Site icon Szallas.hu Blog

A legszebb holtágak Magyarországon, ahol csodás vizes élmények várnak


A holtágak olyan egykori folyószakaszok, melyek természetes vagy mesterséges folyamatok során elveszítették kapcsolatukat az anyafolyóval, az élővízzel. A leválasztódás következtében azonban nemhogy szegényebb lenne egy-egy holtág, ellenkezőleg: egészen egyedi és különleges életközösségek jöttek létre ezeken a helyeken, melyek védett fajok sokaságának adnak otthont. Most bemutatjuk a leghíresebb hazai holtágak gyűjteményét, melyeket mi is szívesen felkeresnénk ezen a nyáron.

A Duna legszebb holtágai

1. Szigetköz

A Szigetköz Győr-Moson-Sopron megyében, a szlovák határ mentén terül el, ez Magyarország legnagyobb szigete. Kiemelkedő jelentőségű nedves élőhely, ahol olyan fajok élnek, melyek sehol másutt az országban. Ligeterdőiben, mocsárrétjein hódok, vidrák, fekete gólyák, számos lepke- és halfaj találtak otthonra. A víz errefelé még strandolásra is alkalmas, de horgászok, természetjárók is szívesen keresik fel a Szigetközt. 

A legjobb programokat a Szigetközben itt találod >>

A halászi szabadstrand

Szállásajánlatunk a Szigetközben: Villa Hedi Panzió Dunakiliti

Közvetlenül a Duna partján, 1 hektáros ligetes parkban áll a Villa Heidi Panzió Dunakiliti. Családoknak, pároknak egyaránt érdemes ezt a szálláshelyet választaniuk, mivel saját partszakasszal rendelkezik, amely lehetőséget nyújt strandolásra is.

Villa Hedi Panzió Dunakiliti

2. Gemenci holtágak

Magyarország egyik legszebb tája a természetvédelmi oltalom alatt álló Gemenci ártéri erdő, ahol számos dunai holtág és több sziget található. Növényzetét a vízjárás határozza meg, faunája pedig világhírű: itt él az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas-állománya, de rengeteg az őz és a vaddisznó is. Láthatunk itt rétisast, kerecsensólymot, békászó sast és fekete gólyát. A gemenci erdő vadregényes tájait turistautakon, tanösvényeken járhatjuk be, gyalogosan és kerékpárral egyaránt. 

Ha bejártad a Gemenci erdőt, ide is látogass el >>

A Gemenci erdőt kényelmesen eléred erről a szálláshelyről: Katica Vendégház Dunafalva

Önálló kiadó vendégház Gemenc közelében a Katica Vendégház Dunafalva, mely kitűnő választás családok, társaságok részére. Az egyben kibérelhető szálláshely kertjében, kényelmes helyiségeiben tökéletes pihenés vár a természet közelében.

Katica Vendégház Dunafalva

Holtágak a Tiszán

3. Mártélyi Holt-Tisza

Mártély Hódmezővásárhely közelében fekszik, itt járva a Holt-Tisza különleges világát csodálhatjuk meg. Egyedi szépségű helyeket fedezhetünk fel az Ártéri tanösvény – Mártély és a Tisza-holtág Tanösvény Mártély – Hódmezővásárhely bejárásával. Ez a táj tökéletes, ha szeretsz strandolni, vízibiciklizni, csónakázni, de érdemes felkeresni a közeli Ópusztaszert is. 

Mártély környékén ezek a programok várnak >>

Ártéri tansövény, Mártély

Szállásajánlatunk a Holt-Tiszánál: Szivárvány Vendégház Mártély

Közvetlenül a Tisza – parton, csodaszép természetvédelmi területen vár a Szivárvány Vendégház Mártély, melynek teraszán pihenve gyönyörködhetünk a folyó látványában. A 10 fős bababarát szálláshelyen gyerekek 6 éves korig ingyenesen nyaralhatnak. 

Szivárvány Vendégház Mártély

4. Tiszadorogmai Göbe-erdő Természetvédelmi Terület

A Tisza-tó és a Hortobágy északi részének vonzáskörzetében találjuk a Tiszadorogmai Göbe-erdő Természetvédelmi Területet. Az egykor itt állt ártéri ligeterdők szépségét megőrizte a Göbe-erdő, mivel a tájra jellemző élővilágot még viszonylag természetes állapotában mutatja be. Számos védett madárfaj is él ezen a területen. 

Ezeket a helyeket is fedezd fel, ha Tiszadorogmán jársz >>

Szajlai Holt-Tisza Horgásztó és Szabadstrand – Tiszabábolna

Itt foglalj szállást a Közép-Tisza vidéken: Nádas Julcsa Vendégház Tiszabábolna

Meszelt falú, kedves, nádtetős parasztház vár mindenkit, aki igazi falusi élményre vágyik a Szajlai-holtág közelében. Négytagú családok, kis társaságok számára ideális ez a falusi szálláshely, ahová még cicát, kutyust is vihettek.

Nádas Julcsa Vendégház Tiszabábolna

5. Kákafoki Holt-Körös

A tavalyi nyár egyik legnépszerűbb úti célja volt a Körös-vidék, ezen belül is főként a Kákafoki – holtág. Ez Európa egyik leghosszabb holtága, mely Szarvast és Békésszentandrást szeli ketté, s abban a tekintetben egyedülálló, hogy nem is klasszikus holtág, hanem csendes folyóvíz. Ennek köszönhetően vize tiszta, kiváló lehetőséget kínál fürdésre, horgászatra, vízi sportokhoz. Partján önálló kiadó nyaralók sora található, melyek közül sok saját stéggel is rendelkezik.

Ha nem csak strandolnál a Körös-vidéken, ezeket a látnivalókat ajánljuk >>

Ha szállást keresel a Körös-vidéken, ezt nézd meg: Aranyszarvas Panzió Szarvas

Az Aranyszarvas Panzió Szarvas gyönyörű helyen, a Kákafoki Holt-Körös partján áll, ennek köszönhetően 100 méter széles saját partszakasszal, 4 nagy stéggel büszkélkedhet. Wellness szolgáltatások, csónak, kenu, vízibicikli, trambulin, strandröplabda pálya, rönkfa játszótér, és még számtalan kikapcsolódási lehetőség vár itt családokat, párokat. 

Aranyszarvas Panzió Szarvas

Nem könnyű választani, melyik csodaszép holtágat keressük fel legközelebb. Ha neked sikerült  megtalálnod a legvonzóbb tájat, foglalj hozzá szálláshelyet is oldalunkon vagy a szallas.hu applikáció segítségével >>

(fotók: szallas.hu, instagram)


Exit mobile version