Site icon Szallas.hu Blog

A legjobb pünkösdi programok Siófoktól Sárospatakig


A pünkösdi hétvégén ismét sok érdekes programban lehet része annak, aki kimozdul otthonról. Gasztrofesztiválok, hajós programok, pünkösdi király választás és retro koncertek várnak az ország különböző pontjain, csak győzzünk válogatni közöttük!

Gasztrofesztivál Bikalon – 2017. június 3-5.

Rögtön egy kemencés partira hívok mindenkit. Mátyás király bikali birtokán ugyanis felejthetetlen, középkori hangulatú, kemencés gasztro fesztivállal várják a pünkösdi hosszú hétvégére érkezőket. A királyi udvar minden kelléke, játéka jelen lesz. Bábszínház, fegyverbemutató, régi mesterségek bemutatója fogadja a látogatókat, de kipróbálhatjátok a kosárfonást, vagy éppen a fazekasságot. A korhű jelmezek is életre kelnek, ha felpróbáljátok őket. A sornak viszont nincs vége, mert minden nap látványos lovas előadás, mesekomédia, mesebarlang szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. A gyerekeknek a belépés mind három napon ingyenes, de a szervezők kérik, hogy szélsőséges időjárás esetén az érkezés reggelén a + 36 72 459 546-os telefonszámon érdeklődjetek a nyitva tartásról.

Virágálom Székesfehérváron

Pünkösdkor virágba borul minden rét, minden erdő, minden kert. Új kezdet ez. Ezért ilyenkor otthonainkat is érdemes virággal öltöztetni, ahogy teszi ezt ezen az ünnepen Székesfehérvár is.

Székesfehérvár belvárosa

A hagyományokhoz híven, Székesfehérvár virágkötői látványos virágkompozíciókkal díszítik fel a történelmi belváros minden királyi és középületét. Érdemes ellátogatni, családi vagy szerelmes sétát tenni, és közben az alkotásokat értékelni. Ezen felül számos családi program és zenés-táncos előadás színesíti majd a hétvégét.

Ringat a víz Siófokon – 2017. június 3-5.

Indul a strandszezon, ezzel együtt a balatoni sétahajózás is rajtol. A pünkösdi hétvégén Siófokról tehettek egy igazi nagy sétát, a hajók fedélzetén. Reméljük az időjárás kegyes lesz, és igazán élvezhető lesz a víz és panoráma kombinációja. Az 1 órás sétahajózásra jegyeket a hajóállomáson válthatjátok meg.

Pünkösdi Tor-túra Egerszalókon – 2017. június 3.

Az északi régió egyik kiemelkedő eseménye az Egerszalóki Tor-Túra. A 12 állomáson áthaladva, a borospincéktől, a vendégváró portákon át a barlanglakásokig, számos helyi, szabadtűzön és kemencékben készült ételkülönlegességekkel, házi sütikkel és klassz borokkal ismerkedhettek. Ha ezt a programot választjátok, akkor engedjetek meg egy tippet: Annyira bő és finom kínálattal fogtok találkozni, hogy az előtte való napokban, érdemes rákészülni, és kicsit böjtöltetni a gyomrotokat 😉

Pünkösdi Passió, Magyarpolány – 2017. június 2-4.

A pünkösdi passiójáték, szintén népi-vallási hagyományaink egyik fontos eleme a pünkösdi időszakban. Számos faluban, településen majd később városokban is megszokottá vált, hogy a helyi plébániákhoz tartozó hívek, továbbgondolják húsvét üzenetét ezen az ünnepen. Magyarpolány 1993. óta ad otthont a passiójátéknak, a festői szépségű kálváriadombon. A Polányi Passió avagy Magyarpolányi Passió az évek során többször feldolgozásra került, ebben az évben az első három júniusi hétvégén mutatják be, az este 21.00-kor kezdődő előadásokban.

Pannonhalmi Főapátság

Titkok nyomában a Pannonhalmi Pünkösdi Pincében

Boros nemzet a magyar, ezért egy programajánlóból sem maradhat ki ez a finom nedű, és a hozzá kötő program. Persze még érdekesebb, ha valamilyen titok is húzódik a bor mögött, jelen esetben a Pannonhalmi Borvidéken! A Pannonhalmi püspöki pince ezen a hétvégén is kinyitja kapuit, és természetesen amellett, hogy finom borokat kóstolhatunk, a pincelátogatás során számos történettel leszünk gazdagabbak.

Pünkösdi Királyválasztás  Kiskunmajsán – 2017. június 4-5.

Talán sokan ismeritek a pünkösdi királyválasztást, mint népi hagyományt. Ha mégsem, akkor most remek lehetőség nyílik a megmérettetésre a kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdőben. A hagyományokhoz ragaszkodva, népi játszóház, kézműves foglalkozás, és Pünkösdi Királyválasztás szórakoztatja majd a kikapcsolódni vágyókat.

Sárospataki vár

Szent Erzsébet Ünnep Sárospatakon – 2017. június 3-5.

A szentek sorában a legkedvesebb nekem a sárospataki születésű királynénk, Szent Erzsébet. A Bazilika őrzi ereklyéjét, ezért ha tehetem évente legalább egyszer, így pünkösd hétvégéjén tiszteletemet teszem nála. Persze a pünkösdi vigadalom sem marad el pünkösd hétfőjén, amikor az Erzsébet korabeli, 13. századi jelmezbe bújik az egész város. Hagyományos kosztümös felvonulás, történelmi játékok, vidám hangulat, zenészek, táncosok, lovas bemutatók gondoskodnak a jókedvről. A középkori kosztümös történelmi felvonulás időpontja: 2017. június 4. A helyszín, a Sárospatak- Rákóczi vár (Szent Erzsébet u. 19.), a Művelődés Ház és Könyvtár (Eötvös u. 6.), Hild tér, Basilica Minor (Szent Erzsébet u. 11.) Az ünnepi szentmisét és körmenetet Szent Erzsébet szentté avatásának 782. évfordulóján, 2017. június 5.-én, 11.00-kor tartják. A helyszín: Sárospatak, Basilica Minor (Szent Erzsébet u. 11.)

II. Trianon emléktúra – 2017. június 3.

Az egykori gúnyhatár két oldalára látogatunk a pünkösdi szombaton. A Trianoni békediktátumhoz és az új határ kitűzéséhez kötődő helyeket mutatják meg nekünk szakvezetett túra keretében, kb. egy 30 km-s szakaszon. A Soproni-hegység déli oldalán a Wohlmuth-kereszt az egyik állomás, majd a nyéki kőfejtő, a nyéki szőlős keretek kilátója és a Szent Donát kápolna mentén halad majd az út. A határ innenső oldalán, az Ojtozi emlékműnél megemlékezünk a határ védelmében hősi halált halt soproni hősökről, végül utunkat a Magyar fájdalom szobránál zárjuk. Nevezési díj: 1000 Ft Rajt időpontja: 8:30 Rajt/cél: Vármegye Makettpark (Sopron, Bánfalvi út 2.) További információ: maderspachkommando@gmail.com

Deja Vu Fesztivál Szegeden – 2017. június 2-4.

Fesztiválhangulat fogja jellemezni Szeged városát a pünkösdi hosszú hétvégén. A ’80-as, ’90-es évek diszkó korszaka egy időutazásra hív mindenkit. A Deja Vu Fesztivál, Dél – Magyarország retro őrületét hivatott kielégíteni, ahol megmutatják nekünk, hogy örök fiatalok voltunk – vagyunk és leszünk.

Retro, virágeső, pincelátogatás vagy középkor? Melyiket választjátok?


Exit mobile version