Site icon Szallas.hu Blog

Kishartyáni Kőlyuk kaland


Sosem voltunk egy nyugodt család. Viszonylag aktív életet élünk, és amikor csak tudunk, megyünk, csavargunk, barangolunk, bejárjuk az ország zegét-zugát. Nekünk ez az élet. Gyerekkorom óta hozom ezt a fajta pozitív életérzést és a lányomnak is ezt a mintát mutatom. Ez nem jelenti azt, hogy önámítok, vagy, hogy nekem/ nekünk nincsen rosszabb, kellemetlenebb, fájdalmakkal teli napjaink, csak megpróbálom az életet nem egy teherként végig élni, hanem mind azt a jót, amit kapok tényleg a jelen pillanatban megbecsülni. Lélek Koffein – Pauer Krisztina írása.

A zajtól menekülünk, viszont borzasztóan szeretjük az életet élni. Nem hedonista módon, inkább élménydúsan, mozgalmasan. Az pedig hab a tortán, hogy a Szallas.hu oldalára ezeket az impulzusaimat megoszthatom veletek. Persze, nem vagyok egy turisztikai író, de én ezeket a kirándulásokat,- ahogy azt észre is vihettétek- mindig más nézőponttal közelítem meg. A beszámolóim elsőkörben nem a történelmi forrásokból összerakott, agyon ismételt száraz véleményformálásról szólnak, hanem inkább a lelki oldalát hozom nektek. Mit érzek, látok, hallok, ízlelek; ott az adott helyszínen. Tudjátok, olyan Lélek Koffeinesen.

Kishartyáni Kőlyuk túra és kaland

Most pedig Kishartyánt hoztam: Több, mint egy hónapja szerettünk már volna ellátogatni a Kishartyáni Kőlyuk-oldalhoz. Valahogy mindig elterveztük, de mindig más merre vitt az utunk. Majd május 9-én, az én szívemnek egyik legkedvesebb napján, a – lányom születésnapján -kitaláltam menjünk el oda kirándulni.

Kishartyáni Kőlyuk megközelíthetőség

Budapesttől 100 km-re található Kishartyán. Mi autóval mentünk a következőképpen:
Budapest- M3- Hatvan- 21- út Salgótarján fele- Salgótarján előtt Zagyvapálfalvában balra 22- es út- Kishartyán- Dózsa útnál balra- Római Katolikus templom után balra, s bekötő út szélén leparkoltunk és elsétáltunk a Kőlyuk-oldalhoz. Számtalan blog bejegyzés pontosan leírja, hogyan találtok majd a pici kis csodához. Nos a látvány, nem mindennapi. Komolyan mondom meseszerű. (És tényleg nem túlzok! )

Kishartyáni Kőlyuk- oldal

Őszinte leszek veletek, a legjobb az volt benne, hogy alig voltak emberek. Csend, nyugalom, béke és egy-két turista lézengett, de senki sem zavarta a másik körét. Mi gyerekekkel voltunk és velük is nagyon könnyen meg tudtuk tenni ezt a kisebb túrát.

Természet

Minden kizöldült. A tavasz illata és a meleg napsugár hozta végre a szabadság élményét. Ahogy sétálgattunk a bekötő úton hatalmas nagy tehéncsordák vonultak el mellettünk, akik az árnyékban komótosan, bágyadtan sziesztáztak a frissen zöldülő, élettel teli réten. A gyerekek imádták. Gondolhatjátok…

A Kishartyáni Kőlyuk-oldalról pár gondolat:

Kishartyáni Kőlyuk meredek, lekopott sziklafalában több helyiségből álló barlang, barlanglakás található, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a helybélieknek ellenséges támadás esetén. A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön lehetett elérni és a csúcs irányába lehetett elhagyni egy kapaszkodókkal ellátott feljárón keresztül. A monda szerint a középkorban remeték is éltek itt. Hatalmas élmény felmászni a sziklán és fent a csúcson csak úgy nézelődni, üldögélni. A gyerekek, azonnal szerepjátékot kezdtek játszani, varázslók, ősemberek, mammutok, remeték minden formában megelevenedtek.

Kishartyáni Kőlyuk-oldal kőfalán mélyített lépcsőkön lehetett elérni a barlangot és a csúcs irányába lehetett elhagyni egy kapaszkodókkal ellátott feljárón keresztül. A megközelítően 300 méter hosszú és mintegy 30-40 m magas kőzetfal legmeredekebb részén, valószínűleg egy lazább üledék kimosásával, természetes üreg keletkezett, melyet mesterségesen mélyítettek tovább.

A barlangfalak tele vannak vesétekkel, valahogy mindenki ott hagyja valamilyen úton-módon nyomát. Szerintem ez már inkább rongálásnak számít, ezért arra is biztatnálak benneteket, hogy tiszteljük a természetet, tiszteljük a történelmünket és ne károsítsuk a körül ölelő világunkat.

Hol szállj meg, ha erre jársz?

Szállásnak ajánlom a Nefelejcs Vendégházat Hollókőn.
Részletek a szállásról >>

Nefelejcs Vendégház Hollókő

Majdnem két órát töltöttünk a Kishartyánon, de minden perce megérte. Ha tehetitek látogassatok el és küldjétek el nekünk az élménybeszámolóitokat. Mit éreztetek, mit tapasztaltatok, mit láttatok. Az egész családnak egy nagy élmény. Szerintem megéri! És ha már útra keltek, fedezzétek fel Észak-Magyarország többi természeti csodáját is >>

Még több szállás a Kishartyáni Kőlyuk környékén>>

(Fotók: Pauer Kriszta, szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version