Site icon Szallas.hu Blog

Krapanj, a legkisebb lakott sziget Horvátországban


Ha a nyugalom szigete után kutattál, abbahagyhatod a keresgélést! A dalmáciai Krapanj szigetén nem kell a turisták tömegétől tartanod, sőt, a sziget apró mérete miatt gépjárműforgalom sincs. Amire viszont biztosan számíthatsz: egy hangulatos kisvárosra gyönyörű stranddal, és egy felejthetetlen élményre!

Krapanj: a szivacshalászat központja és a rekordok szigete

A közigazgatásilag Sibenikhez tartozó Krapanj hosszú történelemre tekint vissza, de elsősorban a középkor nyomai fedezhetők fel a tipikus dalmát kőházakban, a szűk sikátorokban és a 15. században épült Szent Kereszt nevű templomban. Az 1700-as években a szigeten élők fő megélhetési forrásává a tengeri szivacs halászata vált, mely itt volt a legjelentősebb egész Horvátországban. Talán nem is gondolnánk, de az alámerülés és a szivacsok kibányászása kifejezetten veszélyes foglalkozásnak számított, ami sok balesettel járt, ezért ez jellemzően a férfiak munkája volt.

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol

És hogy miért Krapanj a „leg”-ek szigete? Íme, a számok szerelmeseinek:

A Szent Kereszt kolostor, melyben múzeum működik: bemutatja a szivacshalászat múltját és a sziget történelmét

Hogyan lehet eljutni Krapanj szigetre?

Krapanj egyik előnye a könnyű megközelíthetőség. Sibeniktől 7 km-re található Brodarica falu, ahonnan hétfőtől szombatig rendszeres kompjárat indul a szigetre, reggel fél 7 és este 10 között, óránként szállítva a látogatókat. Vasárnap is közlekedik a hajó, de ekkor ritkábban, és csak reggel háromnegyed 9, illetve este negyed 9 között. Maga az út nem hosszú, kb. 5 perc, hiszen Krapanj 300 méterre található a szárazföldtől. A részletes kompmenetrendet itt találod.

Krapanj komp menetrend

Indulás Brodaricáról, a kikötőből az alábbi időpontokban. Jegyet is a kikötőben lehet venni, az ára kb. 5-6 kuna fejenként.

Hétfőtől szombatig:
06:25 07:15 09:00 10:00 11:00 12:00 12:40 13:20 14:30 15:30 16:30 17:45 19:30 20:30 22:00 
Vasárnap és ünnepnapok:
08:45 13:00 16:20 20:15

Szállástipp Krapanj szigeten: Hotel Spongiola Krapanj ****

A szigeten található kevéske szállás közül a legkiemelkedőbb a négycsillagos Hotel Spongiola. A szálloda saját, privát kavicsos stranddal rendelkezik, napágyakkal és ernyőkkel, így garantált a nyugodt, tömegektől mentes fürdőzésünk. És ha kisgyerekkel vagy? Tökéletes választás, mivel ezen a szakaszon lassan mélyül a víz! Ami az étkezést illeti, a reggeli benne van az árban, de félpanziós és teljes ellátást is igényelhetünk; az étteremben a mediterrán konyha és helyi specialitások bőséges választéka vár.

A szállodától pár perc sétával elérhető a templom és a főtér, melyen fagyizó és éttermek várnak kiváló helyi fogásokkal.

+SZALLAS.HU TIPP: Ezen a gyönyörű strandon pihenhetsz, ha a Hotel Spongiolába foglalsz!

A Hotel Spongiola magán strandja

Természetesen az is opció, hogy nem magán a szigeten, hanem a közelben foglalunk szállást, aztán áthajózunk a szigetre egy kis városnézésre/fürdésre. Sibenik a legközelebbi nagyváros, melynek óvárosa igazi történelmi gyöngyszem. Ha mégis a nyugis kisvárosokat preferáljuk, akkor ajánlom Brodaricát, ahonnan a komp is közlekedik.

Brodarica, ahonnan a komp indul

További szállások a sziget közelében:

Ha csak egy videót fogsz megnézni Krapanj szigetéről, ez legyen az!

Krapanj, Horvátország legkisebb lakott szigete

Ugye megmondtuk, hogy látni kell? #úgyislett

Még több szálláshelyet a horvát tengerparton itt találsz >>

Szívesen olvasnál még a témában?

(Fotó: szallas.hu, shutterstock, facebook)


Exit mobile version