Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Különleges barlangtúrák márciusban, a Barlangok Hónapjában

1 perces olvasási idő
Aggteleki cseppkőbarlang

A magyarországi Nemzeti Parkok idén márciusban is szeretnék hazánk látogatható barlangjait jobban megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel, ezért a hónap során különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat. „Barlangoljunk!”

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Baradla-barlang, aggteleki rövidtúra, vörös-tói középtúra, jósvafői rövidtúra

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki-karszt több mint 20 000 hektáros területét 1978-ban tájvédelmi körzetté, majd 1985-ben nemzeti parkká nyilvánították kimondottan a geológiai értékek – a karszt felszíni és felszín alatti világának – védelme érdekében. A 300 kisebb-nagyobb barlangból álló terület egyedülálló változatosságban és gazdagságban vonultatja fel a különböző karsztjelenségeket, sőt maguk a barlangok is nagyon sokféle arcukat mutatják, zsombolyok, víznyelő- és forrásbarlangok, aktív és időszakosan aktív patakos barlangok, kristálybarlangok egyaránt jelen vannak. Ebből a csodálatos, föld alatti világból ad ízelítőt a Baradla-barlang 3 különböző látogatható szakasza, amelyek az Igazgatóság szervezésében szakvezető segítségével tekinthetőek meg.

További információk: www.anp.hu

Szállást keresel a közelben? ⇒

Aggteleki-karszt

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Kedvezményes alap barlangi kalandtúra a Szentgáli-kőlikban

Magyarország leghosszabb dolomitban kialakult barlangja a Szentgáli-kőlik fokozottan védett barlang, ahol képzett és tapasztalt barlangi túravezetők kíséretében vehetnek részt az érdeklődők egy testet-lelket megmozgató, izgalmas barlangi alap kalandtúrán 10 éves kortól. Néhol csupán négykézláb vagy kicsit kúszva-mászva tudnak majd haladni, természetesen a túravezetők segítségével, barlangi túrafelszerelésben.

Barlangtúra (alap túra) hossza: kb. 150 méter, időtartama: kb. 1,5-2 óra

Barlangtúra nehézsége: közepes-nehéz, barlangi overallban, fejlámpával, védősisakkal (melyeket a túra szervezői biztosítanak).

Információ: www.bfnp.hu, Németh-Bakos Judit +36 (87) 555-282, bakosj@bfnp.hu

Szállások Veszprém megyében ⇒

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A tavaszi programsorozat alkalmából a lillafüredi Szent István-barlangot és Anna-barlangot március 5 és 11-e között mindenki kedvezményes árú jeggyel látogathatja.

Szent István-barlang (fotó: bnpi.hu)

További különleges barlangtúrák:
Március 3, szombat, 10:00 – 12.00
Esztáz-kői barlangtúra gyalog és kerékpárral

Az Esztáz-kői-barlang a Felsőtárkány melletti Gyetra-völgyben található. Megközelítése lehetséges kerékpárral (amely kölcsönözhető a BNPI felsőtárkányi látogatóközpontjában), de gyalogosan is. Sisakot és fejlámpát a túravezető biztosít.

Március 24, szombat, 9:00 – 12.00
Geológia és ősrégészet a Hór-völgyben

Túra Cserépfalu környékén, a Bükkalja geológiai értékei mentén, természetvédelmi szakvezetéssel. Útvonala: Hór-völgyi Látogatópark – Suba-lyuk „ősemberbarlang” – Mész-hegy – Ördögtorony kaptárkő – Hór-völgyi Látogatópark

Suba-lyuk (fotó. bnpi.hu)

Március 31, szombat, 10:00 – 15.00
Ősrégészeti túra a Bükkben

Ősrégészeti szakvezetés, amely a Lillafüred-környéki ősemberbarlangokat fűzi fel egy igazán látványos és érdekes útvonalra: Szeleta-barlang, Büdös-pest, Kecske-lyuk, Felső-forrási-barlang, Lilla –barlang.

Bővebb információ: bnpi.hu

Szállásajánlatok a Bükk hegységben⇒

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Szezonnyitó akció az Abaligeti-barlangban

Az Abaligeti-barlangba március 15-én, 16-án, 17-én és 18-án belépőjegyet váltók a fenti napokon a belépőjegy felmutatásával a nyitvatartási időben ingyenesen látogathatják meg a pécsi Pintér-kert Arborétumot.

Abaliget környékén található szállások ⇒

Manótúra az Abaligeti-barlangban

Az óvodás, kisiskolás gyermekek a mesés elemekkel átszőtt barlangtúrán Moszanka és Pipisztrella segítségével ismerhetik meg a barlangok keletkezését, a föld alatti rejtett élővilágot, megtudhatják, mi mindenre érdemes odafigyelni, amikor barlangokban járunk. Időpont: március 3. (szombat), 10.00 óra.

A résztvevők létszáma korlátozott, ezért előzetes jelentkezés szükséges (72/498-766)! A program időtartama 1 óra.

Részvételi díj: a barlangi belépő ára.

Szemlő-hegyi barlang

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Örvény-túra a Szemlő-hegyi-barlangban

Kalandos felfedező út a barlang ritkán látogatható szakaszán! A felszín felé tartó Örvény-folyosó érdekessége, hogy hengeralakját valószínűleg a feltörő termálvíz örvénylő mozgásának köszönheti – ennek nyomai, helyenként különleges oldásformái a mai napig gyönyörűen látszódnak. Az 50 m hosszú, 150 lépcsőfokos folyosó végén, egy titkos ajtón, egy játszótér közelében bukkanunk a felszínre. Itt a gyerekek egy csőcsúszdában élhetik át, hogyan közlekedtek egykor a barlang kutatói az Örvény-folyosón át a barlang belseje felé. A lépcsőfokok helyenként térdmagasságúak, ezért a programot kisiskolás kortól ajánljuk!

Időpont: március 9. és 23. 10 és 15 óra

Felszerelés: kényelmes utcai öltözet (12°C)

Információ: +36 (1) 325 6001, szemlohegy@dinpi.hu


Még több kirándulóhelyet keresel? Tündéri falvak, amelyeket tavasszal is érdemes felkeresni

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%