Site icon Szallas.hu Blog

Lélegzetelállító fotók a befagyott Balatonról


2017. január első napjai nem csak arról lesznek emlékezetesek, hogy extrém hideg volt Magyarország területén, hanem a különleges természeti jelenségekről is még sokáig fogunk beszélni.

A vízesések befagytak, a Dunán jégzajlás történt, a Balaton pedig jégtáblákra „tört” és sok helyen korcsolyázásra alkalmassá vált.

Az idokep.hu szerint kétféleképpen alakulhat ki jég a Balatonon: csendes vagy nyugtalan befagyással.

Csendes befagyás esetén a víz nyugodt, nincsenek nagy szelek, melyek széttördelnék a vízfelszínen először kialakuló jégtűket, és lemezkéket. A csendes befagyás elég lassú ahhoz, hogy a vízben oldott oxigéntartalom eltávozzon, így szélcsendes, hideg időben, lassú befagyással kristálytiszta átlátszó jég keletkezik.

Nyugtalan a befagyás, ha nagy szélviharok korbácsolják a tavat, mialatt kemény hideg az idő. A víz nagyon aláhűl, akár -2°C-ra is, de nem fagy meg, mert a szél nem hagyja nyugodni, folyton feltöri a kisebb kialakult táblákat. Egyszer aztán eláll a szél, és a mindenféle darabokkal együtt egyszerre hirtelen fagy meg a víz. Ez is ugyanolyan réteges lesz, de a nagy fagyási sebesség miatt a jeget a befagyó levegő buborékok milliói tejszerűvé teszik.

A következő képekről aztán mindenki eldöntheti maga, hogy csendes vagy nyugtalan befagyással keletkeztek a jégtáblák, ami biztos, hogy a nem mindennapi természeti képződmény rengeteg érdeklődőt, fotóst és turistát csalt idén télen a Balatonhoz.

Vigyázat! A Balatonon kizárólag a kijelölt helyen lehet korcsolyázni, legyetek körültekintőek és kerüljétek el a balesetveszélyes helyzeteket. Jelenleg (2017. január 13-án) két településen, Keszthelyen és Siófokon jelöltek ki hivatalosan pályát a korisoknak. Keszthelyen 10-18 óra között, Siófokon 9-17 óra között lehet a kijelölt pályán korcsolyázni, wc, büfé és korcsolyakölcsönző mindkét városban rendelkezésre áll.

Ha tehetitek, látogassatok el és nézzétek meg személyesen is a januári Balatont, garantáltan életre szóló élmény lesz. Szállást itt foglalhattok >> Szallas.hu <<

További kedvcsinálóként íme egy drónnal készített videó a téli Balatonról:


Exit mobile version