Site icon Szallas.hu Blog

Lenyűgöző vízesések birodalma: Bakancslistás élmények a Krka Nemzeti Parkban és a Plitvicei-tavaknál (+szállásajánló)


Horvátország és a tengerpart fogalma lassan egybeforr, pedig nem csupán az Adriáért érdemes útra kelni! A Krka Nemzeti Park és a Plitvicei-tavak is a bakancslistás úti célok közé tartoznak, akármelyik évszakról is legyen szó. Lélegzetelállító vízesések, káprázatos színű tavak, hangulatos erdei ösvények – ezt élőben kell látni! Össze is szedtük a legfontosabb tudnivalókat, szállástippekkel kiegészítve. 

Érdekességek a Krka Nemzeti Parkról:

Gyalogos ösvény a Krka Nemzeti Parkban

A Krka fő attrakciója: a Nagy Vízesés

A parkban található vízesések királya a Skradisniki buk, azaz a Nagy Vízesés, ami a bejárattól hajójárattal közelíthető meg. Ezt szerencsére tartalmazza a belépőjegy. Habár régen fürödni is lehetett a vízesésnél, ma már sajnos tilos. Az élmény azonban így is csodálatos: legjobban a fahídról lehet rálátni a széles zuhatagra, amint a türkiz színű mederbe ömlik. Innen lehet aztán gyalogosan folytatni a park felfedezését.  

Nagy Vízesés, Krka Nemzeti Park

Persze ezzel nem merül ki a vízesések sora, népszerű látványosság még többek közt a 25 méter magas Roski Slap vízesés is. Előnye, hogy úton és hajóval egyaránt megközelíthető, ráadásul egy kis vendéglő is van mellette. Az ide tartó kirándulóhajót viszont a belépő már nem tartalmazza, így ha inkább vízen közelítenétek meg a vízesést, külön kell rá megvenni a jegyet. 

Roski Slap vízesés

Kolostor a szigeten – a Krka Nemzeti Park legfontosabb kulturális öröksége

Könnyen lehet, hogy láttátok már a Visovac-szigeten álló ferences kolostort fényképen, mert ez szintén a park egyik emblematikus helyszíne. A kolostort 1445-ben alapították, és kizárólag hajóval lehet megközelíteni. A szigetre a Roski vízesés melletti kikötőből indul a kirándulóhajó, erre megintcsak külön kell jegyet váltani. De megéri!

A kolostor múzeumában ugyanis értékes történelmi emlékeket csodálhattok meg. Azon se lepődjetek meg, ha belebotlotok egy-egy tapsifülesbe, ugyanis a szigeten szabadon mászkálnak a nyuszik, sőt, a pávák is. Ezért van az, hogy a szigetre nem vihető be semmilyen kutya – jobb a békesség. 

Kolostor a Visovac-szigeten

Krka belépő árak:

A Krka Nemzeti Park gyalogosan, hajóval, busszal és kerékpárral is bejárható. Kutyát is lehet vinni, kivéve a már említett Visovac-szigetre.

A Krka ősszel is csodálatos

Mit tartalmaz a belépő?: A hajózást vagy a buszozást (attól függően, a park melyik bejáratánál kezdtek) a Nagy Vízeséshez, és vissza. Az egyéb hajókirándulás – például a Roski vízeséshez – már nem tartozik bele. Érdemes a Skradin bejáratot használni, innen hajóval visznek a vízeséshez, ami mégiscsak nagyobb élményt nyújt, mint a busz.

Szuper szállások a Krka Nemzeti Park közelében:

Apartmanok Családok Részére Medencével Lozovac, Krka

Apartman Bilice – CDJ207

Apartment Golden Sunset Sibenik

Apartman Bilice – CDV088

Apartment KATA Sibenik

Érdekességek a Plitvicei-tavakról: 

Kilátás a nagy vízesésre a bejárat felől, Plitvice 

Változatos túraútvonalak Plitvicénél 

Akár egésznapos túrát terveztek, akár csak néhány órás sétát, mindkettőre van lehetőség! A legrövidebb útvonal mindössze 3,5 kilométer, a leghosszabb pedig csaknem 20 kilométer. Ez utóbbit tényleg csak a bevállalósoknak ajánljuk. Összesen 6 féle különböző hosszúságú és nehézségű útvonal közül választhattok. Nyugi, végig jelzőtáblák segítik a tájékozódást! 

A túrák fő élménye a tavak mellett és fölött kígyózó kiépített fapalló, melyekről megleshetitek a kristálytiszta vízben lubickoló halacskákat és a békésen lebegő kacsákat is. Némelyik vízeséshez egészen közel is merészkedhettek, és erdős szakaszokban, barlangokban sem lesz hiány. 

Tudnivalók a Plitvice belépőről

Mivel Plitvice küzd a tömegturizmussal, így fontos tudni, hogy szabályozzák az adott napon belépő emberek számát. Két lehetőségetek van: az egyik, hogy előre, online megveszitek a jegyet – mi mindenképpen ezt ajánljuk. A másik, hogy a helyszínen veszitek meg a belépőt, akkor azonban benne van a pakliban, hogy esetleg épp nincs szabad hely és várnotok kell, amíg beengednek.

Az online jegyvásárlást itt tudjátok intézni. Meg kell adnotok, mikor érkeztek, és azt is, hogy melyik bejáraton. A parknak két bejárata van, mindkettő rendelkezik saját parkolóval, és mindkettőtől indulnak túraútvonalak.

Gyönyörű színük van a tavaknak

Plitvice belépő árak:

A tórendszer gyalogosan, hajóval, kerékpárral és kisvasúttal is felfedezhető. Kutyus is beléphet a park területére.

Mit tartalmaz a belépő?: A jegyár tartalmazza a panoráma kisvonatot és a kishajós kirándulást is.

Téli táj a Plitvicei-tavaknál

Szállástippek Plitvice közelében:

Guesthouse Zafran Plitvička Jezera

Apartman Anna Maria Rakovica

Apartmani Dale Plitvička Jezera

House Jelena 1 Rakovica

Apartmanok Gyermekes Családok Részére Rakovica, Plitvice – 19450 Rakovica

TIPP: Ha tehetitek, hétköznap menjetek, akkor kisebb a tömeg a Krka és a Plitvice esetében is. Ilyen szempontból az ősz és a tél a legjobb a látogatáshoz – ekkorra már megcsappan a turisták száma, de a természet ilyenkor is csodálatos arcát mutatja. Budapesttől mindkét helyszín elérhető kb. 6 óra alatt autóval!

Miért pont ősszel nézd meg a Plitvicei-tavakat? >>

Megnéznétek a többi horvátországi szálláshelyet is? Bőséges a választék! >>

Szállások a Krka Nemzeti Park közelében >>

Szállások a Plitvicei-tavak mellett >>

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

(Képek: Szallas.hu, Kalácska Erika, shutterstock.com)


Exit mobile version