Site icon Szallas.hu Blog

Hazai és külföldi adventi vásárok, amelyek számomra a legkedvesebbek


Az adventi vásároknak van egy sajátos hangulata. Karácsonyi muzsika szól a hangszórókból, forralt bor és kürtőskalács illata csalogatja a vásározni vágyókat, szebbnél szebb kézműves portékák várják az új gazdájukat. Én is szeretek ellátogatni egy-egy ilyen vásárba, így igyekeztem összeállítani egy listát azokról a hazai és külföldi vásárokról, amelyek számomra a legkedvesebbek voltak eddig.

Graz

Aki volt már bécsi karácsonyi vásáron, annak nem kell szerintem különösebben elmagyaráznom az ottani tömeget. Ezért javaslom, hogy ha szeretnénk egy adventi hétvégét Ausztriában eltölteni, válasszuk inkább Grazot.

Adventi vásár Graz főterén

Advent idején gyönyörű fényekbe öltöztetik a várost, kellemes karácsonyi zene szól az utcákon. Graz főtere a világörökség részét képezi, érdemes azonban további sétákat is tenni és felfedezni a Operaházat, Főteret, Városházát, Ferencesek templomát. Menjünk fel lifttel a Várhegyre, nagyon szép kilátás fog a szemünk elé tárulni.

Szállást keresel Grazban? >>

Brno

Ha Prágától közelebb is szeretnénk megtapasztalni az igazi cseh hangulatot, akkor válasszuk Brnót, nem fogunk csalódni.

Advent Brnóban

Kevesebb turista, kedvezőbb árak, ugyanolyan jó sör és csülök. A város maga is számtalan látnivalót tartalmaz, többek között a  Szent Péter és Pál székesegyházat, a Špilberk várat, valamint a több tucat épen maradt múmiát rejtő Kapucinusok kriptáját. Az adventi vásárokban nekem a karácsonyfák tövében felállított életnagyságú, néhol élő állatos betlehemek tetszettek a legjobban.

Szállások Brnóban >>

Zakopane

Ez a dél-lengyel kisváros minden évszakban magával ragadó, de a téli időszakban érvényesülnek csak igazán a helyi jellegzetes faházak. Az adventi vásár árusító bódéi is természetesen fából készülnek.

Zakopane télen

Kóstoljuk meg a helyi tradicionális sajtokat és a vajkaramellát. Ha szeretnénk egy szép bőrkesztyűvel, vagy egy irha kabáttal felkészülni a télre, itt garantáltan találni fogunk valami kedvünkre valót. Az extrém élményekre vágyók kóstolják meg a forralt sört.

TIPP: Mindenképpen próbáljuk ki a piac végében található Gubalowka felvonót, amely közel 1200 méter magasra viszi fel a kirándulókat. Ha szerencsénk van és tiszta az idő, és már hó is esett, akkor igazán lélegzetelállító kilátás vár ránk odafent.

Mesés szállások Zakopane városában

Liège

Volt szerencsém egyszer pont az adventi időszakban ellátogatni ebbe a gyönyörű belga városba. Az adventi vására igen népszerű, évente több, mint egymillió látogatót vonz, mégsem emlékszem zsúfoltságra.

Óriáskerék Liège-ben

A szokásos ételt, italt, mindenféle vásárfiát árusító standokon túl óriáskerék, korcsolya és szánkópálya is várja a látogatókat.

Szállást keresel Liege-ben? >>

Debrecen

Idén november 24-én veszi kezdetét Debrecenben a Kossuth téren és a Piac utcán megrendezésre kerülő Adventi vásár. A kis fa házikókban megcsodálhatjuk a különböző kézműves termékeket, helyi sajtokat kóstolhatunk, és kipróbálhatjuk a hagyományos vásári ételeket, forró italokat is.

A Debreceni Nagytemplom ünnepi díszben

Nem csupán a várost, de még a villamosokat is ünnepi díszbe öltöztetik ilyenkor. Minden évben valami újdonsággal várják a vásározókat, sőt tavaly külön ceremóniát rendeztek a fények felkapcsolásának.

Szállások Debrecenben

Óbuda, Fő tér

Budapesten a kedvenc adventi vásárom az óbudai Fő téren található. Maga a tér is rendkívül hangulatos, de a karácsonyi fények kifejezetten meghitté teszik számomra. Kellően távol esik a belvárostól, így nem csupán külföldi turistákkal találkozhatunk itt, különlegesebbek a termékek és talán az árak is barátibban, mint a belvárosi vásárokban.

A mozogni vágyók akár jégre is pattanhatnak a tér közepén felállított mini korcsolyapályán, ha már elfáradtak a vásári forgatagban.

Szállások Óbudán >>

+1 Tallin

Egy hasonló karácsonyi vásárokról szóló listában találkoztam először az észt fővárost ábrázoló képpel. Teljesen magával ragadott és megfogadtam, hogy egyszer látnom kell a saját szememmel ezt a gyönyörű vásárt.

Tallinn belvárosa

A képen Tallin főtere egy porcukorral megszórt mézeskalács falura emlékeztetett, igazi mesebeli táj. Eddig még nem sikerült ellátogatnom ide, de továbbra is előkelő helyet foglal el az adventi bakancslistámon.

Tallinni szálláshelyek >>

Minden városnak és minden karácsonyi vásárnak megvan a maga egyedi hangulata, ami segít az ünnepre való ráhangolódásban. Kinek melyik a kedvenc vására?

/fotók: shutterstock/


Exit mobile version