Site icon Szallas.hu Blog

Erdők-mezők aranya, Királyrét – Egy családi kirándulóhely, amit a gyerekek is imádni fognak


Készülsz már az őszi sétákra? Budapest környékén rengeteg élménydús kaland kínálja magát, és most egy olyan kirándulóhelyre kalauzolunk el, ahol felfedezni, túrázni és pihenni is lehet. A Szokolyától északra nyújtózó Királyrét nem véletlenül a Börzsöny egyik legnépszerűbb úti célja: kilátó, tanösvény, látogatóközpont és egy szemrevaló tavacska is fellelhető a repertoárjában, ráadásul még a gyerekek is odavannak érte. Indulhatunk?

Békésen csordogál a Szén-patak

12 kilométeren át zakatol a megújult Királyréti Erdei Vasút

Indulásra készen

Királyrét ugyan autóval is könnyen megközelíthető, de képzeld csak el, mennyivel kalandosabb az út, ha egy erdei vasút vagonjából szemléled a tájat! És most ne egy lepukkant járgány lebegjen a szemed előtt: lehet, hogy a Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik legrégebbi kisvasútja, de brutálisan szép lett kívül és belül is.

Augusztus 20-án támadtuk be az állomást, ami Királyrét népszerűségét tekintve elég merész vállalkozás volt, viszont a személyzet gyorsan felmérte az igényeket, és a végén mindenkinek jutott kényelmes ülőhely.

2021-re a peronok is csinosításon estek át

A 12 kilométeres utazás alatt bűbájos hegyvidéki településeken haladunk át, illetve pár amerikai hangulatú lovas ranch is keresztezi az utunkat. Ha integetünk, a helyiek nem fordulnak el, hanem boldog mosollyal viszonozzák a köszönést. Az tűnt fel leginkább a kb. 30 perces menetidő alatt, hogy ettől az élménytől azok a kirándulók is megenyhültek, akik az állomáson még morcoskodtak a tömeg miatt.

Olyan igazi szívmelengető program, ami korosztálytól függetlenül mindenkinek kedves emlék lesz. Arról nem is beszélve, hogy kutyabarát!

A Királyréti kisvasút menetrendje és jegyárai

Munkanapokon

Hétvégén (szombat, vasárnap, ünnepnap)

Jegyárak

A felső állomásról egy kis fahíd vezet át Királyrét központi részére, ahol éttermet, kávézót, büfét és ami a legfontosabb, hasznos útjelző táblákat is találunk. Én a legegyértelműbb utasítások mellett is képes vagyok eltévedni, de itt tényleg annyira jól fel vannak festve és ki vannak táblázva az irányok, hogy egy pillanatra sem veszítettem el a fonalat.

A Gyerekvasút karcsú sínpárja

Ahogy utat tör a friss levegő a tüdődbe, és meglátod a zöld tengernyi árnyalatát magad körül, kedved lenne azonnal belevetni magad az erdő kincseibe. Akármilyen vonzónak is tűnik az ötlet, azért jobb tudatosan haladni. Erre remek lehetőséget kínál a Királyréti tanösvény, amelynek első állomását a Hiúz Háznál találod.

Látnivalók Királyrét környékén

Ezért kezdd a családi kirándulást a Hiúz Ház Látogatóközpontnál

A Hiúz Ház egy gyönyörűen kialakított erdei pihenő, amit elsősorban gyerekkel érdemes felkeresni. Rengeteg aranyos játékelem színesíti az udvarát, odabent pedig „Börzsöny lakói” címmel egy interaktív kiállítás várja az érkezőket. Első kézből tapasztalhatjuk meg, hogy milyen a vaddisznó sörte vagy egy süni tüskéje, hogy milyen arcot vág a vadászat közben megzavart róka, és hogy milyen érzés megtapintani egy borz koponyáját.

Nyitvatartás

Jegyárak

TIPP! A Hiúz Házban nem csak piknikezni és okosodni lehet: szert tehetsz egy játékos füzetre is, ami különböző feladványokkal varázsolja még izgalmasabbá a tanösvény felfedezését.

Irány a Királyréti tanösvény! – Ilyen természeti kincsek várnak

Erdei idill, most turisták nélkül

A Királyréti tanösvény csaknem 3 kilométeren át kanyarog a főbb látnivalók között, ami egyet jelent a 1,5-2 órányi színtiszta kaland fogalmával. Összesen 9 állomás mesél a Börzsöny élővilágáról, de értékes tudásra tehetsz szert a térség történetéről és az egykor oly nagy szerepet játszó vasbányászatról is. Az utak könnyen járhatóak, és pár szakasz kivételével babakocsis kirándulásra is alkalmasak.

Olyan ez a fa, mintha 4 hobbit bármikor elbújhatna alatta

A vadregényes sétaútvonal elhalad a híres Királyréti Horgásztó mellett, de vizet most ne keressetek benne, mert átépítés miatt ideiglenesen lezárták. Kicsit el is szomorodtam a hír hallatán, de a Szén-patak völgye és a közelben sötétlő, rejtélyes barlangjárat rövid idő alatt kárpótolt.

A titokzatos vájat meglepően hosszú kőfolyosót rejt: nagyjából 100 méteren át nyújtózik, és egy felnőtt ember is hajlongás nélkül tud haladni benne. A gyerekek számára különösen nagy kalandot jelenthet a feltérképezése, hiszen még denevérek is lakják!

Az ösvény mentén egyébként egy nagy játszótér is helyet kapott (még egy cuki famozdony is várja a kicsiket), és ha lapul a hátizsákunkban egy-két szalámis szendvics, az út másik oldalán álló pihiparkban el is tudjuk őket majszolni. Kell majd az energia, hiszen a következő állomásra már rögösebb út vezet.

Vízparti kikapcsolódás a Bajdázói-tó mellett

Zavartalan víztükör

Ha szeretnél kicsit kiszakadni a mókuskerékből, és együtt lélegezni a természettel, akkor a Bajdázói-tavat semmiképp se hagyd ki! Itt tényleg aprónak tűnnek a hétköznapi gondok, a tó vad szépsége valahogy újraindítja a lelked. Pedig igazából nem is annyira vad – mesterségesen hozták létre, az akkor még működő vasmű érdekében.

A tó teljesen körbejárható, és minden szögéből fotogén. Ez a moharágta erdei menedék volt a kedvenc színfoltom az egészben. Látott már szebb napokat, de annyira hangulatos, közös ebédre szabott kis házikó, hogy már fájt a szívem, amiért korábban befaltuk az összes nasinkat.

Mások azért kihasználták a tóparti piknik lehetőségét

Már csak azért is megéri hosszabban elidőzni ezen a területen, mert 30-40 fős mocsári teknős populáció él a vízben, akik előszeretettel napoznak a parton. Ha igazán szerencsés és szemfüles vagy, még egy fürge jégmadarat is megpillanthatsz a tótükör felett. Nekünk sajnos nem volt időnk várni a csodát, hiszen még a Várhegyet is meg kellett mászni.

Lebilincselő panoráma a Várhegy-kilátó tetejéről

A Várhegy-kilátó nem is olyan rég csatlakozott Királyrét látnivalóihoz, még 2020-ban. A 20 méter magas, több pihenőszintes fa építményhez három útvonal közül választhatunk. A zöld jelzésű ösvényt a legkönnyebb teljesíteni, olyan 40 perces, kellemes erdei sétát takar. 

A sárga úton már bonyolódik a helyzet, de nem kell komoly akadályokra számítani: egy terep babakocsinak meg sem fog kottyanni. Mi a vörös jelzésű útvonal mellett döntöttünk, és habár többször is meg kellett állnunk erőt gyűjteni, végül 20 perc alatt fel is értünk a kilátóhoz.

A vörös jelzésű út kezdeti, barátságos szakasza

Nehéz, de élménydús és szórakoztató ösvény, szóval túrázáshoz szokott gyerkőccel szerintem érdemes ezt választani. Oda kell figyelni, mert egyes részeken fél méternél is keskenyebb az út, és akármilyen nagy móka, megbízható túracipő nélkül menjünk inkább a könnyebb változatokon.

Végre a csúcson, már csak három emelet

Szuszogós kalandunk végén ott állt előttünk a modern, háromszög alakra formázott Várhegy-kilátó. A szemeteseket hiányoltam a környékéről, de iszonyat stabil szerkezet, és úgy tűnik elég magasan van ahhoz, hogy lekerüljön a graffitisek radarjáról.

Legfelső teraszán 3 fényképes panorámakép segít abban, hogy be tudjuk azonosítani a környező hegyeket. A Csóványost és a Nagy-Hideg-hegyet rögtön kiszúrtuk, arra azonban már nem készültem fel, hogy még a Kékes sziluettjét is látni lehet. Nyilván vannak tutibb kilátóhelyek a Börzsönyben, de ha már Királyréten jársz, feltétlenül nézz szét innen is!

Bűbájos szállásajánlatok Királyrét környékén

Összebújós csodakuckó: Íme a Börzsönyi Ékszerdoboz

Látod azt az aranyos kályhát? A létrát, a vintage-modern stílust és ahogy azt a gyönyörű nagy teraszt körbeöleli az erdő? A Börzsönyi Ékszerdoboz elnevezése nem túlzás: olyan pihenést kínál a természet ölén, amit csak itt kaphatsz meg!

Mutasd az ajánlatot >>

Kilátásban verhetetlen: Ház Az Erdő Szélén Vendégház

Ha ettől a házikótól nem kapsz kedvet egy őszi kiruccanáshoz, akkor semmitől! A Ház Az Erdő Szélén Vendégház egy eldugott drágakő Kismaros fái közé bújva, ahol pazar kilátással fűszerezheted a jól megérdemelt kikapcsolódást.

Igen, érdekel >>

Grillezés és wellness felsőfokon: Ilona Vendégház

Ha lételemed a wellness, de a sütés-főzéssel is kenyérre lehet kenni, akkor az Ilona Vendégházban felejthetetlen élményeket gyűjthetsz. Egy kiadós túra után nincs is jobb, mint szaunázni egyet, aztán elnyúlni a kültéri jakuzziban, miközben halkan serceg a grillsütő.

Megnézem az ajánlatokat >>

Ilona Vendégház

Ahol patakcsobogásra ébredhetsz: Csobogó Vendégház

Friss levegő, mókusok, csodás udvar és modern belső. De tudod mi teszi igazán különlegessé a Csobogó Vendégházat? Kinti teraszát a Morgó-patak határolja, így amikor a puha párnák közt felébreszt a reggeli napfény, a patak víg csobogása lesz az első hang, ami megüti a füled.

Na ugye, hogy kedvet kaptál a túrázáshoz? Ha nem csak Királyrétre, de a Dunakanyar kevésbé ismert látnivalóira is kíváncsi vagy, akkor van pár különleges tippünk a számodra >>

(fotók: Vámosi Brigitta, szallas.hu)


Exit mobile version