Site icon Szallas.hu Blog

Zenélő tengeri orgona és a Nap köszöntése – látnivalók, strandok, szállások Zadarban és környékén


Üljetek ki Horvátországban az Adriai-tenger partjára, ahol óriási orgonasípokkal dalolnak nektek a hullámok! Kíváncsiak vagytok, hová kell menni ehhez? Csak célozzátok meg az Észak-Dalmáciában fekvő Zadart, mely temérdek más történelmi- és kulturális látnivalót is rejteget!

Tengeri orgona

Horvátország egyik legkülönlegesebb látnivalójára, a tengeri orgonára Zadar óvárosának északnyugati szegletében bukkanhattok rá. Üljetek ki a márvány móló forró lépcsőire, melyeket az Adriai-tenger kelt életre! A 70 méter hosszú, kőbe épített orgonasípok csodás koncertet adnak, ahogy a zabolátlan hullámok elérik a partot. 

Tengeri orgona, Zadar

A Nap köszöntése

Nikola Bašić, horvát építész nevéhez nem csupán a népszerű Tengeri orgona megtervezése kötődik, hanem a zadari sétány végén fekvő Nap köszöntése alkotás is. A 22 méter átmérőjű, Napot formázó többszáz napelem alkonyat után káprázatos fényjátékot varázsol a tengerpartra. 

A Nap köszöntése, Zadar

A Szent Donát templom

Zadar óvárosának szívében bolyongva könnyen észrevehetitek a 27 méter magasra emelkedő Szent Donát templomot. A település szimbólumaként emlegetett, henger alakú épület a 9. századból maradt az utókorra. Az egyszerűség jegyében született, kora román stílusú kőépítmény belsejéből olykor középkori reneszánsz zene szűrődik ki.

Szent Donát templom, Zadar

A Fórum

A lenyűgöző Szent Donát templom a város egyik legjelentősebb részén, az egykori Fórum romjai előtt magasodik. Ez a Római Birodalom idejéből származó tér sok más történelmi látnivalónak is otthont ad. Például a gyönyörű Szent Anasztázia székesegyháznak vagy a Szűz Mária templomnak. Gyönyörködjetek a hajdani épületek alapjaiban és a márványoszlopok maradványaiban!

Az ókori római fórum maradványai, Zadar

Az Ókori üvegmúzeum

Meseszép, antik üvegtárgyak pompás gyűjteményét őrzi a Cosmacendi család klasszicista palotája. Az itt található Ókori üvegmúzeum állandó kiállítása a Kr.e. I. századig visszamenőleg több mint 5000 különféle üvegtárgyat tár a látogatók elé. A csecsebecsék megtekintése mellett érdemes bekukkantani a különböző bemutató műhelyekbe is!

Ókori üvegmúzeum, Zadar

Az öt kút tere

A diadalívre emlékeztető Szárazföldi kapu és a városi park között húzódik meg Az Öt kút tere, melyet a 16. században építettek. A terjeszkedő és egyre nagyobb veszedelmet jelentő Oszmán Birodalom hódításaitól tartva Zadar erős várfalakat emelt, hogy megvédje magát. A város ivóvíz ellátását azonban továbbra is biztosítani kellett. Így jött létre az Öt kút tere, melynek mai, végleges formáját az osztrákok alakították ki a 19. században. 

Az öt kút tere, Zadar

A Kalelarga

Keletről nyugati irányba fut a Kalelarga sétálóutca, ami a római kori főutca vonalát, a Decumanus Maximus-t követi le. Andalgás közben a nyüzsgő üzletek, a kiváló kávézók, a napernyők alatt megbújó éttermek segítenek átélni a mediterrán életérzést. Igaz, a hatás kicsit eklektikus lesz. Tekintve, hogy a régi és a modern épületek is képviseltetik magukat ebben a különleges utcában. 

Mesebeli strandok a környéken:

Borik strand, Zadar
Paradise Beach, Lopar
Queen’s Beach, Nin
Sakarun Beach, Soline
Dražica, Biograd na Moru

Vegyétek célba Zadart és környékét! Íme néhány szuper szállás a nyaralásotokhoz: 

Apartmani Sara Zadar

Két jól felszerelt, barátságos apartman bújik meg Zadar szuper strandjaitól alig 800 méterre. Az Apartmani Sarában biztosak lehettek benne, hogy az egész napos fürdőzés után hazaérve hűsítő klíma és citrusoktól illatozó terasz vár rátok. Az itteni kényelmes, tiszta szobákban ráadásul teljesen kipihenhetitek magatokat.

Apartmanok A Tenger Mellett Zadar – 19500

Otthonos, minden igényt kielégítő, erkélyes apartmanban tölthetitek a jól megérdemelt vakációt, ha az Apartmanok A Tenger Mellett szállást választjátok. A 4 fő befogadására képes lakás két különálló hálótérrel rendelkezik, így megfelelő lehet egy családi vagy baráti nyaralás szempontjából is. A nagy erkélyen üldögélve ugyanakkor a tengert is megpillanthatjátok. 

Pop&Rock Holiday House Zadar

Modern és izgalmas szállást keresnétek? Akkor szívből ajánljuk nektek ezt a 80 négyzetméteres üdülőházat, ami 5 fő számára tökéletes lesz. A kedves házigazdák számos gyermekbarát szolgáltatást kínálnak a családosoknak. A mediterrán napozóteraszon kialakított medence és csobogó vízesés azonban minden generációnak ellenállhatatlan élményt ígér. 

Apartmanok Családok Részére Medencével Zadar – 18098

3 kiváló apartman áll a rendelkezésetekre ezen a csodálatos szálláson, ahol semmiben nem szenvedtek majd hiányt. A szobák ízléses berendezése nyugalmat és kényelmet áraszt. A hívogató kertben kristálytiszta medencére és napozóágyakra bukkanhattok. Az esti borozgatást pedig szabadtéri sütögetéssel is feldobhatjátok.

Camping Ugljan Resort Zadar

Természetközeli feltöltődésre vágyóknak a legjobb döntés a Camping Ugljan Resort, ahol prémium 4, 6, illetve 8 fős vendégházakban éjszakázhattok – pár lépésre a tengertől vagy a medencétől. Sőt! Ha szeretnétek, akkor házi kedvenceteket sem kell otthon hagynotok, mert őt is szívesen fogadják. 

Apartman Šjor Zadar

Aki többedmagával tervezi az utazást, annak megéri az Apartman Šjor mellett dönteni. A 7 fős, kertre tekintő, 120 négyzetméteres apartmanban két hálótér és egy nappali áll a vendégek rendelkezésére. A strandon vagy a városnéző séta után pedig egy jó grillparty a kertben, esetleg közös, esti mozizás is megoldható a tévé előtt. 

Apartmani Isa Zadar

Csodálatos design és kellemes hangulat teszi különlegessé az Apartmani Isában töltött napokat, ahol igazi lakosztályban érezhetitek magatokat. A 2 férőhelyes, saját erkélyes lakásból eszméletlen panoráma tárul elétek háttérben a tengerrel és a hegyekkel. Ha autóval érkeztek, akkor még parkolóhelyet is tudnak számotokra biztosítani. 

Apartment Hana Zadar

A zárt parkolóval kiegészített, 4 fős Apartment Hana vendégeiként biztosan nem fogtok csalódni. A 90 négyzetméteres alapterületen 2 hálószoba, illetve egy óriási amerikai konyhás nappali osztozik. A kiváló felszereltségű apartman kerthelyiségében hangulatos grillezésekkel pörgethetitek fel a vakációt.  

Apartman BabyLu Zadar

A mutatós és dekoratív Apartman BabyLu falai között szinte új otthonra lelhettek. A két hálószobás, 73 négyzetméteres, erkélyes lakásban praktikus megoldások egész sora vár rátok. A puha ágyakban örömmel heverésztek majd, ahogy a tévé előtti kanapén is. Zadar csodálatos látnivalói pedig egészen közel lesznek hozzátok. 

Apartmani Jadranka 1 Puntamika

Biztosan nem bánjátok meg, ha az Apartmani Jadranka 1 Puntamikába foglaltok szállást – főleg akkor, ha szeretnétek 50 méterre a tengertől pihenőzni. Ezek a klímás, erkélyes vagy teraszos apartmanok ideális kiindulópontot adnak majd a fürdőzéshez vagy a városnéző túrákhoz is. 

Apartmani Pavin Zadar

Szinte már a tengerparton érezhetitek magatokat, ha az Apartmani Pavinba húz a szívetek, melyek erkélyéről csodálatos panoráma mellett nézhetitek meg a napkeltét. A 2 fős, romantikus nyaralásokra tervezett kuckóban teakonyha és saját fürdőszoba is található. A légkondicionáló pedig biztosan jól fog jönni a forró nyári napokon. 

Kiváló szállások Zadar közelében 

Lopar: Hotel Epario***

A süppedő, homokos strandoktól karnyújtásnyira fekvő Hotel Epario Lopar*** épületében finom reggelivel indíthatjátok a napot a saját étteremben. A 28 kényelemre hangolt szobából egész nap pompás kilátás tárul elétek az erkélyekről. A legkisebbek pedig kitombolhatják magukat a játszóházban, amíg a szüleik sportolnak a konditeremben

Nin: Apartmani Mimi

Két 4 fős apartmanból szemezgethettek az Apartmani Mimiben, amikhez kertre néző erkélyek csatlakoznak. A tiszta, komfortos szobákhoz zuhannyal felszerelt fürdőszobák tartoznak. Ezen kívül a hűsítő klíma levegője is hozzájárul ahhoz, hogy maximálisan kipihenjétek magatokat a legnagyobb hőségben is. 

Soline: Apartmani Katarina

Egyszerű és nagyszerű választás az Apartmani Katarina bármelyik lakótere, melyeket alapvetően 4 főre terveztek, de szükség esetén pótágyazhatóak. Innen szinte minden egy ugrás lesz tőletek – a strandok, az éttermek és a bárok is. Sőt! Akár szeretett kiskedvenceteket is elvihetitek a nyaralásra!

Biograd na Moru: Apartmani Mladen

Álomszép, letisztult, modern szálláshelyen lazíthattok az Apartmani Mladenben, ami 20-tól 90 négyzetméteres lakásokat kínál nektek. A tenger közvetlen közelében elhelyezkedő apartmanok mindegyikéhez tartozik erkély vagy terasz is, hogy az estéket a szabad levegőn ücsörögve zárhassátok le egy kiadós beszélgetés mellett.  

Egy horvát élményváros, ami titeket is megbabonáz: Biograd na Moru >>

Még több szállástipp Zadarban és környékén:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version