Site icon Szallas.hu Blog

Krakkó, a legendák és a sárkányok városa


Várak, kastélyok, királyok, királynők, egy sárkány, egy lovag, egy barlang, egy sűrű erdő, egy sebes folyó és a rohanó történelem, ami rabul ejt minden Lengyelországba utazót. Igazi kalandfilm a csodálatos Krakkó és környékének élete. Keressük meg a sárkányt, útra fel!

Krakkó főtere

Királyi kastély

A Visztula mellett futó dombok magaslatai számos történelmi emléket őriznek. A királyi kastély (Zamek Królewski) helyén épített első kastély valószínűleg a Wiślan törzs erődítménye volt, amelyet földsánc és cölöpfal vett körül.

Wawel Krakkóban

A kastélyban számos kiállítás mutatja be a lengyel királyi ház egykori hétköznapi és ünnepi életét. A királyi dísztermek pompája minden utazót elvarázsol, igazi középkori hangulat fogadja a látogatót. Az egykori királyi magánlakásokban a királyi család és a legfontosabb udvari tisztviselők hálószobái és irodái kaptak helyet. A kincstár és fegyvertár a Lengyel Királyság koronázási jelvényeit őrzi. Az egyik legfontosabb kiállítási tárgy a Szerbiecz nevű csorba koronázási pallos.

Sárkány barlang

A waweli-kastély alatt titkos barlangok, és járatok futnak. A legenda szerint egykor egy kegyetlen sárkány lakott a barlangban, aki a környéken élő emberek háziállataival csillapította éhségét. Néhány bátor ifjú megpróbált harcolni a szörnyeteggel, de a sárkány elleni küzdelemben mindig az ebédjévé vagy vacsorájává váltak. Végül egy fiatal szabólegény, akit Skubának hívtak, báránybőröket tömött ki kénnel és szurokkal, majd bevarrta azokat és odatette a sárkány barlangjának bejárata elé. A falánk sárkány, amint meglátta az állatokat, azonnal lenyelte azokat. Ekkor a gyomrában forró lángok lobbantak fel és égni kezdett a bendője. A sárkány gyorsan elrohant a közeli Visztulához, és elkezdett vizet inni abban a reményben, hogy eloltja a belső tüzet. Csak ivott és ivott, a hasa pedig nőttön-nőtt, egészen addig, amíg ki nem pukkadt. A vár belső udvarából induló barlanglejáró, ma egy 50 méteres turistaúton, jól kivilágítva és kényelmes elérhető. A barlang utolsó szakasza a Kościuszko által tervezett XVIII. századi erőd központi téglaépítményét őrzi. A külső részen, a barlangot elhagyva, egy szobor képében maga a sárkány is megjelenik. A melegebb hónapokban a sárkány szájából egy gázégő segítségével minden percben lángok csapnak ki.

Krakkó főtere

A város főtere, Európa legnagyobb középkori főtere. Az Óvárosban található, és a 13. századra, a tatár támadás utánra teszik az építését.

Posztócsarnok és Krakkó főtere

A főtér amellett, hogy hatalmas, sok látnivalónak ad helyet, például itt található a 10. században épült Szent Adalbert templom, a Mária-templom, az Adam Mickiewicz (a 19. század legnagyobb lengyel költője) emlékmű. A tér közepén igazi kuriózum a posztócsarnok, ami amellett, hogy tele van árusokkal, szebbnél – szebb szövésű és mintájú anyagok vásárolhatóak itt. A tér a történelem folyamán sokat látott, s ha beszélni tudna, nagy titkokat mondana, hiszen itt vezetett az út amelyen a királyok a kastélyba mentek.

Szállások Krakkóban >>

A Waweli székesegyház

A Wawel-dombon álló Waweli székesegyház, koronázások egykori színtere volt. A katedrálist Szent Szaniszlónak, a lengyelek nemzeti szentjének szentelték, aki a templomban nyugszik. Ide temetkezett I. Ulászlótól Erős Ágostig 19 lengyel király, de a mai napig ide temetik a krakkói püspököket is.

Wawel

A székesegyháznak három tornya van. Északon helyezkedik el a Zsigmond torony a híres Zsigmond haranggal. Ennél magasabb az óratorony a barokk toronysisakkal, a déli oldalon pedig a vikárius torony vagy ezüst harangok tornya áll. Így hívják, mivel a benne lévő bronz harangok anyaga tartalmaz némi ezüstöt is. A templom homlokzata nagyrészt megőrizte eredeti alakját, különösen a felső része, melyben megmaradt a rózsaablak. A hosszú évszázadok alatt a székesegyház kincstárában sok értékes kegytárgy és történelmi emlék halmozódott fel, mint pl. Szent Kinga diadémja; Hedvig királynő ajándékaiból ereklyetartó elefántcsontból.

Tyniec kolostor

A katolikus Lengyelország egyik legrégibb kolostora egy mészkősziklán épült a Visztula partján. A bencések röviddel a kereszténység lengyel felvétele után rögtön megjelentek Lengyelországban, és első kolostorukat itt, Tyniecben létesítették. A tynieci bencés apátságot „abbas centum villarum”-ként (száz falu apátja) emlegették. Ma egy jól működő kolostor Tyniec, melynek várszerű kolostorudvara egy öblös boltívű, kettős kapun közelíthető meg.

Jagello Egyetem

A Collegium Maius Lengyelország és egyben Közép-Európa legrégebbi egyetemi épülete, az Óvárosban található. Az épületet Jagello Ulászló király vásárolta a Krakkói Akadémia számára 1400-ban.

Jagelló Egyetem (f: wikipédia)

A XV. században folyamatosan bővítették a következő, szomszédos bérházak megvásárlásával, illetve új épületrészeket építettek hozzá. Az épület harmonikus, galériával körülvett, kristály boltozattal ellátott, árkádos udvarral rendelkező, késő gótikus stílusú Collegium Maius. Az egyetemért sokat tett Szent Hedvig királynő, Nagy Lajos lánya. Az ő kérésére engedélyezte IX. Bonifác pápa a teológiai kar megnyitását. A fiatalon elhunyt királynő minden vagyonát az intézményre hagyta. Az egyetem történelmét bemutató kiállítások mellett, érdekes, interaktív tudományos kiállítások is megtekinthetőek.

A belvárost hintón is végig lehet járni

A Krakkói Jagelló Egyetem Botanikus Kertje

A krakkói Botanikus kertet (Ogród Botaniczny) 1783-ban az egyetem rektora alapította. A kert a francia hagyományokat követi, geometrikus mintázatú kerteket és angol stílusú, természetes parkokat találunk benne. Emellett a trópusi növények számára üvegházakat is létrehoztak. A botanikus kert 9,8 hektárnyi területen 6000 növényfajtának ad otthont. Különleges látnivalónak számít az üvegház, amelyben pálmafákat és egy 400 éves Jagello-tölgyet őriznek.

Auschwitz-Birkenau

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum igazán felkavaró úti cél, de egy krakkói látogatás talán elengedhetetlen kelléke. A kiállítást úgy alakították ki, hogy a szemlélőben erős érzelmi reakciókat váltson ki, átélve a történelem ezen, sötét korszakát.

Auschwitz

Auschwitz-Birkenau hadifogolytáborként, koncentrációs táborként, munkatáborként és haláltáborként funkcionált. A történészek szerint 1,1 – 1,5 millió foglyot öltek meg Auschwitzban. A tábort 1940-ben hozták létre és 1945-ben szabadították fel a szovjet csapatok. A múzeum, a tábor két részlegét mutatja be. Auschwitz I. téglaépületeiben politikai és hadifoglyokat őriztek, az Auschwitz II.-Birkenau nevű hatalmas koncentrációs- és haláltáborban pedig zsidókat és romákat.

Ojcówi Nemzeti Park

Az Ojcówi Nemzeti Park erdős, sziklás terepen terül el és a Pradnik folyó halad rajta keresztül. A park festői kastélyokkal, templomokkal, csodálatos panorámával várja az érdeklődőket. Bár a lengyel nemzeti parkok közül a legkisebb, mégis rendkívül gazdag geológiai, természeti és kulturális értékekben. Kivételes sziklaformákat, barlangokat, régi építményeket, várakat rejt, melyek Ojcówban és Pieskowa Skała-ban találhatók. A legizgalmasabb a Dolina Prądnika, ahol számos, több méternyi magas, mesés formájú, különleges sziklával találkozhatunk.

Wieliczkai sóbánya

A Krakkó mellett található híres wieliczkai sóbánya, az elsők közt került fel az UNESCO Világörökségi listájára. Tárnái és termei, valamint az azokban található sószobrok egyedi és különleges látványt nyújtanak.

Kápolna a sóbányában

A legenda szerint Kingának, IV. Béla magyar király lányának köszönhető, hogy sót találtak itt. Kinga, Szemérmes Boleszláv lengyel fejedelem felesége volt, a tatárjárás után apja hívására hazatért szülőhazájába, hogy felkeresse azt a máramarosi sóbányát, amelyet a király ajándékozott neki, s a birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. Ezt nem sokkal később a Krakkóhoz közeli Wieliczkában feltárt bánya egy sótömbjében találták meg és nevezték el latinul Magnum Sal-nak, lengyel fordításban Wielka Sól-nak. (Nagy Sónak). A sóbánya ma idegenforgalmi attrakciót, de másrészről szanatóriumnak ad helyet, illetve koncerttermet alakítottak ki, kedvező akusztikája miatt. Wieliczka az UNESCO világörökség listájára 1978-ban került fel.

Még nincs szállásod Krakkóban? Én ezeket ajánlom >>

 

 


Exit mobile version