Site icon Szallas.hu Blog

Magyar tengerszemek – Apró csodák a sziklák ölelésében


Kicsi, gyönyörű, és egyedi – mi az? Hát a tengerszem, ami Magyarországon is megtalálható néhány rejtett, különleges helyen. A fák és sziklák ölelte tengerszemek, illetve bányatavak régóta csábítják a vállalkozó kedvű turistákat és a fotósokat. Következzen 6 tengerszem Magyarországon, ahol páratlan látványban lesz részetek!

Tarcali bányató

Mi köze a tengerszemnek a tengerhez?

Valójában semmi! A tengerszemek köszönőviszonyban sincsenek a tengerekkel; a természet alkotta tengerszemek a nevükkel ellentétben édesvízi tavak, melyek a jégkorszak után jöttek létre, a gleccserek elolvadásával. Jellemzően kis kiterjedésűek, a hegyekben találhatók, és kristálytiszta a vizük. Az Alpokban és a Kárpátokban is szép számmal találni tengerszemet.

Egy „igazi” tengerszem – az erdélyi Zenoga-tó

És hogy jön a képbe a bányató?

A tengerszem és a bányató között már van némi kapcsolat, bár igazából csupán annyi, hogy a köznyelv összekeveri a kettőt. Magyarországon nincsenek valódi tengerszemek, csak bányatavak, amiket tévesen sokszor tengerszemnek hívunk. A bányatavak medrét főként bányászati célból ásták, majd később ez a gödör eső-, forrás-, vagy talajvízzel telt meg. Nézzük, melyek a legszebbek itthon!

Lenyűgöző tengerszemek Magyarországon

Rudabányai bányató, a káprázatos színű

Rudabánya nincs híján a híres látnivalóknak: van, akinek elsőre Rudi, a 12 millió éves emberszabású majom lelete ugrik be a településről, másnak pedig a pompázatos külsejű bányató. Ha a tóhoz értek, az első, amit észrevesztek, valószínűleg a színek pazar játéka lesz. A csodálatos, türkizzöld és kék vízfelszínt vöröses árnyalatú sziklák szegélyezik, melyeken az akáctól kezdve a nyíren át a fenyőig különféle fák és bokrok nőnek. 

Rudabányai bányató

Azonban a tó nemcsak szépsége miatt híres, hanem azért is, mert eléggé félelmetes. Ez ugyanis a legmélyebb állóvíz Magyarországon. Gondoljatok bele: 60 méteres mélységet rejt a vízfelszín! Ez a Debreceni Nagytemplom magassága, vagy egy húszemeletes ház mérete, ha úgy jobban tetszik. A tó vize amellett, hogy szédítően mély, rendkívül hideg is, és a víz alatt kiálló sziklák is mindenféle veszélyt jelentenek – nem hiába tilos belemerészkedni.

Rudabányai bányató

Megközelítés és látnivalók:

A tó magánkézben van, így előre engedélyt kell kérni a látogatáshoz, melyet a rudabányai Bányászattörténeti Múzeumban kaphattok meg. Ha autóval érkeztek, készüljetek fel, hogy az út minősége nem a legjobb. Érdemesebb gyalog jönni, mert már a kavicsos úton sétálva magatokba szippanthatjátok a hely különös atmoszféráját. Leszállhattok például a rudabányai Kápolna buszmegállónál, innen körülbelül 1,5 km-es séta vár rátok. 

Válogassatok a Rudabányához legközelebb eső szálláshelyek között >>

Tarcali bányató, avagy a tokaji azúr

… a tokaji aszú helyett, hiszen Hegyalja vidékére kalauzolunk most titeket. A Nagy Kopasz-hegy vulkanikus sziklafalai egy újabb természeti kincset fognak közre: az azúrkék színű tarcali bányatavat. Keletkezése a bányatavakra jellemző módon történt: miután a bányászat megszűnt, a medret csapadék és forrásvíz töltötte fel. Így létrejött a csodaszép tó, amit manapság turisták és fotósok is előszeretettel látogatnak. Ha elsétáltok a „kráterhez”, ti is meglátjátok, miért olyan lenyűgöző hely! 

Tarcali bányató

Megközelítés és látnivalók:

A bányatóra különösen szép kilátás nyílik az Áldó Krisztus szobortól, ami csupán 1 kilométeres sétára található Tarcal központjától. Innen, a szobortól gyalog is megközelíthető a bányató. De autóval is jöhettek: ez esetben Tokaj felől a 38-as úton kell haladni, majd jobbra lefordulni. A kavicsos-aszfaltos út végén egy ingyenes parkoló vár titeket, de esős, viharos időben nem javasolt gépkocsival ez az út.

Tarcali bányató

Tarcalon kastélyszálló, wellnes hotel és barátságos vendégházak is várnak! >>

Jósvafői tengerszem, a bájos

A Jósvafői tengerszem legfőbb ismérve, hogy páratlanul elragadó környezetben fekszik. A tó helyén egykor malom működött, de ma már sűrű, buja, zöld fák hajolnak a smaragdzöld víztükörre. A mesterséges vízesés és a parkos környezet is a hely varázsát növeli. A közelben található a híres Baradla-barlang is, mely anno a tónak köszönhette a világítását: a 20. század elején a Jósva-forrást felduzzasztották, hogy áramot szolgáltasson – így lett belőle „tengerszem”. 

Jósvafői tengerszem

Megközelítés és látnivalók:

A tengerszemet érdemes a hangulatos erdei ösvényen megközelíteni. A legegyszerűbb, ha a Tengerszem Hoteltől indultok, pár perc alatt elérhető egy kellemes sétával. A tó közelében keressétek fel a kis vízesést és az apró malmot is, és élvezzétek az erdei sétát, a hangulatos fahidakkal. Aztán vár Aggtelek!

Jósvafő

Szuper szállások Jósvafőn >>

Erdőbényei bányató, a kevésbé ismert

Nevezzük talán úgy, hogy mini-rudabánya? Annyiban ugyanis hasonlít a Rudabányai bányatóhoz, hogy a víznek szintén csodás türkizkék színe van, és a tó meglehetősen mély (20 méter). Elhelyezkedését tekintve viszont inkább a Megyer-hegyi tengerszemhez van közel, így a kettő látogatását akár össze is lehet kötni. Az Erdőbényei bányató a 230 méter magas Mulató-hegyen fekszik, gyönyörű zöld környezetben. Egykor kőbánya működött itt, de a 80-as években bezárt, majd lassan visszahódította a természet.

Erdőbényei bányató

Megközelítés és látnivalók:

Az Erdőbényei tó valamivel rejtettebb, mint a népszerűbb bányató-társai, így ha csendesebb vízparti töltődésre vágytok, szuper választás lesz. A tó Erdőbénye déli részén található, ha autóval jöttök a 37-es főúton Sárospatak felé, akkor balra kell letérni. Ebben a tóban sem lehet fürödni, de horgászni már igen. A tó oldalában, ahol még van kőzetfal, fel lehet sétálni a felső részére, ahonnan gyönyörű panoráma tárul az ember elé.

Erdőbényei bányató

Romantikus falusi kiruccanást terveztek a tokaji borvidéken? Foglaljatok Erdőbényén >>

Megyer-hegyi tengerszem, az impozáns

Hazánk egyik legismertebb tava a vadregényes Megyer-hegyi bányató, Sárospatak mellett. 300 méter magasan fekszik, de az hagyján: helyenként 70 méter magas sziklák ölelik körbe! Az apró tó egy vulkán kúpjában, egy korábbi malomkőbánya helyén alakult ki. A bánya a 20. század elején bezárt, így a természet átvette az irányítást, és a 6-7 méter mély bányagödör csapadékvízzel töltődött fel. A magas, impozáns sziklafalak és a vízzel telt katlan fantasztikus látványt nyújtanak, egyszer muszáj élőben megnézni!

Megyer-hegyi tengerszem

Megközelítés és látnivalók:

A közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően a tó környéke remekül kiépített. Sárospatak vagy Károlyfalva felől is könnyedén megközelíthető, autóval vagy akár gyalogosan is – ez utóbbi esetében a piros jelzést kell követni. A tóhoz vezető Malomkő tanösvényen a tájékoztató tábláknak köszönhetően mindent megtudhattok a tó keletkezéséről. A tó körül keskeny, ám korláttal védett ösvény halad, ahonnan letekinthettek a szédítő mélységben rejtőző természeti kincsre. Egy meredekebb csapáson akár a tó partjára is lemerészkedhettek, de a fürdőzés tilos!

Tanösvény

2019 óta pedig újabb fejlesztésekre került sor: a vállalkozó szelleműeket már egy Via Ferrata pálya is várja, de egy új, 18 méteres kilátótornyot is építettek, ahonnan klassz körpanorámát kapunk a Zemplénre. A bányaudvarban létesített Őrlőműhelyben a molnármesterség rejtelmeibe is betekinthettek, a földtörténet iránt érdeklődők pedig felkereshetik a Botkő Pihenőpark mellett található gejzírkúpot is. 

Foglaljatok Sárospatakon, ahonnan könnyedén elkirándulhattok a Megyer-hegyre! >>

Apci tengerszem (Széleskő-bányató), a Mátra kincse

Nem csak a Zemplén és Aggtelek vidéke nyújt bámulatos bányatavakat, a fővárostól egy óra autóútra is akad egy kihagyhatatlan példány a Mátrában. Apc egy kis település Hatvantól 20 km-re, melyet már az árpád-kor óta laknak. Az Apci tengerszemet sűrű erdők és néhol 15 méteres sziklák fogják közre – igazán pazar látvány! A tó helyén egykor andezitbánya működött, ezután az esővíz szépen feltöltötte az 5-10 méteres gödröt és voilá; ma már egy népszerű üdülőhelyként ismeretes. 

Apci tengerszem felülnézetből

Megközelítés és látnivalók:

A megközelítés könnyű, autóval az M3-as autópályáról a 21-es úton Apcig kell menni. Száraz időben egészen a tóig mehetünk autóval, de érdemes már előbb leparkolni és sétálni egyet, mert erdő veszi körül a tavat. A víz mellett padok és asztalok is várják a turistákat, és jó időben még csobbanni is lehet. Sátrazásra, szalonnasütésre is van lehetőség.

Apci tengerszem

Szállások Apc közelében >>

Ugye, hogy ezek a magyar tengerszemek máris kirándulásra csábítanak? Válasszatok egyet a bányatavak közül és túracipőt fel! Szállások országszerte >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version