Site icon Szallas.hu Blog

Így tölts el néhány napot Lappföldön, az örök hó birodalmában


Különleges élmény részesévé válhatunk Finnországban, az érintetlen természet ölén, ahol nyáron a nap éjfélkor is az égen ragyog, télen pedig az éjszaka szinte állandónak tűnik. Kint, a zord, farkasüvöltő hidegben hegyeket, véget nem érő fenyveseket, nagy mennyiségű szikrázó havat és elképzelhetetlen nyugalmat találunk. Ezt a nyugalmat a világ egyetlen másik pontján sem lehet átélni.

A sarki fény Finnországban

Így az adventi időszakhoz közeledvén, egyre többet álmodozom a hideg télről. Olaszországban nem kap el a karácsonyi hangulat, annak ellenére sem, hogy már novembertől az utcák karácsonyi fényáradatban úsznak. Ha tehetném, felkerekednék és északra utaznék. Elsődleges úti célom a tél és a szaunák birodalma, a varázslatos jégbefagyott és hótól szikrázó Lappföld lenne. Lappföldnél karácsonyiasabb hely nemigen létezik a világon.

Finnországban

5 kihagyhatatlan álomprogram, melyet semmiképpen sem hagynék ki, ha Lappföldön járnék:

1. Egy üveg igluban vagy igluházban nyugovóra hajtani fejem az északi fényt csodálván…

Snowman World Glass Resort Rovaniemi igluhoz hasonlító épületének köszönhetően lehetőség nyílik az ég órákon át való fürkészésére. Az ízlésesen berendezett hotel számtalan különlegességet tartogat vendégei számára, többek közt egy mesebeli elvarázsolt „jégvilágot”. Az isteni ételekről sem kell lemondanunk, hiszen a hotel saját étterme minden nap friss finomságokat kínál.

Mind az aktív, mind a passzív kikapcsolódást preferálók megtalálják itt igényeiket, hiszen a vendéglátó egység szabadtári jacuzzival és szaunával rendelkezik, mindemellett az Ounasvaara síterep is csupán 8 km-re található.

2. Rénszarvas- vagy kutyaszánon suhanni a havas fenyőerdőkben…

3. Megszállni a karácsonyi faluban, személyesen elszegődni a Télapóhoz

Roveinimi, Lappföld legnagyobb városa, ahol a Télapó falva található. Itt minden a karácsony körül forog. Mindenkinek lehetősége van, hogy elszegődjön a Télapóhoz személyesen és visszarepülhessen a gyerekkora varázslatos mesevilágába.

Roveinimiben meglátogathatjuk a karácsonyi ajándékműhelyt, ahol a Télapó szorgos kis manói buzgó módon készítik a fa alá kerülő meglepetéseket, illetve a karácsonyi postahivatalt, ahol világ mindenrészéről érkező, a Télapó számára címzett leveleket tekinthetjük meg.

4. Eltölteni egy éjszakát egy erdei karácsonyi faházikóban….

Régi álmom, hogy a természet lágy ölén egy hangulatos faházacskában szálljak meg…a lobogó kandalló árnyai mellett, puha pokrócokba burkolózván finom, mézédes glögit – tipikus finn karácsonyi erdei gyümölcsös italt – szürcsölhessek.

A faházas álmom megvalósításához a Lapland Hotel Ounasvaara Chalets****-nél tökéletesebb helyet nem is találhatnék. Az elragadó környezetben, Rovaniemitől és a sípályáktól pár km-re található hotel szeretetet árasztó házacskai, hagyományos fával fűtött szaunával és kandallóval rendelkeznek, akár csak az álmaimban.

 

A komplexumhoz egy kiváló tóra néző étterem is tartozik, mely néhány perces sétával elérhető.

4. Közeli kapcsolatba kerülni az érintetlen természettel…

Finnország északi része egy igazi ősvadon, Európa utolsó hatalmas őserdejét rejti. Az erdőkben sétálva kapcsolatba kerülhetünk a véget nem érő behavazott tajga páratlan szépségeivel, a hóterhektől földig konyult fenyők ágaiban és rénszarvascsordákban gyönyörködhetünk.

Tudtad? Itt előbb botlunk szarvasokba, mint emberekbe.

5. Rengeteget szaunázni…

Finnország elképzelhetetlen szauna nélkül. Az országban nincs olyan lakás, ahol ne lenne. Ha Finnországban járunk, mindenképpen ki kell próbálnunk milyen is az igazi szauna.

Lappföld kétség kívül a nyugalom földje. A tajga békéje felülmúlhatatlan, hatalmas hómezőkben órákon át sétálhatunk az érintetlen természetben a szűz havat taposván. Esténként egy kellemesen forró szaunázás keretében átmelegíthetjük átfagyott testünket, majd a végtelen csillagos ég alatt pihenhetünk. Teljesen kiléphetünk a nagyvárosi élet szürke és stresszes hétköznapjaiból és egy végtelen, mély nyugalmat élhetünk meg. Mint ahogyan láttuk, itt a sarkkörön túl, a tajga szívében számtalan melegséget árasztó rönkház, különleges tradicionális épület vár minket, hogy vendégükké fogadjon, és felejthetetlen élményeket biztosítson a nyugalom, az aktív és passzív kikapcsolódás és a karácsony szerelmeseinek.

Remélem, hamarosan megvalósíthatom a nagy karácsonyi álmomat! Felkerül Lappföld a ti listátokra is?

/fotók: szallas.hu, pixabay/


Exit mobile version