Itt az advent, kopogtat a Mikulás, közeleg a karácsony. Ez csak egy dolgot jelenthet…. Itt az ideje a mézeskalács készítésnek! Szebbnél-szebb díszített mézeskalácsok készülnek, mi azonban egy extra dologgal készültünk neked.

Idén akár saját szállodád is lehet, amely a Te nevedet viseli! Hogyan? Készítsd el mézeskalácsból!

Adjuk hozzá az alapokat, a többi a fantáziádra van bízva:

🍪 👵 Nagymama ínycsiklandozó mézeskalács receptje
(lejjebb görgetve megtalálod)

🍪 🏩 Nyomtatható mézeskalács házikó sütőforma sablon, amit ide kattintva tudsz letölteni.

Jó sütögetést!

Ne felejtsd el feltölteni a fotót a mézeskalács szállodádról és betagelni rajta a @szallashu oldalát.

Ínycsiklandó adventi mézeskalács recept a nagymama fiókjából

Hozzávalók a tésztához:

  • a kedvenc karácsonyi bögréd
  • 8 bögre finomliszt (körülbelül ez 1 kg)
  • 1 és fél bögre porcukor
  • 3 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
    (ha ilyened nincs, akkor keverd magadnak fahéj, szegfűszeg, kardamom, ánizs, római kömény hozzáadásával)
  • 30 dkg puha vaj vagy margarin
  • 1 bögre méz
  • 3 tojás

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 1 tojás fehérje (közepes, M-es méretű)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 kis csipet só (ettől lesz vakítóan fehér a máz)
  • 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a máz)
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • színes cukorkák és gumicukrok, ételfesték a díszítéshez
  • habzsák

Elkészítés:

1. A nagymamám mindig a száraz hozzávalókkal kezdte: a lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverte.

2. Hozzáadta az enyhén megolvasztott vajat vagy margarint. Előtte egy lábasban feltette a felkockázott margarint, neked viszont a mikró is tökéletes segítség lesz, csak azonnal vedd ki, mikor éppen kezd megolvadni. A méz és a tojások mehetnek is a tetejére.

3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Nagymamám mindig addig keverte, míg úgy nagyjából összeállt a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez minimum egy 1 perc keverési időt jelent.

4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk.

5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek).

6. Kivágjuk a sablonban található házikó formákat, a tésztára helyezzük és egy kés segítségével a tésztából kivágjuk a formákat.

7. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! 

A mézeskalács ház elkészítése, avagy így építsd fel a mézeskalács szállodád

  1. A mézeskalács tegyük félre és pihentessük. Fontos, hogy addig ne kezdjü el őket dekorálni, míg nem hűltek ki teljesen! Amíg hűlnek, készítsük el a cukormázat!
  2. A tojásfehérjét a robotgéppel és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk. Ezután jöhetnek a száraz hozzávalók: a porcukrot összekeverjük a keményítővel és a sóval. A keverék felét lassan hozzáadjuk a habhoz és legalább 2-3 percig verjük vele, majd hozzáadjuk a második adag porcukrot és további 5-10 percig verjük. Akkor jó a mézeskalács máz, ha sűrű massza állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet. Ha színes mázzal is szeretnénk díszíteni válasszuk több adagra a cukormázat, adjunk hozzá a mézeskalács mázhoz pár csepp ételfestéket és keverjük el újból.
  3. A kész cukormázat a habzsákba töltjük. Fontos, a levegőt szorítsuk ki belőle és a zacskó száját kössük meg. Kezdődhet a díszítés! Dekoráljuk az elemeket kedvünk szerint, csak a fantázia szabhat határt! Majd hagyjuk őket pihenni, hogy a máz teljesen megszáradjon és a cukorkák is odakössenek.
  4. Kezdődhet a ház összeállítása! Első lépésként nyomjunk a cukormasszából az alapra és rögzítsük oldalfalakat az alaphoz. Támasszuk meg a falakat, míg szárad a mézeskalács máz.
  5. Ragasszuk fel a házikó elejét és hátulját az alaphoz és a két oldalelemhez.
  6. Következő lépés a tető összeillesztése. A ház tetejének széleire szintén nyomjunk a cukormázból. A tetőelemeket ráillesztjük a mázzal bekent élekre. Tartsuk addig, amíg megdermed, nehogy a tető időközben lecsússzon.
  7. Jöhetnek a kémények! A háztetőre ragasszuk fel a kémény cikkcakkos elemeit, majd illeszük oda az oldalsó elemeket is.
  8. Befejezésként kenjük be a cukormázzal az ajtó alsó és oldalsó élét, majd illesszük a ház elejéhez és az alaplaphoz.
  9. A fennmaradó cukormázzal tovább dekorálhatjuk az összeállított házikót, kiegészíthetjük a tetőgerincet.
  10. Íme, elkészült a saját készítésű mézeskalács szállodád! Te hogyan nevezted el a helyet?
    Mézes motel? Kalács kúria? Hotel menthol?
    Fotózd le és oszd meg velünk Facebookon vagy Instagramon!