Site icon Szallas.hu Blog

Kis-Balaton élővilága és nagyszerű látnivalói


A Balaton nyugati nyúlványa sokáig mellőzött terület volt, egyetlen funkciója az volt, hogy a Zala folyó lerakhassa itt hordalékát mielőtt eléri az ország legnagyobb tavát. Szerencsére jelentős élővilágának köszönhetően 1986-ban tájvédelmi körzetté alakították, és azóta fokozott figyelmet kap a Kis-Balaton környékének megóvása. Ráadásul turisztikailag is rengeteget fejlődött az utóbbi időben.

Mindezek tudatában én már nagyon kíváncsi voltam, mégis miféle látnivalókat rejteget a környék, és én magam is meglepődtem, mert sokkal többet, mint azt elsőre gondoltam volna.

Fahíd a Kányavári-szigeten

Látnivalók a Kis-Balaton körül

Zalakaros, a legnépszerűbb

Mondanom sem kell, Zalakaros és híres fürdőkomplexuma rengeteg pihenni vágyót vonz, és a bőséges szállásválaszték csak még népszerűbbé teszi. Az év minden szakában színes programokkal, fesztiválokkal várják az érdeklődőket, ahol az egész család jól szórakozhat.

Bónusz tipp: Tudtátok, hogy Zalakaros központjában termelői piac is működik? Tavasztól őszig naponta 8-tól 20 óráig lehet itt mindenféle finomságot és kézműves terméket vásárolni.

Szállást keresel Zalakaroson? >>

Nem mindennapi kalandok

A környéken rögtön két kalandpark is található. Kisebb és családiasabb hangulatú a Garaboncnál lévő 7 Vezér Történelmi Kalandpark és Garabonciás Farm, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak, a felnőttek pedig újra gyerekké válhatnak.

Zalaszabar település Zobori Élményparkja már extrémebb igényeket is kielégít hatalmas játékparkjával, de a játék hevében ne feledkezzünk el gyönyörködni kicsit a mesebeli panorámában sem!

Zobori Élménypark – Zalaszabar

Állati programok a Kis-Balatonnál

Kápolnapuszta híres bivalyrezervátumáról, ami szinte kötelező állomás a Kis-Balatonhoz látogatóknak. Túl közel ne merészkedjünk hozzájuk, de a rezervátum kilátójáról tökéletesen megfigyelhetők.

Állatsimogatásra kicsit odébb, Fenyvespusztánál van lehetőség, és ha belefér az időbe, akár egy családi hintókirándulásra is befizethetünk.

10 falusi szálláshely, ahol állatokat lehet simogatni

Sétakocsikázásra is befizethetünk Balatonmagyaródon

Túrák minden mennyiségben

A Kis-Balaton sok és változatos túrát kínál, ráadásul a sík terepen nagy kihívásokkal nem kell szembenéznünk. Talán a leglátványosabbak a vízitúrák, ahol a vezetőknek köszönhetően a környék élővilágával, főként páratlan madárvilágával ismerkedhetünk meg.

Kis-Balaton

Akinek nincs tériszonya, az akár egy sétarepülésre is vállalkozhat, hogy egy kicsit más szemszögből is megnézhesse ezt a csodás tájat.

Lehetőség nyílik ezek mellett segway és nordic walking túrákra, lovaskocsis kirándulásokra, a hagyományt kedvelők pedig gyalog vághatnak neki a Kis-Balaton egyes részeinek felfedezésének. Jó tudni, hogy vannak olyan fokozottan védett területek, amik csak vezetővel látogathatók. Ilyen például a Tüskevárból ismert Diás-sziget, ahol Matula bácsi kunyhója áll. Aki szabadabban barangolna a környéken, azoknak ajánlom a Kányavári-szigetet, aminek bejárata egy mesebeli kis fahíd, ami a Kis-Balaton ikonikus jelképévé is vált.

Kányavári-sziget fahídja

Az egészet kényelmesen körbe lehet járni másfél óra alatt, közben pedig új ismereteket szerezni az itt kialakított, 15 pontból álló tanösvény tábláinál.

Hasznos információ: a szigeten kilátótornyok, padok és játszótér is van, de büfé csak kívül a bejáratnál.

Kilátó a Kányavári-szigeten
Kányavári-sziget tanösvény

Bónusz túra Fekete István tiszteletére

Ha Kis-Balaton és Tüskevár, akkor meg kell említeni a Zöld 20 nevű túrát, ami Fekete István emléktúra néven él a köztudatban. Aki ezen részt szeretne venni, annak nem is kell a Kis-Balatonig utaznia, hiszen kiindulópontja a Normafa. A zöld jelzés mentén érinti a Tündér-sziklát, a Fekete István Emlékházat, az Árpád-kilátót, a Virágos-nyerget, és Solymárnál ér véget. A táv egészen pontosan 19 km és 649 m a szintemelkedés. A teljesítménytúrát minden évben a Magyarországi Kárpát Egyesület szervezi, de természetesen egyénileg is végigjárható bármikor. Érdemes, nagyon szép útvonal!

Tündér-szikla

Nincs más hátra, irány a Kis-Balaton, gyűjtsetek sok-sok élményt ti is!

És ha szálláshelyet kerestek a környéken, érdemes megnézni a szallas.hu kínálatát!>>

(fotók: Bene Marianna, shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version