Site icon Szallas.hu Blog

Látnivalók Sárospatakon – fedezzétek fel a Bodrog-parti Athént!


Hogyan is lehetne Sárospatakot összefoglalni röviden? Talán úgy, hogy a Zempléni-hegységben megbújó, kulturálisan jelentős városka és egy történelmi kincs. Úgy is emlegetik, hogy a virágok városa, és úgy is, hogy a Bodrog-parti Athén, hiszen műemlékben igen gazdag. Legjelentősebb látnivalója a Rákóczi-vár, ahol igazi reneszánsz időutazáson vehetünk részt. Szuper látnivalók vannak Sárospatakon, fedezzétek fel Te is! 

A vár madártávlatból

A sárospataki vár lényegében két részből áll: a várkastélyból és az erődből, melyek a 16. században épültek. Az évek során a vár többször is gazdát cserélt, mégpedig igen jelentős személyek között; az 1500-as évek végén például még a Dobó család tulajdonában is állt, utána egy ideig Bocskai fejedelem hatalmába került. 

A várnegyed eredeti bejárata, a Vízikapu

I. Rákóczi Ferenc az 1600-as évek végén költözött a várba, és a híres 1708-as országgyűlést is itt tartották. A Rákóci-szabadságharc után osztrák kezekbe került a vár, és jelentős átépítéseket hajtottak végre rajta, azaz főúri palotát csináltak belőle. A vár teljeskörű renoválására az 1960-as években került sor, azóta a környék legjelentősebb turisztikai látványosságának számít.

Melyek a sárospataki vár látogatható részei?

Rákóczi-múzeum

Szeretitek a személyesebb jellegű, érdekes tárgyakat egy múzeumban? Akkor jó helyen jártok! A várban szabadon látogatható a Rákóczi-kiállítás, mely a fejedelem életét és a szabadságharc történéseit mutatja be. De nem csupán korabeli bútorokat és ruhákat tekinthetünk meg, hanem olyan különlegesebb darabokat is, mint mondjuk a gyertyatartók, amelyeket II. Rákóczi Ferenc saját kezűleg faragott ki, vagy éppen gyerekkori ábécés könyve. 

Belépő: felnőtt 700 Ft, kedvezményes 350 Ft

Múzeum

Vörös-torony

A négyzet alapú és ötszintes Vörös-torony csak vezetővel látogatható. A védőfolyosókkal és lőrésekkel tarkított torony bejárati szintjénél található a konyha, a kincstár és a levéltár is. A torony termeiben korabeli, reneszánsz bútorokat állítottak ki, a negyedik szinten pedig a méretes lovagterem vár. A Vörös-toronyba már csak azért is érdemes felmászni, mert a tetején lévő kilátóteraszról pazar kilátásban lehet részünk a Bodrogra, a városra, és a vár többi részére is.

Belépő (tárlatvezetéssel): felnőtt 1000 Ft, kedvezményes 500 Ft

Rákóczi-vár

Várkastély

Az egykori belső vár, amelynek leghíresebb része a Lorántffy-loggia. Nevét I. Rákóczi György felesége, Lorántffy Zsuzsanna után kapta. Ez lényegében egy oszlopos-árkádos lépcsősor és loggia, ami összeköti a tornyot a várkastély keleti szárnyával.

A Lorántffy-loggia

Várkert

A várkertet árok választja el a várkastélytól, és hosszan húzódó külső várfal veszi körül. Erről a várfalról csodálatos kilátás nyílik a Bodrogra. Érdemes egy kellemes sétát tenni a várkert ösvényein az ősfák alatt, a régi falak mentén – olyan érzetünk lesz, mintha visszamennénk az időben.

Ágyúöntő műhely

Tudtátok, hogy a 17. században mintegy 80 ágyúcsövet öntöttek a sárospataki vár udvarán? A műhely 2006-tól látogatható az udvaron egy modern épületben, amelyet régészeti leletek alapján rekonstruáltak. Megcsodálhatjuk az ágyúöntés folyamatait lépésről-lépésre; ezt egy animációs kisfilm is bemutatja.

Belépő: felnőtt 900 Ft, kedvezményes 450 Ft

A vár nyitva tartása: Kedd-vasárnap 10:00-18:00-ig

Mit érdemes még felkeresni a környéken? Látnivalók Sárospatakon 

Hol is kezdjük! Sárospatak nemcsak műemlékben gazdag, de természeti látnivalókban is. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk mi az, amit semmiképp nem szabad kihagyni, ha a városban jártok:

1. A Sárospataki Bazilika egy lenyűgöző gótikus stílusú építmény, amely eredeti elődje még az Árpád-házi királyok idejéből való – a vártól mintegy 3 perc sétára van.

2. A Megyer-hegyi Tengerszem 1997 óta természetvédelmi terület, az ország egyik legkedveltebb túrázó helye, ahol tanösvényt is kialakítottak.

Természeti csoda Sárospatakon: a Megyer-hegyi tengerszem >>

Megyer-hegyi tengerszem

3. A bor szerelmeseinek kihagyhatatlan program a Kőporosi-pincesor, ahol 85 pince kapott helyet. Hercegkúton található, Sárospataktól 5 perc autóval.

Pincesor Hercegkúton

4. Ha izgalmas programra vágytok, ugorjatok át Sátoraljaújhelyre, ahol Magyarország legnagyobb kalandparkja vár, a Zemplén Kalandpark !

Top 5 sárospataki szállástippünk:

Vár Vendéglő Panzió Sárospatak 

Közvetlenül a Bodrog partján vár ez a hangulatos panzió, ahonnan ez emeleti szobából tökéletesen rálátni a folyó túlpartján lévő várra. A panzió éttermében jellemzőek a finom halételek és a Tokaj-hegyaljai borok. 

Kert Panzió Sárospatak

Családoknak kifejezetten ideális szállás, ahonnan a Sárospatakon lévő látnivalók –beleértve a várat is– kellemes sétatávolságon belül találhatók. A panzió 3 éves korig ingyenes, állatbarát, és kérhetünk reggelis ellátást is. 

Rákóczi Szálloda Étterem és Kávézó Sárospatak 

A Rákóczi Szálloda a belvárosban található és összesen 17 szobával rendelkezik. Foglalhatunk ellátás nélkül, reggelivel és félpanzióval is. A szobák kényelmesek és modernek, a Rákóczi-vár pedig 5 perc gyalogosan.

Iskolakert Apartman Sárospatak 

A 3 darab, 9 férőhelyes apartman családok és kisebb baráti társaságok számára nyújt tökéletes szállást. A kerthelyiségben terasz, kerti bútorok, hinta és fedett filagória áll rendelkezésünkre kinti sütögetéshez. 

Stefán Vendégház Sárospatak 

Sárospatak szívében, a Református Gimnázium és egy cukrászda közvetlen közelében szállásol el a Stefán Vendégház – a cukrászdában nagyon finom sütiket szolgálnak, tanúsíthatom. 4 apartman és mindennel felszerelt konyha gondoskodik a kényelmünkről. 

Ha még nem jártatok ebben a hangulatos városban, itt az idő pótolni! Még több szállás a környéken >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version