Site icon Szallas.hu Blog

Lanzarote – egzotikum Európa határán


Vulkánok, fehér városok szigete. Különleges művészet otthona. Szörfösök, országúti bringások, túrázók paradicsoma. A földtörténetet előben látni akarók helye. Ilyesmik jutnak eszembe a Kanári-szigetek legkeletibb szigetéről. Gyertek velünk egy kis utazásra néhány lanzarotei úti tipp erejéig!

Első találkozásom a Kanári-szigetekkel Lanzarotén történt. Ha röviden szeretném összefoglalni benyomásaimat, annyit mondanék: elképesztő! A szó minden értelmében. A Kanári-szigetek legkeletibb tagján nincsenek dús erdők, mint Gomerán, 3000 méter fölé nyúló hegyek, mint Spanyolország legmagasabb csúcsa, a Teide Tenerifén, nincs meg az a már-már nagyvilági lüktetés, mint Las Palmasban. Lanzarote ritkán lakott, gyér növényzetű és többnyire csendes. A déli partján lévő Playa Blanca siófoki hangulatú lidóját leszámítva nincsenek igazán nagyobb létszámokat kiszolgáló szállodasorok.

Télből a nyárba: melyik Kanári-szigetre utazzunk?

A vulkáni szigetre sok olyan ember érkezik, aki aktívan szeretne eltölteni egy-két hetet egy tudományos-fantasztikus filmeket idéző természeti környezetben, igényes szálláshelyeken. Ha országúti vagy hegyi bicajoztok, szerettek túrázni, szörfözni, terepfutni, netalán siklóernyőztök és hobbitokhoz egészen rendhagyó hátteret kerestek, irány Lanzarote!

Úti tippek és látnivalók Lanzarote szigetén

César Manrique művészete

Lanzarotére érve hamar feltűnik: mintha lenne egy titkos kéz, amitől az épített környezet valamiféle egységet mutatna. Igen, ez César Manrique, a „lanzarotei Hundertwasser” érdeme. Sajátos, színekben gazdag és játékos művészete, szobrai, épületfantázái behálózzák a szigetet. Hogy megértsétek Manrique művészetét, menjetek fel a sziget legmagasabban lévő településére, Hariába és látogassátok meg a Manrique múzeumot!

Egy Manrique-os belső

Mirador del Río

Hariától egy kellemes, 8 kilométeres túrányira, vagy félórányi bicajozásra, rövid autóútra találjátok a szintén Manrique keze nyomát viselő kilátót, közel 500 méterrel a tenger fölött. Nevével ellentétben nem folyóra néz, de a kicsi sziget, La Graciosa irányába nézve a tengerszoros olyan, mintha egy nagy folyó lenne.Shutterstock.com

Valami ilyesmi…

Lanzarotén nem is olyan régen, a XVIII. században még köpködték a tűzhányók a lávát. Nem is akárhogy. Ennek eredménye a Timanfaya Nemzeti Park. A vidék olyan, mint egy nehézipari meddőhányó, de valójában a Föld történelme zajlik előttünk; az élettelennek tűnő tájba apró cserjénként lopja magát vissza az élet. Ja, és itt lakik az ördög! Az a furcsa szerzet, ami – nem meglepő módon szintén Manrique keze nyomát viselve – Lanzarote egyik jelképe is.

Az ördög

Caleta de Famara

Ha hullámlovagoltok, kite-szörföztök, vagy csak néznétek a szörfözőket egy nagyon hippi település homokdűnékkel teli partján, vegyétek az irányt Caleta de Famara felé! Amikor a passzát szél le-lecsendesedik, itt tudtok egy nagyot fürödni. És csodálni Famara több mint 600 méteres, szinte függőlegesen az óceánba szakadó szirtjeit.

Hullámra várva

Peñas del Chacho

A Famara fölötti sziklákra remek ösvények visznek fel. Áttúrázhat az ember a fentebb említett Haríába is. Ha ti magatok siklőernyőztök és oda-vissza végigrepülitek ezt a hegygerincet, azt mondjátok, hogy már ezért megérte valaha elkezdeni. Ha pedig csak utasok szeretnétek lenni, a helyi ernyős klub vállal tandemrepülést.

Az a bizonyos hegygerinc

Strandok Lanzarote szigetén

A passzát szél zónájában vagyunk. A szinte állandóan fújó északkeleti szélben nagyok a hullámok, a partok sziklái iszonyatosan csipkézettek, de azért akad egy-két fürdős öböl. A már említett Playa Blanca, ha bírjátok a tömeget, vagy az innen nem messze lévő, szintén népszerű Papagayo Beach.

A Papagayo Beach

Ha hozzám hasonlóan kerülitek a tömeget, figyelmesen járva a partot, fogtok találni olyan kis öblöcskét, ahol magatok tudtok lenni egy kevésbé szeles napon.  Sőt, olyan szállást is, ami ugyan közel van a népszerű strandokhoz, de mégis megőrízte intimitását.

Közlekedés Lanzarotén

Lanzarote repüléterén az összes nagy, nemzetközi autókölcsönző megtalálható és kisebbek is. Nem érdemes autó nélkül lenni a szigeten. Nem rossz a tömegközlekedés, de sokkal rugalmasabban tudjátok bejárni az amúgy kis távolságokat saját kocsival. A bérlés nem drága, az üzemanyag olykor olcsóbb mint Magyarországon. Az utak olyanok akár az asztallap; az országúti kerékpárosok nem győznek áradozni róla. Hamar fel fog az is tűnni, hogy a helyiek rendkívül türelmesek az úton. Hova siessenek, ha egyszer minden irányból a végtelen óceán állja útjukat?

Eljutás Lanzarote szigetére

Budapestről eljutni nem könnyű. Volt idő – egyetlen téli szezon -, amikor Budapestről egészen jó indulási és érkezési idővel közvetlen járat közlekedett. Nem jött be. Jelenleg egyszer át kell szállni. A repjegy nem az olcsóbbak közé tartozik, de ha ügyesen csináljátok, nagyobb társaság esetén akár a repjegy árának megfelelő összegből egy hétig elvagytok Lanzarotén autóval, vendégházas szállással, étellel.

Szerintem a lanzarotei utazás legjobban a közép-európai tél közepén. Ilyenkor szállást is könnyebben találtok, a járatok sincsenek annyira tele.

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version