Site icon Szallas.hu Blog

Madárles, kisvasút és frissítő kirándulások a téli erdőben


Hazánk legszebb téli túraútvonalai Szegedtől a Kékestetőig számtalan élménnyel szeretnének megajándékozni titeket. A téli madárlestől a síelésen át, a kisvasutaktól a friss erdei kirándulásokig végtelen szabadidős program áll rendelkezésre, ezért összegyűjtöttük a 7 kirándulóhelyet, amikben biztosan nem fogtok csalódni ezen a télen sem.

Kékestető és a Mátra

Kékestető az örök kedvenc, főleg télen, hiszen a síelés szerelmesei itt, a Mátra szívében minden számításukat megtalálják. De mielőtt belevágnátok a havas élményekbe, érdemes a Kékes tetején a turisztikai attrakciókat kipróbálni: például felmenni a TV-toronyba, amely egyben kilátó is.

Havas tájkép a Mátrában

A zárt körpresszó, vagy a fölötte található nyílt kilátó fantasztikus élményeket tartogat, ugyanis a kilátóból lenyűgöző téli tájkép tárul elénk. És ha szerencsétek van, akkor jó időben egészen a Tátra csúcsaira is ráláthattok. A kellemes nézelődés és kávézás után pedig az időjárástól függően több program közül választhattok, hiszen itt fut az ország leghosszabb sípályája és a mátrai túraútvonalak is kirándulásra csábítanak.

Szállások a Mátrában

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak gyönyörű bazilikájával, várával és Szent Erzsébet kultuszával lélekemelő élményt nyújt a zord, hideg évszakban is. Főleg, ha egy jóleső túra alkalmával, a havas szőlőtőkék között, a kijelölt Malomkő tanösvényen sétáltok fel a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi tengerszemhez.

Megyer-hegyi tengerszem nyáron

Az egykori kőbánya és a körülötte lévő természet az évszázadok során szoros összhangba került, így nem meglepő, ha a 6,5 méter mély tó és a néhol 70 méter magas sziklafalak mesebeli élményt nyújtanak. A bátrak a befagyott tó jegére is rámehetnek, érdekes élmény így megismerni a mély katlan igazi arcát.

Szállást keresel Sárospatakon? >>

Nyugalom a Börzsönyben: Kemence

A Börzsöny és környéke a csend és a béke birodalma. Egy fel nem fedezett, szinte érintett táj, amely apró, mézeskalács falvakat rejt magában. S létezik egy település, Kemence, amely apró házaival szinte belesimul a Börzsöny oldalába.

Kemencei Erdei Kisvasút

A Kemence-patak mentén haladva pedig szebbnél szebb túraútvonalak várnak. Az egyik legszebb útvonal a Nagy-Hideg-hegyre vezet és aki ezt megmássza, a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsát ismerheti meg a maga 864 méteres magasságával. Sőt, van feljebb is! Érdemes elindulni és a hegység legmagasabb pontját, a Csóványost is meghódítani, melynek 938 méteres magasságából felejthetetlen panoráma tárul elénk.

Szállások a Börzsönyben >>

Túra a Őrségi Nemzeti Parkban

Vannak helyek, amelyek szinte ősidők óta a maguk csendes magányában végzik feladatukat hazánkban. E titkok felfedezésére az ország nyugati részébe kell utazni, ahol már honfoglaló őseink az őrállók segítségével védték az országot több mint ezer éve, s innen kapta nevét e mesés táj, az Őrség. De nem csak funkciójában különleges ez a vidék, hanem számos természeti értékkel is megáldott.

A fény temploma Veleméren

Vadregényes folyói és bővizűsége miatt pedig a “tavak országának” is nevezik, s ebben a csodás környezetben barangolva fedezhetitek fel Siskaszert, érintve a Bárkás-tavat és megállva Kondorfán, majd tovább haladva Ispánk falva is szerepeljen az akár egy napos túra listáján, amelyet a helyiek tréfásan a világ közepének neveznek. De az út végén az ennél is híresebb Velemérre is térjetek be. A település különlegessége, hogy a templomában a fénnyel játszanak. A falakon szimbolikus képeknek a nap járásának megfelelően megvilágosodó és elhalványuló, összefüggő és működő rendszerét fedezhetitek fel, ahol egyes képek a naptári dátumokhoz, a nap óráihoz és a vallásos értékrend elemeihez (bűnökhöz és erényekhez) köthetőek.

Rómer Flóris-ösvény a Bakonyban

Hazánk középhegységei tele vannak izgalmas túraútvonalakkal, természeti értékekkel, érdemes felfedezni például a Bakonyt is minden egyediségével. Tette ezt korábban Rómer Flóris is és a róla elnevezett, a Bakonyban kanyargó Rómer Flóris emlékút ezért a vártnál is változatosabb és izgalmasabb tájakat tartogat.

Havas táj a Bakonyban

A hegység első kutatójának nyomába eredve mindenki a természetjárás szerelmesévé válik. S ha szeretnétek akár szakvezetéssel túrázni, érdemes csatlakozni az Ösvénytaposó Baráti Társaság által 2009-ben életre hívott túramozgalomhoz. A több települést is érintő útvonalon haladva ugyanis nem csak a Bakony legszebb részeit járhatjátok be, hanem a települések vendéglátó egységeiben a helyi gasztronómiai kínálatot is végigkóstolhatjátok.

Elbűvölő vendégházak a Bakonyban >>

Máriagyűdi kegyhely

Természetesen a kulturális értékek mentén haladva is lehet remek túrákat szervezni, hiszen ezeken a táj szépségét és annak épített örökségeit is megcsodálhatjátok egyszerre. Hazánk egyik kiemelkedően szép pontja Pécs és környéke, amely minden évszakban lenyűgöző élményt és látványt nyújt. A Mecsek hazánk egyik leggazdagabb területe, gondoljunk csak Pécs városára, vagy a siklósi vár történelmi jelentőségére a hegyek és erdők élővilágára és a vallási-kulturális örökségekre.

A város kulturális életéből és az erdők tanösvényeinek világból érdemes látogatást tenni Máriagyűdre, a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelyére is. Az itteni csodás gyógyulások miatt VII. Pius pápa 1805-ben búcsúkiváltságokkal látta el Máriagyűdöt, s 2008-ban XVI. Benedek pápa basilica minor címet adományozott a kegytemplomnak. A templomban nézzétek meg és ha időtök engedi, hallgassátok meg egy liturgikus eseményen az 1900-ban épített orgona hangját, amely a híres pécsi Angster-orgonagyár tanoncának, Biebert Józsefnek a munkája.

Tölts el több napot Pécsett! Szállások >>

Szegedi Fehér-tó – Sirály tanösvény

Az Alföld hatalmas rónasága és a Tisza áldásos munkája megannyi csodával gazdagítja természeti kultúránkat. Tájvédelmi körzeteink és nemzeti parkjaink pedig a lehető legnagyobb szakértelemmel és magas fokú védelemmel igyekeznek bemutatni pl. a Tömörkénytől Szegedig húzó táj látnivalóit és természeti értékeit.

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet fontosabb élőhelyei a szikes és halastavak, morotvák, mocsárrétek, homok és szikes puszták, amelyeknek legnagyobb állóvize a szegedi Fehér-tó. A tanösvény a szegedi Fehér-tó történetét és gazdag madárvilágát mutatja be. A halastó mellett felállított kilátótoronyból jól megfigyelhető a Korom-sziget nyüzsgő sirálytelepe, de a Csaj-tónál több mint 269 madárfaj mindennapi életét leshetitek meg. A tóra épített madárles kunyhót szakvezető kíséretében vehetitek igénybe, maximum 8-10 fős csoportokat tudnak fogadni egész évben.

Remek szálláshelyek várnak Szegeden >>

Ha Szegeden jártok érdemes felfedezni a város környékét is, a várostól fél órára már a felhők fölött fedezhetitek fel az erdők és a lombkoronák világát Magyarország egyik legizgalmasabb lombkorona-tanösvényén >>

Itt a téli szünet, hát induljatok el és járjátok be hazánk legszebb téli tájait, városait, tanösvényeit, fedezzétek fel természeti és kulturális értékeit! Nem fogtok csalódni!

 


Exit mobile version