Site icon Szallas.hu Blog

Magyarország legmenőbb munkái – Vadász Gábor állatgondozó (Nyíregyházi Állatpark)


Mit csinál egy állatgondozó? Mi jelenti a legnagyobb kihívást és mi okoz örömet a munkájában? Igaz-e, hogy az elefántoknak kitűnő a memóriája? Vadász Gáborral, a Nyíregyházi Állatpark gondozójával beszélgettünk arról, miért az övé az ország egyik legmenőbb munkája.

Vadász Gábor állatgondozó

Melyik 5 szóval tudnád jellemezni a munkád?

Hivatás, szerelem, odaadás, tisztelet, csodálat.

Mivel foglalkozol pontosan?

A Nyíregyházi Állatpark ázsiai vastagbőrű állataiért felelős körletvezető állatgondozó vagyok. Éppúgy a feladataim közé tartozik az állatok gondozása, állattréningek tartása, a takarmány bekészítése vagy a takarítás, mint a gondozók koordinálása, instruálása. Ma délelőtt füvet nyírtam, de az is előfordul, hogy külföldi szakmai konferencián kell részt vennem. A legjobban persze azt szeretem, amikor az állatokkal tudok foglalkozni.

Ebédidő az ázsiai elefántoknál

Mióta dolgozol Nyíregyházán mint állatgondozó?

2005. november 2. óta dolgozom a Nyíregyházi Állatparkban, ez az első munkahelyem. A jelenlegi pozíciómat pedig néhány hete töltöm be.

Hogy néz ki egy átlagos munkanapod?

A munkanapunk az állatparkban 7.30-kor kezdődik. Ezelőtt senki nem mehet be az állatokhoz, csak rácson keresztül nézhetjük őket, főként az egészségügyi ellenőrzés ilyenkor a cél. Fél 8-ra minden gondozó megérkezik és megbeszéljük a napi teendőket. Ellenőrzöm az állományt, megnézem, hogy a körletben lévő állatok miként érzik magukat az éjszaka után. Előfordulhat ugyanis születés, kidőlhet éjszaka egy fa, hiszen egy erdőben vagyunk. Az állatok egészségügyi állapotát naponta figyeljük, ha például bármelyikük vemhes, több takarmányt igényel. Ha beteg, gyógykezelésre lehet szüksége.

Reggel a gondozók kitakarítják a kifutókat, kiengedik az állatokat. Amikor kimennek az állatok, kezdődnek a benti takarítások, a takarmány-bekészítés, fűnyírás. Ha 16 órakor végzek, előtte lefürdetjük az állatokat, még egyszer körbe nézek a körletben és elindulok haza. Ha 19 óráig dolgozom, akkor be tudom fejezni az elmaradt munkákat és zárásig az ügyeletesekkel vigyázunk a parkra. Az állatgondozó rengeteg időt tölt az állataival, szinte olvasnak egymás gondolataiban. Minden elefántnak van kedvenc gondozója, akihez ragaszkodik, és aki pontosan tudja egy mozdulatból, hogy mit szeretne az állat. Emellett ez igazi csapatmunka, hiszen a munkánk mit sem érne a többi kolléga segítsége nélkül.

Mi a legjobb része a munkádnak?

Egyértelműen a születések. A Nyíregyházi Állatpark egyik legnagyobb szenzációjának számít, hogy 8 évnyi megfeszített munkának köszönhetően 2018. szeptember 26-án kis indiai orrszarvú született.

Dagonyázó indiai orrszarvúpár

De hasonlóan boldog pillanat, amikor egy nálunk felnőtt állat évek múltán is felismeri a gondozóját. Ez történt velem Poznanban, ahol nemrég egy konferencián jártunk.

Az öt éve nem látott elefánt bikának messziről kiáltottam és szinte fejvesztve futott oda hozzám. Felismert és megölelt. Az elefántnak ugyanis rendkívül jó a memóriája, mindenre és mindenkire emlékszik, akivel az élete során kapcsolatba került.

Az egykori elefántbébi ma már 5,7 tonnát nyom és majdnem 4 méter magas. Nagyon megható volt, hogy ennyi év után is emlékezett rám.

Mi a legnagyobb nehézség, ami felmerül a munkád során?

Rengeteg boldog pillanat van egy állatgondozó életében, de nagyon sok lemondással is jár ez a munka. Egy állat elvesztését például rendkívül nehéz feldolgozni. 2007. szeptember 6-án született egy kiselefánt az állatparkban, aki néhány hónap alatt megárvult. Hiába próbáltunk mindent megtenni, sajnos az anyaelefánt elpusztult. A kicsi viszont nem mozdult a beteg anyja mellől, végül egy csapattal tudtuk kihozni a kifutóra, és attól a naptól kezdve egy fél évig minden nap vele voltunk. Mi, gondozók szinte a pótpapái lettünk, óránként cumiztattuk, felváltva aludtunk az elefántházban, megpróbáltuk helyettesíteni a csordáját. Ez addig tartott, amíg végül sikerült két külföldi játszópajtást hozni mellé, ami végleg kizökkentette a depresszióból. A „kis elefánt” azóta 3,7 tonnát nyom és a németországi Hodenhagenben él. Szerencsére sem pszichés, sem fizikai sérülést nem szenvedett az anyja elvesztése miatt.

Afrikai elefántok a kifutóban

A másik nehézség, amikor hozzám nő egy elefánt, de tudom, hogy ha eléri az ivarérett kort, el fogják vinni egy másik állatkertbe. Nagyon nehéz őket elengedni… Amikor nálunk nevelődik fel egy állatbébi, az EEP (Európai Fajmegőrzési Program) keretében dönti el a fajkoordinátor, hogy hova fog később elkerülni. Az afrikai elefántoknál egy bikaborjú 7 éves korában ivaréretté válik és mivel az elefántok a természetben is matriarchális csapatban élnek (vezérnőstény, tehenek és borjaik), biztos, hogy egy idő után el kell hagynia a csapatot.

Az ivarérett állatok tehát elkerülnek más európai állatkertbe, ilyenkor átadunk róla minden tudnivalót (pl. a rigolyáit, kedvenc ételeit stb.) az új gondozóknak és később is napi szinten tartjuk egymással a kapcsolatot, amíg meg nem szokja az új környezetet. Az összes Nyíregyházán született állatról van információnk, tudok minden Európában élő ázsiai és afrikai elefántról, gyakran a szabadidőmben is ezzel foglalkozom. Szakirodalmat olvasok, elefántgondozásról szóló fórumokon böngészek: igazi elefántrajongó vagyok.

Gábor rengeteg időt tölt az állatokkal

Mit tanácsolsz annak, aki hasonló pályára készül?

Tanuljon sokat, sajátítson el minél több idegen nyelvet és legyen kitartása! Gyakran érkeznek hozzánk lelkes fiatalok, hogy állatgondozók szeretnének lenni, de egy gondozó feladata nem csak abból áll, hogy simogatja és fürdeti az állatokat. Az elefántok napi 1 mázsa takarmányt esznek, mi, gondozók naponta egy tonnát mozgatunk meg kézzel. Ez egy igen nehéz fizikai munka, amely mentálisan és pszichésen is igénybe veszi a szervezetet.

Ugyanakkor van fejlődési lehetőség, hiszen ha az ember beszél idegen nyelveket, el tud olvasni angol nyelvű szakmai könyveket, járhat konferenciákra. Én is tanultam külföldön, hozzánk is jönnek más országból elefántos kollégák, akikkel főként angolul tudunk beszélni. A nyelvtanulás tehát elengedhetetlen, emellett az állatgondozói munka feltételei jogszabályhoz kötöttek. Én a végzettségemet tekintve vadgazdálkodási technikus vagyok.

Szerinted mi a legjobb dolog a Nyíregyházi Állatparkban? Miért érdemes ide látogatni?

Nyíregyháza határában, egy 35 hektáros tölgyerdőben vagyunk, ahol 500 állatfaj 5000 egyede él. A Nyíregyházi Állatpark a ritkaságokra törekszik. Az említett afrikai elefánt, az indiai orrszarvú az országban csak itt tekinthető meg. A park földrészenként mutatja be a Föld élővilágát, akik ide ellátogatnak, rengeteget tanulnak és egy nap alatt akár az egész Földet bejárhatják.

Az állatpark télen-nyáron nyitva tart, 9-19 óráig várjuk a látogatókat. Ha esik az eső, az sem probléma, hiszen számtalan fedett épületünk van. A legnépszerűbb a Zöld Piramis és Ócenárium, amely egy 3 szintes indonéz esőerdőház függőhídrendszerrel, 500.000 literes akváriummal, cápákkal.

A gyerekek és gyerekes családok mit élveznek itt a legjobban?

Amellett, hogy a családok megismerhetik az állatokat, tartunk állatbemutatókat is, ahol a trénerek mesélnek is az állatról. A legnépszerűbb talán a fókashow, amely naponta kétszer látható, de a papagájbemutató is nagyon kedvelt program.

Fókashow naponta kétszer tekinthető meg

Az állatparkhoz három szálloda tartozik, kettő a parkon belül található, míg az egyik kicsit távolabb. Aki a Hotel Pangeában, a Hotel Dzsungelben vagy Ózonban száll meg, ingyen léphet be az állatparkba. Azért szeretik a kisgyerekes családok ezeket a szállodákat, mert ha a délutáni alvás miatt megszakítják a kirándulást, utána vissza tudnak térni a parkba.

Pangea Hotel

Június 17-én indult a Zoo Suli, ahol napi 200 gyereknek kínálunk programot az állatkert területén. A gyerekek 20 fős csoportokban ismerkednek az állatokkal, benézhetnek a kulisszák mögé, meghallgatják a gondozók történeteit, akik szívesen mesélnek az állatokról.

Fontos tudni, hogy az állatkertek feladata ma már nem csak a szórakoztatás, hiszen oktatással, kutatással és fajmegőrzéssel is foglalkozunk. Az indiai orrszarvú és az afrikai elefánt is a kipusztulás szélére került, de zárt tartási körülmények között nagyon szépen szaporodnak, így megmenekülhetnek a kipusztulástól. Sajnos az ember térhódításának következtében egyre szűkülnek az élőhelyek, ezért gyakran az állatkertek jelentik az állatfajok utolsó menedékeit.

Nyíregyházi állatpark információ, nyitva tartás, belépőjegyek >>


(Kaprinyák Nikolett)

Fotók: Nyíregyházi Állatpark


Exit mobile version