Site icon Szallas.hu Blog

Lauterbrunnen-völgy, ahol a Muzsika hangja életre kel


Lauterbrunnen a Svájci Alpok egyik legimpozánsabb völgyében található, gigantikus sziklafelületek és hegycsúcsok között. A Lauterbrunnen-völgy 72 vízesésével, eldugott völgyeivel, smaragdzöld alpesi réteivel és magányos hegyi fogadóival az egyik legnagyobb természetvédelmi terület Svájcban. Itt járva olyan érzésünk lehet, mintha a Muzsika hangja című film díszletei közé csöppentünk volna…

Lauterbrunnen

72 vízesés otthona

A „Lauter Brunnen” elnevezés (magyarul sok szökőkút) a táj sokszínűségét sugallja. A Lauterbrunnen-völgyben 72 vízesés található, a leghíresebb a Staubbach-vízesés.

A sziklafelületről közel 300 méteres mélyre zuhanó vízesés egyike Európa legnagyobb szabadon eső vízeséseinek. 1779-ben Johann Wolfgang von Goethe meglátogatta a völgyet, és természetesen a híres írót is megihlették a buzgó vizek. Ezen élményei hatására írta meg „Gesang der Geister über den Wassern” (magyarul Szellemek éneke a vizek fölött) versét. A vízeséshez a belépés ingyenes, főszezonban esténként teljes kivilágításban tekinthető meg.

Egy másik „hangos” természeti jelenség a Trümmelbach-vízesés, amely hatalmas sziklafelületek mögött rejtőzik. A vízesésen akár 20000 liter víz is átfolyik másodpercenként, magassága elérheti a 200 métert is. A patak vizét az Eiger, a Mönch és a Jungfrau gleccserei táplálják, így zúdul le a magasból, szédítő sebességgel.

Isenfluh panorámaút

Isenfluh kis hegyi falujától indul a szinte nosztalgikus felvonó, amely 4 perc alatt eléri a Sulwaldot (1533 m).

Eiger

Innen egy ösvény vezet lenyűgöző erdőkön és sziklás tájakon keresztül Chüebodmig (1692 m), majd a Sulsbach mentén Alp Sulsig és Sulsseeliig (1920 m), végül a SAC-Lobhornhütte (1955 m) felé. A panorámaúton fantasztikus kilátás nyílik az Eigerre, a Mönchre és a Jungfrau csipkés csúcsaira.

Távolság: 3,2 km
Nehézség: 5/2
Szükséges idő: 1,5 óra
Legmagasabb pont: 1955 m

Pfingstegg-kilátó

A Pfingstegg – Grindelwald kilátópontja egyedülálló kilását nyújt az egész völgyre. Az 1391 méter magas kilátón kipróbálhatjuk a nyári szánkózást, megközelíthetjük felvonóval is, a hegy tetején pedig egy 100 férőhelyes étterem várja a megfáradt vándorokat.

Grimmelwald

A hobbitok igazi hazája

1911-ben a 19 éves J.R.R. Tolkien a svájci Alpokon keresztül utazott és természetesen útba ejtette a Lauterbrunnen-völgyet is és annak meredek, lejtős szikláit.

Grindelwald és a Jungfraubahn

Kevesen tudják, hogy itt találta meg az inspirációt a „Gyűrűk ura” vadregényes tájaira. És valóban: aki ismeri a könyveket és filmeket, úgy érzi, Középfölde akár a Lauterbrunnen-völgyben is lehetne.


Gyűrűk ura, Muzsika hangja, Goethe… Ezek után remélem senki nem csodálkozik, hogy Lauternbrunnen mesés környéke miért varázsolja el az ide látogatókat.


Exit mobile version