Site icon Szallas.hu Blog

A legszebb magyarországi kastélyok nyomában


Gyerekkoromban volt egy nagy képes könyvem a magyarországi várakról és kastélyokról, amit órákig tudtam nézegetni és lapozgatni. Az egyik kedvencem a Tiszadobi kastély volt, talán a mesébe illő fehér falak és a labirintusszerű kert miatt, de több olyan helyre is emlékszem, amit megjegyeztem magamnak mondván, ha nagy leszek, azokat a kastélyokat biztosan felkeresem.

Közben eltelt pár év, de a rajongásom nem csitult, most  veletek is megosztom a kedvenc magyarországi kastélyaim sorát, vagy legalábbis egy részét 🙂

Andrássy-kastély, Tiszadob

Ha már emlegettem, kezdjük mindjárt a Tisza-parti településsel, ahol a legenda szerint Andrássy Gyula gróf Erzsébet magyar királyné tiszteletére építtetett egy kastélyt a francia Loire-folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára. Nos, az eredmény valóban pazar lett és mióta nemrég felújították az épületet, ismét régi pompájában ragyog.

Szállások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében >>

Esterházy-kastély, Fertőd

Esterházy-kastély, Fertőd

Magyarország legnagyobb méretű barokk stílusú építészeti alkotása, az Esterházy-kastély akár királyi palotának is beillik, hiszen impozáns méretei, előkelő megjelenése miatt máig a legnagyobb kastélyok között tartják számon. A kastély érdekessége, hogy éveken át itt élt és alkotott a történelem egyik legnagyobb zeneszerzője, Joseph Haydn is.

Szállások Győr-Moson-Sopron megyében >>

Festetics-kastély, Dég

A dégi Festetics-kastély

A dégi Festetics-kastély nem is kizárólag az épület miatt (bár tudni kell, hogy az a Pollack Mihály tervezte, aki a Nemzeti Múzeumot is), hanem sokkal inkább gyönyörű angolparkja miatt a kedvencem. Érdemes a látogatást nyárra vagy őszre tervezni, ilyenkor a legszebb a természet a parkban és kihagyhatatlan látnivaló -a kastély mellett- a képen látható Holland ház is.

Szállások Fejér megyében >>

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A Grassalkovich Antal által 1735 körül építtetett kastély második fénykorát az Osztrák-Magyar Monarchia idejében élte, 1867-től ugyanis királyi pihenő rezidenciává alakították át, berendezése ma is ezt a kort idézi. A kastélyt Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta és sok időt töltöttek Gödöllőn, távol a bécsi udvari etikett szigorú szabályaitól.

Szállások Budapest és környékén >>

Festetics-kastély, Keszthely

A keszthelyi kastélyra sokan úgy gondolnak, mint esőprogramra a Balaton-partján, pedig ennél jóval több. A ma múzeumként és rendezvényközpontként működő Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya, a könyvtára pedig, melyet több évszázadon át gyűjtöttek a Festeticsek, hazánk egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára.

Szállások Keszthelyen >>

*********

Ti mivel egészítenétek ki a sort?

üdv: a


Exit mobile version