Site icon Szallas.hu Blog

Kirándulástippek a Mecsekben – A legjobb úti célok és hozzájuk közeli szállások


Vadregényes szurdokvölgyek, vízesések, barlangok, tavak, festői falucskák. Ezt, és még ennél is több látnivalót kínál a Dél-Dunántúl egyik legváltozatosabb tája, a Mecsek-hegység. Hogy meghozzuk a kedved a felfedezéséhez, mutatunk néhány tuti kirándulástippet a Mecsekben, hozzájuk pedig szállásokat is ajánlunk.  

Kedvenc kirándulásaink a Mecsekben

1. Óbányai-völgy – Óbánya

A Kelet-Mecsek területén találjuk a meseszép látnivalókban gazdag Óbányai – völgyet, melyet a „magyar Svájcként” is emlegetnek. A szurdok a főleg német ajkú Óbánya és Kisújbánya között, az Öreg-patakot követve kanyarog, számos látványosságot és útirányt kínálva. 

Leghíresebb látnivalói a Csepegő-szikla, egy nagyjából 30 méter széles forrásmészkő-lerakódás, melyből folyamatosan „csöpög” a víz, cseppkőszerű formákat is kialakítva. Közelében a Ferde-vízesést, más néven Tündérlépcsőt fedezhetjük fel. Ez a vízesés a Mecsekben lépcsőzetes megjelenését a kréta-kori lemezmozgásoknak köszönheti.

Az Óbányai-völgy vadregényes kincsei >>

2. Abaligeti-barlang – Abaliget

A Mecsek-hegység leghosszabb járatrendszerével rendelkező Abaligeti-barlangot 1900-ban, Párizsban még a világ 100 csodája közé is beválogatták. Járataiban sok képződmény nevet is kapott, így például „Pisai ferdetorony”, „Niagara-vízesés” és „Elefántfej” is található itt. 466 méteres főága egész évben megtekinthető szakvezetés keretében. 

Ha ide látogatunk, érdemes megnézni a barlangtól pár méternyire, az egykori turistaházban található Denevérmúzeumot is. A tárlat bepillantást nyújt a repülő emlősök életébe és a denevérkutatás rejtelmeibe.

3. Vízfő – tanösvény – Orfű

A Vízfő – tanösvény az orfűi malmoktól indul, útvonala hol az Orfű-patak mentén, hol a vadregényes égerlápot járhatóvá tévő pallókon halad. Kényelmes, könnyű séta, és bár mindössze 1 kilométer hosszú, mégis páratlan látnivalókat kínál. 

A tanösvényt követve eljutunk a Vízfő-barlanghoz, mely a vízimalmot meghajtó patakot tápláló karsztforrás felszínre lépésének helye. Mellette áll a magyar organikus építészet egyik legszebb alkotása, a Gomba néven is ismert Forrásház. Ma ipari műemlék, amely előzetes egyeztetés után látogatható. A patak hídján átkelve a Barlangkutatók forrásánál találjuk magunkat, majd visszasétálhatunk a tanösvény kiindulópontjához.

4. Püspökszentlászlói Arborétum – Hosszúhetény

A Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászló a Kelet-Mecsekben, a Zengő-hegy északi oldalánál található. Fő látványossága az 1797-ben gróf Eszterházy Pál pécsi püspök számára épült nyaralókastély, és az azt körülölelő kis arborétum. Utóbbit Hetyey Sámuel létesítette a XIX. század végén, a kastélypark kibővítésével. 

A kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állított, számos fenyőfajtát telepített. Később vadaspark, sőt szabadtéri úszómedence is volt itt. Az arborétum ma több, mint 80 fa- és cserjefajta található a világ minden tájáról. 

5. Medvehagyma Ház – Ökoturisztikai Látogatóközpont – Orfű

A Medvehagyma Ház interaktív formában mutatja be a Nyugat-Mecsek és a négy környező tó ökológiai értékeit, Orfű turisztikai látványosságait, kulturális kincseit. Egész évben remek kirándulás a Mecsekben a Látogatóközpont felkeresése, hiszen minden nap készülnek a szervezők sport, zene és más témájú programokkal

A kiállításokat gyerekek és felnőttek is élvezni fogják, ha pedig megnéztetek mindent, az épület tetőteraszáról gyönyörködhettek Orfű és a Pécsi-tó látványában

6. Zsongorkő-lelátó – Kővágószőlős

A Zsongorkő a Kővágószőlős fölé magasodó Jakab-hegyen, a Remetebarlang közelében található, csaknem 540 méter tengerszint feletti magasságban. A kilátópont nem más, mint egy vaskorlát által körbeölelt, különleges látványt nyújtó sziklaplató

Fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk itt megállva. Kelet felől Pécset és a Villányi-hegységet láthatjuk a Tenkessel és a Szársomlyóval. Megpillanthatjuk a Pellérdi-halastavakat is, sőt, tiszta időben, jobb kéz felől a horvátországi Papuk-hegység is feltűnik.

7. Meleg-mányi-völgy – Mánfa

A Meleg-mányi-völgy és „testvére”, a Nagy-mély-völgy a Nyugat-Mecsek legszebb szurdokvölgyei közé tartoznak, ahol barlangok, források, vízesések színesítik a képet, nem egy védett növényfaj pedig szintén itt talált otthonra. A túrának, melyet kényelmesen végigjárhat a család, több kiindulópontja is lehet, és csak rajtunk múlik, melyik állomásait érintjük. 

Főként eső után látványos az Ágnes-vízesés, amely másfél – két méteres magasságával a legnagyobb vízesés a Mecsekben. A Mánfai-kőlyuk szintén fokozottan védett érték, a barlang bejáratának mérete egyedülálló a hegységben. Habár csak engedéllyel látogatható, az impozáns látványért megéri felkeresni. 

8. Éger-völgy – Pécs

Ha Pécsről könnyen elérhető kirándulástippet keresel a Mecsekben, az Éger-völgyet ajánljuk. A Nyugat-Mecsek egyik legnépszerűbb családi kirándulóhelye megannyi pihenővel, rengeteg forrással és kilátópontokkal is vár, ám legfőbb látnivalója az Éger- patakból duzzasztott szép tó. 

A nyugalmat árasztó, romantikus hangulatú tavacskától közelíthetők meg legegyszerűbben a Jakab-hegy keleti és északi oldalán futó turistautak. A tó partján tűzrakóhelyek, esőház, asztalok, padok is várják a kirándulókat. 

Programtipp: Kalandozás a mesebeli mecseki óriásokkal >>

Kényelmes szállások mecseki kirándulóhelyek közelében

1. Hotel Barbakán Pécs***

A leghíresebb pécsi látnivalók közelében, ingyenes parkolás lehetőségével vár családokat és párokat a hangulatos Hotel Barbakán. A bababarát pécsi szállodában számos gyermekgondozási felszerelést is biztosítanak, így nem kell otthonról vinni a kiságyat, fürdetőkádat, etetőszéket.

2. Mánfagyöngy Vendégház Mánfa

Barátságos hangulatú, igazi vidéki szálláshelyen pihenhetsz a Mánfagyöngy Vendégházban, amely négy fős családok számára kínál meghitt lakrészeket. A hely hangulatát a mázas tálak, csuprok, a színpompás virágok is fokozzák, az asztalok és székek pedig akár a dédmama konyhájában is lehetnének. A nagy, zöld kertben dézsafürdő áll, amelyben kellemesen elnyújtózhatsz.

3. Kemencés Széchenyi Vendégház Kővágószőlős

Békebeli, polgári hangulat fogad a Kemencés Széchenyi Vendégházban, ahol azonnal otthon érzed magad. A Jakab-hegy lábánál található szálláshely a Mecsekben különleges élményeket is nyújt, hiszen itt megtanulhatsz kemencében sütni rétest és kenyeret, a gyerekek pedig külön kis játszóházat vehetnek birtokba babakonyhával, sok játékkal.  

4. Szinbád Hotel Pécs***

A „Év Szállása 2021 – Szakmai Díj” I. helyezését elnyert Szindbád Hotel épülete a régi várak kerengőit idézi, különleges, történelmi hangulatot kölcsönözve a szálláshelynek. Remek elhelyezkedése folytán könnyen elérhető innen számos nevezetesség. Egy élményekben gazdag városnézés után jól fog esni a relaxálás a tágas fürdőszobában és a kényelmes ágyakon. 

5. Katica Vendégház Hosszúhetény

A Katica Vendégház tökéletesen felszerelt szálláshely a Mecsekben gyönyörű helyen, színpompás virágokkal ékesítve. Ha többen pihennétek együtt, akár egyben is kibérelhetitek a házat. A kisgyermekkel érkezők számára hordozható kiságy, fürdetőkád, etetőszék és gyerekágynemű is rendelkezésre áll.

6. Natúra Panzió és Apartmanház Orfű

Élményszámba megy az üdülés az orfűi Natura Panzióban, mely egy helyi védettséget élvező épületegyüttesben kapott otthont. Ha szeretitek az állatokat és kisgyermekkel utaztok, tökéletes választás ez a hely, hiszen nyuszikkal, kutyákkal, kecskékkel, juhokkal és lovakkal ismerkedhettek, a gyönyörű környezet pedig mindenkit levesz a lábáról.

7. Sophie Vendégház Abaliget

Családnak keresel modern, dizájnos szálláshelyet a Mecsekben? Akkor a Sophie Vendégház tetszeni fog. A szállás az abaligeti csónakázótótól 150 méterre található, erdei környezetben. Öttagú családnak, társaságnak kényelmes szálláslehetőség, ahol jól felszerelt konyha, kényelmes ágyak és fedett terasz is várnak. 

8. Jéhn – Levendula Apartman Óbánya

Fehérre meszelt parasztház vár benneteket a festői Óbányán, erdők ölelésében. A mecseki vendégház bútorzatát kiváló ízléssel és arányérzékkel válogatták össze, a végeredmény pedig egy békés hangulatot árasztó, igényes szálláshely. Hogy még teljesebb legyen a pihenés, előzetes egyeztetés alapján reggelit és vacsorát is kérhettek

A Mecsek még ennél is több bakancslistás látnivalót kínál minden évszakban. Következő pihenésedet ide tervezd, amihez pár kattintással foglalhatsz szállást oldalainkon >> 

Még több Mecsekben található szállásajánlatról olvashatsz itt >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version