Site icon Szallas.hu Blog

Őszi és téli élményfürdő Noszvajon – Kihagyhatatlan látnivalók és szállások a faluban


Biztosan hallottak már Noszvajról, de jártatok is már ezen a festői településen? Az ország legtisztább levegőjű falva ezer élménnyel vár, mivel a Bükk legszebb részén fekszik, Eger szomszédságában. Csodás természete, különleges sziklaképződményei, túralehetőségei, és finom borai tökéletes programot nyújtanak egy őszi hétvégéhez. Mutatjuk a top 7 noszvaji látnivalót, noszvaji szállásajánlóval együtt.

Noszvaji látnivalók – 7 izgalmas hely, amit fel kell fedezni:

Barlanglakások

Aki Noszvajon jár, az aligha hagyhatja ki a falu egyik fő látványosságát, a barlanglakásokat, ahol még a ’70-es években is éltek! Az első lakók a 19. század elején telepedtek le, ők a faluban dolgozó napszámosok voltak. Egy időben Noszvaj lakosságának 30 %-a a puha riolittufába vájt otthonokban lakott!  

Barlanglakások Noszvaj határában 

A lakások minden nap szabadon látogathatók. A boltozatok, kanyargós folyosók és termek közt járkálva ne mulasszátok el a zengőfülkét sem, amelynek páratlan akusztikája van!

De La Motte kastély

Csempésszetek egy csöpp eleganciát a programba, és nézzétek meg a 18. században épült kastély fényűző termeit! A freskók, kályhák, és korhű bútorok mind a múltba repítenek vissza, a fő látványosság pedig a híres rokokó falfestmény gyűjtemény. Ha kéritek, kosztümös idegenvezetést is nyújtanak. A kastély angolkertje ugyancsak a népszerű noszvaji látnivalók sorát gyarapítja, érdemes egy romantikus sétát tenni benne.

Jó tudni: Ha Noszvajon foglaltok szállást, a kastély belépőjegyéből 20 % kedvezményt kaptok! 

Kövesdi kilátó

Nem hiába ez Noszvaj egyik legkedveltebb kirándulóhelye: a kilátó megközelíthetősége könnyű, a róla nyíló panoráma pedig gyönyörű. Az egész Bükk déli része a lábatok előtt hever majd! Síkfőkúton a szabadon használható parkolóban hagyhatjátok az autót, majd onnan a vadregényes Kánya-patak völgyén át haladva éritek el a kilátót, mellette pedig a Várkúti turistaházat. 

Panoráma a Kövesdi kilátóról

300 éves tölgy

Ha igazán szeretnétek átérezni a természet erejét és a múlt szellemét, nézzétek meg a 300 éves kocsányos tölgyet! 25 méter magasan nyúlik az égbe, a tövében található Szent Imre-forrás pedig úgy néz ki, mintha a fa gyökérzetén keresztül törne fel. Közvetlen környezetében a föld alatt több millió éves geológiai ereklyék lapulnak. 

A noszvaji 300 éves tölgy

Kaptárkövek

Bár technikailag Noszvaj mellett, Szomolyán találhatók a különleges kövek, mégsem maradhatnak ki a noszvaji programok sorából. A kövek fő érdekessége, hogy a beléjük vájt 132 fülke rendeltetése ismeretlen. Ezért persze bőven akad elmélet, kik, mire és mikor használták. Szuper kirándulóhely, mivel nemrégiben tanösvényt alakítottak ki a sziklaképződmények körül, tájékoztató táblákkal. Fél óra alatt kényelmesen bejárható.

Síkfőkút 

A kvázi egybeépült Noszvaj-Síkfőkút számos turisztikai- és pihenést nyújtó szolgáltatással vár, úgy mint a festői környezetben vezető turistautakkal, erdei pihenőhelyekkel, az Attila-forrással, víkendházakkal. Legfőbb látványossága azonban a tó. A felső tóban nyáron lehet csónakázni, az alsó tóban horgászni, a tórét pedig tökéletes helyszín egy piknikezéshez! 

Tó Síkfőkúton

Szomolyai úti pincesor, Noszvaj

Ha már egri borvidék, akkor Noszvaj sem marad ki a jóból: a pincesoron a környék legfinomabb nedűit készítik és árulják. De nem csak a borok szerelmeseinek ajánlott végigsétálni a pincék között: a hangulatos utcácska igazi falusi bájával azt is elvarázsolja, akit nem hoz lázba egy pohár Merlot, Kékfrankos vagy Chardonnay. 

Szomolyai úti pincesor

Hová érdemes foglalni a noszvaji programokhoz? Íme, 5 noszvaji szállás, a romantikus faháztól a wellness hotelig:

Kemencésház Noszvaj

A fagerendás, 100 éves épületben felújított parasztbútorok és modern kényelem vár, a hangulatos szaunáról és fürdődézsáról nem is beszélve. Összesen 3 apartmant alakítottak ki: a teraszos Ólat inkább pároknak, az Istállót és Pajtát pedig családoknak, baráti társaságoknak ajánlják. 

Erdei Kuckó Noszvaj-Síkfőkút

Verhetetlen a helyszín: erdő ölelésében, 150 méterre a tótól található a házikó. A szálláshely egy ikerház egyik fele: külön bejáratú, 100 négyzetméteres téliesített faház, melyet csak a vendégek használnak. A kerti hintaágyba kiülve magatokba szívhatjátok a fákból áradó nyugalmat.

Ház a tónál Noszvaj

Erdei kilátásra, netán tóra nyíló panorámára fáj a fogatok? Itt mindkettőben részetek lehet. A viszonylag új szálláshely ízléses berendezéssel, csendes helyen vár, mégis közel Noszvaj központjához. Térítés ellenében a jacuzzit is használhatjátok, nagyon jól fog esni a kivilágított, esti fürdés egy kirándulós nap után!

Hortenzia Vendégház Noszvaj

Ez a takaros, tornácos ház igazán otthonos kényelmet rejt, ahol tisztaság és kifogástalan felszereltség fogad. A vendégház 2 különálló, külön bejáratos apartmanból áll, mely összesen 10-12 fő elszállásolására alkalmas. 

Panoráma Hotel Noszvaj ***

Ne legyen gondotok arra, hogy magatoknak kell megoldani az ellátást – irány a félpanziós wellness hotel! Noszvaj egyik legszebb részén található, erdő szomszédságában, a De La Motte kastély angolkertje mellett. Egyetek finomakat, ejtőzzetek a jacuzziban, kiránduljatok a környéken!

Eger 10 km-re fekszik Noszvajtól, így egyik nap egy egri városnézést is beiktathattok. Eger látnivalói és rejtett kincsei >>

Őszi kikapcsolódáshoz tökéletes választás Noszvaj – foglaljatok a faluban, és fedezzétek fel a festői környék látnivalóit! >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version