Site icon Szallas.hu Blog

Legszebb kirándulóhelyek Budapest környékén


Itt van az ősz, itt van újra… Egy kellemes őszi túrához nem kell más, csak túracipő, meleg kabát és már indulhatunk is felfedezni a főváros környékének legszebb kirándulóhelyeit! Én most összegyűjtöttem néhányat, van közöttünk látnivaló, szabadtéri családi program és túrázási lehetőség is. Irány a természet! 

Rupp-hegy

A XI. kerületben található Rupp-hegy a legegyszerűbben a Rupphegyi út – Barackmag utca – Örkény István utca – Rupp-hegyi tanösvény útvonalon közelíthető meg. A 8 hektáros területen összesen 38 védett növényfajt tartanak nyilván. Az utat oda-vissza 2-2,5 óra alatt kényelmesen megjárhatja az, aki bevállalja a távot. Sőt, szép időben a város túlsó feléig is el lehet látni!

Budakeszi vadaspark

A Budakeszi Vadaspark 1979 óta várja a természet és állatbarát látogatókat. A Pilisi Parkerdő Zrt. célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be 60 faj 200 egyedét, az Európában őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot.

Állatsimogatás a Budakeszi Vadasparkban

A Makk Kuckó tematikus játszótér egyedülálló módon mutatja be az erdőt, mint mikrokozmoszt a gyermekeknek (szarvasbogár hinta, cincér hinta, stilizált makk mászóka). A Vadaspark Interaktív Tanösvénye a gyermekeknek közvetlen, élményekben gazdag természeti nevelésére ad lehetőséget.

Még több információ >>

Ördögorom 

A Farkasréti temető felől megközelíthető 10 hektáros védett területet jól kijelölt, kiépített sétautakon, pár óra alatt bejárhatja az ember. Több helyen van kialakított pihenőhely, illetve kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra, és az egész városra. A kirándulóhely érdekessége, hogy ezen a viszonylag kis kiterjedésű területen a magyar tájakra jellemző növényvilág csaknem egyharmada megtalálható, de a különleges növényvilágon kívül valódi geológiai ritkaságokkal is találkozhatunk.

Vácrátóti Botanikus kert

A 180 éves Vácrátóti Botanikus Kert az ország legnagyobb, s egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjteménye, egy igazi élő növénymúzeum.

Vácrátóti Botanikus Kert

A park 27 hektáros területén a fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 puhatestű állatfaj talált itt otthonra. Az egész évben nyitva tartó botanikus kert, minden évszakban más arcát mutatja a természetnek. Hangulatos sétautak, növény és virághalom várja a vendégeket egész évben.

Apáthy-szikla 

Az Apáthy-szikla a városból könnyen elérhető, a 11-es busz végállomásától 10 perc sétával megközelíthető, de a Csalán utca felől is elindulhatunk a sétára. Az 5,7 hektáros természetvédelmi terület leglátványosabb része a felső sétaút, ami a Nagybányai utat köti össze a Görgényi úttal. Ezen a sétaúton haladva érjük el a Budai-hegység legpompásabb sziklaalakzatát. Az Apáthy-szikla tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra.

Zsámbéki romtemplom

A középkori magyar építészet egyik legszebb emléke a XIII. század első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő Zsámbéki monostortemplom romja.

Zsámbéki templomrom

Kezdetben a premontreiek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött. A déli mellékhajó apszisát, a főhajó négy félköríves ablakát rekonstruálták, a templom kevésbé reprodukálható részeit jelzésszerűen téglával pótolták, de több helyen statikai megerősítés céljából is hozzáépítettek téglából.

Pilisszentkereszt, Dera-szurdok

Pilisszentkereszttől délre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok. A patak mentén futó ösvény több helyen fahidakon vezet át a vízen. A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen bejárható a jól jelzett kék jelzésen. A Dera-patak jelenti a Pilis és a Visegrádi-hegység egymás közti határát. Szentendrénél torkollik a Dunába.

Martonvásár, Brunszvik-kastély

Egy csipetnyi Anglia elevenedik meg Martonvásáron, az angol-neogótikus stílusú Brunszvik-kastélyt és szép parkját látogatva. A hófehér falú Tudor stílusú kastélyban egy érdekes kiállítás várja a vendégeket, hisz a kastély leghíresebb vendége, maga Beethoven volt.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Az emlékmúzeum őrzi Beethoven zongoráját, illetve személyes levelezését a Brunszvik családdal. A legnagyobb attrakció pedig kétségkívül Magyarország talán legszebb kastélyparkja. A kastélypark fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepén átfolyó Szent László-patak vizének felduzzasztásával kis tavat alakítottak ki, benne sziget, hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal. Romantikus sétaút és kis fahíd vezet a szigetre, ahol egy hatalmas hangversenykertet alakítottak ki.

Dobogókő

Dobogókő elsősorban kitűnő megközelíthetősége, és nagyszerű panorámát nyújtó kilátóhelyei miatt népszerű célpont, télen, megfelelő hóviszonyok esetén lesiklópályáját is sokan látogatják.

A hegy, monumentális sziklákkal teletűzdelt északi oldalában vezető látványos Thirring-körút a hegység egyik legizgalmasabb túraútvonala. Hosszabb túrákat is tehetünk innen kiindulva. A legnépszerűbb túraút a Rám-szakadékhoz vezet, ami Dobogókőről is kiválóan megközelíthető.

Szállást keresel Dobogókőn? >>

+1  Veresegyházi Medveotthon

A Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen Medveotthona, mely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre. A medvék számára tizenkét, szűk bejáratú, de öblös barlang, valamint két, 160 négyzetméteres tó készült, ami az ivóvizüket és a játék lehetőségét is biztosítja.

A gyermekek a park területén az új játszóteret, kötélpályát, kis mozdonyt, látványliftet is igénybe vehetik, tudnak macis érmét sajtolni, és talán a legfontosabb, hogy saját kezükkel, fakanálból etethetik meg mézzel a mindig éhes macikat. A látogatók biztonságát védőrendszerrel körbekerített terület biztosítja. Hétvégenként 13.00 órakor ingyenes farkasbemutató és etetés is várja a látogatókat.

Még több őszi kirándulóhelyet keresel? Nézd meg a 10 varázslatos őszi kirándulóhely Magyarországon c. bejegyzést vagy a TOP 10 őszi kirándulóhely Magyarországon összeállítást.

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version