Site icon Szallas.hu Blog

Látványos kerékpártúra a Tisza-tó körül


A Tisza-tó kör 95 kilométerén összesen 23 méternyi emelkedőt kell leküzdeni. De nem elsősorban ezért egyik kedvencünk a Tisza-tó körüli kerékpártúra, hanem, mert az ország egy nagyon látványosabb részét fedezhetjük fel.

A Tisza-tóról többször is írtunk már. Néhány évtizede víztározóként kezdődött a története, azonban a természet szinte teljes mértékben meghódította. Egyedülálló növény- és állatvilág területet a Európa-szerte vonzerő.

A Tisza-tó madártávlatból

A Tisza-tavi kerékpárút az eurovelo 11-es nemzetközi kerékpárút része. A több ezer kilométeres eurovelo 11 a norvégiai Nordkapptól a Tisza-tavon át Athénig fut. A Tisza-tó kör kiindulópontjai többnyire Kisköre, Poroszló és Tiszafüred. Az út szinte végig a tó körüli gáton fut. Bár ide gépjárművek csak engedéllyel hajthatnak be, úgy tűnhet, könnyen osztják az engedélyeket, mert sok szakaszon kell osztozni autókkal a keskeny, de jó minőségű aszfalton.

Ne érjen titeket csalódásként, ha nem folyamatosan a vizet nézitek tekerés közben. Sokszor halad az út a dús, ártéri növényzetben, ami ugyanolyan impozáns és megnyugtató látvány. Bár jó kondiban a Tisza-tó kör egy nap alatt is teljesíthető, ne siessetek! Az útvonalon annyi érdekes élmény vár titeket, hogy szánjatok a Tisza-tavi kerékpártúrára egy teljes hétvégét!


Látnivalók a Tisza-tó kerékpártúra mentén

1. Tisza Tavi Kerékpáros Centrum, Tiszafüred

Tiszafüred a Tisza-tó legnagyobb települése. Kempinget, vendégházat és szállodát egyaránt találtok itt. Valamint a Tiszafüredi Termál Strand- és Gyógyfürdőt. A Tisza-tó körüli kerékpártúra kiindulópontja lehet a város nyugati végén álló Tisza Tavi Kerékpáros Centrum. Ha nem akarjátok cipelni a kocsin, vonaton a bringát, itt kölcsönözni is tudtok.

2. Motorcsónakos ökotúrák a Tisza-tó madárvilágában, Tiszafüred

Kis csoportban hajózhattok ki a Tisza-tó érintetlen vadonjába és ismerkedhettek a gazdag élővilággal. A jégmadarat, hódot, gázlómadarakat és egy világörökségi terület rejtelmeit ismerhetitek meg.

Motorcsónakos ökotúrák a Tisza-tó madárvilágában – Tiszafüred

3. Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A Tiszafüreddel szemközti Poroszlóra jelenleg még a forgalmas 33-as úton tudtok átkerekezni, de ezt a nagyjából 8 kilométert leszámítva marad a gát. A Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló legnagyobb látványossága, Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, amiből megismerhetitek a környék gazdag élővilágát, vizák és kecsegék néznek rátok.

4. Aquaglide Vízijátszótér, Sarud

Bringáról a vízbe! Ez egy vízi játszótér a Tisza-tó Sarudi- medencéjében. Billegő lapok, trambulinok, csúszós mászókák, a hatalmas csúszdák, katapult és a vízilibikókák várnak itt titeket, mielőtt tovább tekernétek.

Aquaglide Vízijátszótér Sarudon

5. Kisköre, Vízerőmű

A Tisza-tó létét a Kiskörei Vízerőműnek köszönheti. Az útvonal természetesen érinti az erőművet is. Az erőmű látogatható, de csak csoportosan és előzetes bejelentés alapján. Az erőmű működését szakképzett kísérő mutatja be. Nem csak műszaki szakiknak!

6. Abádszalók

Abádszalók nem feltétlen a nyugodt szemlélődés terepe, annál inkább a motoros vízisportok tisza-tavi központja. Pihenésképpen látogassátok meg az Abádszalóki Csipkeverők és Alkotók Háza kiállítását, nyáron csobbanjatok egyet az abádszalóki strand vizében! >>

Homokos strandok és beach hangulat belföldi lazuláshoz

Abádszalók strandja

Ha úgy szerettek bringázni egy különleges helyszínen, hogy nem az erőlködésről, hanem a kényelmes nézelődésről szól a történet, pattanjatok nyeregbe a Tisza-tó körön!

A hoteltől a kis vendégházakon át a kempingig szinte mindenféle szállást foglalhattok a Tisza-tavi kerékpártúrához >>

+ 1 SZÁLLÁSTIPP: Tisza Balneum Hotel Tiszafüred****

Tisza Balneum Hotel Tiszafüred ****

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version