Site icon Szallas.hu Blog

Különleges adventi vásárok Európa nagyvárosaiban


Karácsonyi fények, édes illatok, fahéjas borok és puncsok, betlehemi csengők, csilingelő szánok, óriási fenyőfák és megszámlálhatatlan gyermekkacaj vár rátok Európa 10 csodás adventi vásárában 2018. november 11 – 2019. február 7. között. A fényinstallációkon át a jégkorcsolya folyosókig számos élményelemmel, színes, adventi programokkal, remek gasztronómiai kínálattal kedveskednek az utazóknak Ausztriától Észtországig, Olaszországon át Angliáig. Ezért nincs is másra szükség, mint a bőröndre, a repülőjegyre, egy remek szálláshelyre és társaságra, hogy maradandó élmény legyen az adventi utazás.

Bécs, Ausztria – 2018. november 11. – december 26.

Az adventi csodák fővárosában kell kezdenünk a körutazást, hiszen Bécs minden évben nem csak látványában, hanem programkínálatában is lenyűgöző. Legforgalmasabb terei, köztük a Városháza tér, vagy a gyönyörű Schönbrunni kastély kertje ilyenkor a mennyország fényében pompázik.

Advent Bécsben

S természetesen nem hiányozhat a mesevilág kellékei közül a forralt bor vagy az édes puncs, a fantasztikus karácsonyfadíszek és a gasztronómiai különlegességek kínálata. S ha már a városba látogatunk, akkor érdemes sétát tenni a kisebb terek vásáraihoz, ahol kézműves termékek és szebbnél szebb karácsonyi ajándékok mellett a kandírozott finomságok, a sült gesztenye és a különböző sütemények kínálatában veszhetünk el.

Tölts el több napot Bécsben és foglalj szállást az osztrák fővárosban! >> 

Aachen, Németország – 2018. november 23. – december 23.

A belga és a holland határ közelében igazi gyöngyszemre bukkanunk, amely elnyerte Németország legszebb karácsonyi vására címet is. 2014-ben másfél millióan látogatták meg, ami nem csoda, hiszen ha sétára indulunk Aachen történelmi óvárosába, akkor rögtön megértjük, hogy ez a középkori hangulatot és pompát idéző település méltán érdemelte ki a megtisztelő rangot.

Aachen belvárosa advent idején

S mivel mégiscsak egy karácsonyi vásárban járunk, ezért az adventi koszorúk, lámpafüzérek, mézeskalácsszobrok, puncs és forralt bor mellett vár minket a bajor kolbász, a belga sült krumpli és a flammekueche lepény is, hogy megkóstoljuk.

Brüsszel, Belgium – 2018. november 30. – 2019. január 6.

Európa nyüzsgő szívében milyen is lehet a karácsonyi forgatag, mint pezsgő, lüktető és fiatalos. A főszerepet itt a korcsolya, a gyönyörű karácsonyfák, a fény- és hangversenyek, az ünnepi előadások, az óriáskerék és a sok édes, belga finomság kapja.

Karácsonyi forgatag Brüsszelben

S mivel északi országban járunk, nyilván nem fogtok meglepődni, hogy itt a tipikus, karácsonyi fogások között szerepel a kagyló és a különböző tenger gyümölcsei. A 2002 óta megrendezett vásáron a Plaisirs d’Hiver, vagyis a Téli Ünnep nevezetű rendezvény a leghíresebb. Ekkor hallgathatjátok meg az éjszakai fény- és hangjátékot a Grand-Place-on. A vásár a Fishmarketnél ér véget, amelyet minden évben egy hosszú jégkorcsolyapályává alakítanak, de ha nem korcsolyáztok, felszállhattok a közel 49 méter magas óriáskerékre is.

München, Németország – 2018. november 11. – december 24.

Ha München, akkor mindenkinek először a sör jut az eszébe, azonban bizonyított tény és a korabeli források tanúsítják, hogy már 1310-ben rendeztek itt karácsonyi vásárt.

Karácsonyi vásár Münchenben

De nem kell kétségbe esni, hogy csak bor és puncs lesz kapható, hiszen a sör fővárosában, a karácsonyi szezonban is a söré lesz a főszerep. Szóval, aki egy komló és búza ízű karácsonyi készületre vágyik, annak itt a helye!

Manchester, Egyesült Királyság – 2018. november 21. – december 22.

Egy kis kitérővel nagyon is különleges élményben lehet részetek Angliában. Egy modern és dizájn elemekkel tűzdelt, lendületes vásári forgatagba invitállak titeket. Az évente több mint 9 millió látogatót vonzó manchesteri eseményen mintegy 300 gyönyörű kialakítású stand, nemzeti ételek, italok és izgalmas ajándékok várják a látogatókat.

Természetesen a gasztrotúra lesz a legizgalmasabb, hiszen megkóstolhatjátok a Manchester-tojást, amely pácolt tojás, kolbászhúsban, majd zsemlemorzsába forgatva, utána kisütve. Az éttermek és wine shoppok ekkor is a vendégek kényelmét tartják majd szem előtt, így számos, a nagyvilágból érkező, különleges bortételeket is kóstolhattok, ha Manchesterbe ellátogattok.

Tallinn, Észtország – 2018. november 11. – 2019. február 7.

Irány észak, és az egyik legszebb téli úti cél, Tallinn! A balti város a középkori hangulatával és eszméletlenül szép, színes karácsonyi vásárával rabolja el a szíveket évről évre. Egy kicsit olyan, mintha időgépbe ülnénk, mert a kis utcákon végigsétálva, a karácsonyi bódék között nézelődve igazán fejedelmi hangulat uralkodik a városi tereken.

Mint európai, adventi turnénk sokadik állomásán, itt is jelentős lesz a gasztronómiai kínálat élvezete. A hószobrok tövében ugyanis számos észt étel- és italkülönlegességeket kóstolhattok, miközben kandallók és utcai melegedők közelében beszélgethettek, s nézelődhettek.

Zágráb, Horvátország – 2018. november 26. – 2019. január 8.

Már 2016-ban is a legnépszerűbb adventi úti célok között szerepelt a horvát főváros, ám minden évben magasabbra teszi a lécet, mind szervezésben, mind programban, mind látnivalóban.

Zágráb adventi vására

A hagyományok talán itt a legerősebbek, ha arra gondolunk, hogy nem csak fenyőfa áll a Jelasic téren, hanem egy gyönyörű és óriási adventi koszorú is jelzi az adventi vásár központját. A tér körül található történelmi kisutcák pedig egyszerre megtelnek élettel, az árusoktól szinte mindent beszerezhetünk, amire vágyunk egy karácsonyi vásáron. S egy finom forralt bor mellett élvezhetjük a koncertek és a különböző kulturális programokat.

Tölts el egy hétvégét Zágrábban! >> 

Prága, Csehország – 2018. november 26. – 2019. január 6.

Prága egy álom, nem is kell, hogy karácsony legyen, hiszen anélkül is gyönyörű a város. De ettől függetlenül, ha igazán elvarázsolt világban szeretnénk átélni az adventi várakozás örömét, akkor ide kell utazni!

Az óváros fényei, a hagyományos díszekkel ékesített fenyőfák, az adventi koszorú lila és rózsaszín gyertyái, a kedves ajándékok a vásári standoknál, mind otthonunk melegét idézik. Pláne, ha hagyjuk, hogy a meleg sütemény és kalács illata és íze elvarázsolja a képzeletünket.

Hosszú hétvége Prágában? Találd meg a legjobb szálláshelyet! >>

Bolzano, Olaszország – 2018. november 23 – 2019. január 6.

Itália legnagyobb és talán legszebb adventi vásárába invitálunk mindenkit, ahol a havas hegycsúcsok, a színes lampionok, az éttermek kovácsoltvas kandallóiban lobogó tűz megmagyarázhatatlan, nosztalgikus, békés, romantikus hangulatba ejti az utazókat.

Bolzano

A Piazza Walther ilyenkor megtelik a fahéj, a forralt bor és a karácsonyi sütemények illatával, s a csábítóan illatozó kekszek, a kandírozott gyümölcsök hamisítatlan olasz életérzést hoznak magukkal. Emellett a gyönyörű kézműves fafaragások és ajándéktárgyak, karácsonyi díszek kínálata végtelen és haza sem szabad jönni, ha nem vásároltatok be a híres karácsonyi Panettonéból, a finom karácsonyi kalácsokból, hiszen ezek ízvilága hordozza a mesés bolzanói hangulatot.

Lyon, Franciaország – 2018. december 8-11.

Minden képzeletet felülmúló élményben lehet részetek, ha ellátogattok Lyonba. Kivételes alkalom lesz december második hétvégéje, amikor fényáradat önti el a város amúgy is romantikus tereit és utcáit.

Lyon a Fény Ünnepén

A Fête des Lumières, vagyis a Fény Ünnepe már 1999 óta kápráztatja el a látogatókat. Ha a mennyországot el kellene képzelni, ilyennek mondanám. Hiszen ez a december 8-11-ig tartó fesztivál, ez a négy éjszaka látványos fényinstallációkkal borítja be a város nevezetességeit, amelyek a karácsonyi momentumoknak és Szűz Máriának adják meg a tiszteletet.

Ennyi értékes város és adventi vásár közül nem könnyű választani, de van egy jó hírünk: bármelyikre is teszitek le a voksot, biztos, hogy felejthetetlen, adventi élményben lesz részetek.

(fotók: shutterstock)

 


Exit mobile version