbanhatunk! Képzeljétek el, ahogy a föld alatt, a színek és fények játéka közepette csúszdáztok, a kitörő vulkánt jelképező, hatalmas őserdei katlan csúszdatornyaiból. Ha nehezen tudjátok vizualizálni, akkor nincs más hátra, ki kell próbálnotok személyesen. Van még sodrópatak, só barlang, illetve két kupolás római, egy három kupolás törökfürdő, és skandináv szauna is.

Csúszdák a barlangfürdőben

Ha netán a vulkános-kamikaze csúszda és társai mégsem vonzanak annyira, akkor egyszerűen lazítsatok a cseppkőmedencékben, kellemes 30-38 fok körüli vízhőmérsékletben. Ami a helyszín gyakorlatiasabb tudnivalóit illeti, mindenre gondoltak: a fürdőn belül vannak pihenési, relaxálási helyek és étkezési lehetőség is. Ráadásul mivel a fürdő beltéri, így télen-nyáron látogatható, nem kell azon aggódni, hogy rossz időt fogtok ki!

Vízi pihenőhelyek a járatokban kialakított medencében

TIPP: Éjszakai fürdő Demjénben! A demjéni barlangfürdő egyik nagy előnye, hogy folyamatosan hosszabbított nyitva tartással rendelkezik, azaz hajnali 2-ig látogatható. Úgyhogy ha éjszaka jönne rátok a fürödhetnék, akkor sem kell amiatt aggódni, hogy este 10-kor kisöpörnek a medencéből. Éjszakai fürdő nem sok helyen van, legalábbis nem úgy, hogy mind a 4 évszakban elérhető, úgyhogy mindenképpen próbáljátok ki, igazán sajátos hangulata van! 

Demjéni Termáltó – tengerpartot idéző mediterrán környezet

Ha inkább a szabadtéri fürdőzést preferáljátok, van egy szuper opciónk: a mediterrán hangulatú demjéni tófürdő! A 3,5 hektáron épült fürdőkomplexum tengerpartra hasonlít homokszínű, aprókavicsos partjával, napozóágyaival, és szalma napernyőivel. A termálvíz hőmérséklete 28-30 Celsius, és míg a felnőttek áznak benne, addig a gyerekek felfedezhetik a külön nekik készült medencét. Ennek nemcsak a vize sekély, de a nap káros hatásait kiszűrő napvitorlákkal is felszerelték – ami lássuk be, manapság nem utolsó szempont.

Demjéni termál tó partja

Azért nem csak a termálban való relaxálásra van lehetőség: itt is van óriáscsúszda, és strandröplabdapálya is, ha az aktívabb szórakozás csábít. Sőt, egy fával fűthető szauna is helyet kapott. Egy szó mint száz: tökéletes strand élményben lesz részetek, de egy nem mindennapi környezetben!

Demjén Spa & Aquapark, Termál Völgy – gyógyvíz festői környezetben

Friss levegő, zöld övezet, falusi nyugalom, és ízlésesen felépített fürdő – ennél több nem is kell. A barlangfürdő mellett található kinti termálfürdő ugyan római korú, de modern és stílusos környezetben élvezhetjük a szolgáltatásait. És hogy pontosan mit is találunk itt? 12 medencét, 6 szaunát, gyermek élménymedencét, nyáron működő kinti Aqua Parkot klassz csúszdákkal, valamint stresszoldó wellness és spa részleget. Akárcsak a benti barlangfürdő, úgy itt is hajnali 2-ig nyitva tartanak a kivilágított medencék. Ki ne hagyjatok egy jó kis éjszakai fürdőzést, amikoris a csillagos eget bámulva ázhattok!

Demjéni termálfürdő

Demjéni látnivalók és környékbeli programok, amiket nem szabad kihagyni!

Kiránduljatok Demjén környékén: Remetelak, Hegyeskő-tető és a Kőhodály

Nincs is jobb annál, mint amikor a gyógyító fürdőzést követően a természetben folytatjuk a feltöltődést. Kiránduljatok el a Demjén északnyugati határában található Remetelakhoz, ami a Laskó-patak mellékvölgyében bújik meg. A hagyomány úgy tartja, régen remeték laktak itt, és valóban a mai napig megfigyelhetők az egykori tűz- és fekhely nyomai, ha belépünk a sziklába fúrt pincehelyiség ajtaján.

Remetelak

Itt még nincs vége a kirándulási lehetőségeknek: a másik népszerű látványosság a Hegyeskő-tető és a Kőhodály. Hegyeskő-tetőn fantasztikus panorámát kapunk az egész demjéni termál völgyre, beleértve a Hotel Cascade szállodát és a fürdőkomplexumot is, amelyektől egy viszonylag rövid, kellemes sétányira van.

Kilátás a Hegyeskőről

Az itt található kaptárkövek egy ösvényen keresztül közelíthetők meg, összesen 36 db kisebb fülke tekinthető meg. A Kőhodály is a Hegyeskő déli oldalában található: ez viszont már hatalmas, 200 négyzetéteres, és régen itt, a riolittufába vágott lakásokban is éltek emberek. 

Agriaring Gokart Pálya, Kerecsend

Jöhet egy kis adrenalin a termálvizes relaxálás után? A demjéni fürdők szomszédságában kialakított sportpark az adrenalin szerelmeseit csábítja. A gokart pálya kifejezetten izgalmas, kanyarokkal teli, de akad foci-és tollaslabdapálya is parkos környezetben. 

Agriaring Gokart Pálya, Kerecsenf

Egerszalóki Sódomb és a Saliris Gyógy- és Wellnessfürdő

Tudtátok, hogy az egerszalóki sódomb annyira különleges, hogy a hozzá hasonló természeti képződmény mindössze két másik helyen található a világon, Törökországban és Yellowstone-ban? Így aztán végképp nincs mentség arra, hogy miért nem nézitek meg személyesen, ha a környéken jártok! Pláne, hogy Demjéntől csak 4 perc autóval, vagy fél óra gyalogosan.

A Sódomb valójában egy mészkődomb, ami úgy alakult ki, hogy a domboldalon lefolyó mintegy 68°C-os ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyógyvíz 1200 négyzetméteres, teraszos mészkőlerakódást épített ki – és épít folyamatosan még ma is!

Saliris, az egerszalóki fürdő a sódomb tövében

De mi is a legjobb módja eme természeti csoda felfedezésének? Hát az, ha közvetlenül a mészkőképződmény lábánál épült fürdőkomplexumban lazulhatunk! Ez a Saliris Gyógy- és Wellnessfürdő, ahol röviden összefoglalva, minden van: gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék és csúszda is. Ráadásul egész évben nyitva tart. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez az ország egyik legkülönlegesebb környezettel rendelkező fürdője.

+TIPP: Itt egyetek-igyatok, ha Demjén környékén kerestek szuper jó éttermeket!

Az egerszalóki Piroska Étterem a hőforrás közelében található, belseje egyszerre elegáns és rusztikus, az étlap pedig ötvözi a hagyományos és modernebb ízeket is. Pluszpont, hogy a környék kistermelői által készített termékeket is felhasználják. 10% kedvezményt kap a fogyasztás árából, aki a környékbeli foglaláshoz járó kedvezménykupont felhasználja!

Piroska Étterem, Egerszalók

Ha pedig Eger, azon belül is a Szépasszonyvölgy, akkor csakis a bor! Az egri Ködmön Csárda Borétterem a tradicionális magyar konyha ínyencségeit kínálja, zamatos helyi borokkal kiegészítve. 20 % kedvezményt is kaphattok.

Eger megannyi látnivalója, történelmi műemlékei és romantikus belvárosa csak 20 perc autóval Demjéntől. Itt összegyűjtöttük Eger összes látnivalóját >>

Hol érdemes foglalni? Top 5 Demjén szállás

Barrico Thermal Hotel Demjén ****

A gerendából készült épület sajátos hangulata, a fa illata, és a szobák ideális páratartalma mind segítenek abban, hogy nyugodt pihenésben legyen részetek. Megmártózhattok a kültéri vagy beltéri gyógymedencékben, az étteremben pedig finom egri borokat is kóstolhattok. 

Barrico Thermal Hotel Demjén ****

Demjén Piramis Fürdő és Üdülőpark

Üdv a mesék birodalmában! Eltöltenétek pár napot Jancsi és Julisa mézeskalácsházában, vagy Aprajafalva gombaházaiban? 12 különleges apartman közül választhattok. A gyerekeknek hatalmas élmény, a szülőnek kész nosztalgia. Ha pedig fürödni támad kedvetek, irány az egyiptomi Kheopsz piramis méretarányos kicsinyített mása, melyben a medencék vannak.

Demjén Piramis Fürdő és Üdülőpark

Hotel Cascade Resort Spa & Conference Demjén ****

Az Év Szállása lett 2017-ben, ez elég jól szemlélteti, milyen magas szintű minőségre számíthattok. A Hotel Cascade szobák patyolattiszták, elegánsak, kényelmesek. Félpanziós ellátásban lesz részetek, és ha fürödni támad kedvetek, karnyújtásnyira fekszik a szállodától a Demjéni Gyógyfürdő és Aqua-park.

Hotel Cascade Resort Spa & Conference Demjén ****

Négy Évszak Vendégház Demjén

Takaros vendégház zöld környezetben, pihenőkerttel, melynek 1 km-es körzetében számos termálfürdő található. A nevéhez illően foglalhatunk a Tavasz, Ősz, Tél vagy Nyár apartmanokba is. 

Négy Évszak Vendégház Demjén

Orgona Vendégház Demjén

A gyerekes családok kedvence, elég ha annyit mondunk: trambulin. A gondozott kertben ugyanis játszótér is helyett kapott, de lehet sütögetni is. A vendégház egy csendes utcában, az erdő lábánál bújik meg, és 2 különbejáratú apartman található benne. Ha nagyobb családdal, baráti társasággal érkeztek, ezek összenyithatók! 

Orgona Vendégház Demjén

Pihenjetek elképesztő környezetben, dombok és erdők között, igényesen kiépített fürdőkomplexumokban! Irány Demjén, és a környékbeli Egerszalók se maradjon ki. Demjén szállásai közül itt válogathattok >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version