Site icon Szallas.hu Blog

Magyarország legszebb autós útvonalai – kanyargós szerpentinek és off road élménytúrák


Vannak a világon olyan autós útvonalak, amiket végigszelve egyszerűen lehetetlenség betelni a táj szépségével. A kaliforniai Tioga Pass, az izlandi 1-es főút, az olaszországi Amalfi-parton vezető 163-as út, vagy éppen a Fogarasi-havasok legendás Transzfogarasi útja mind ilyenek. Magyarországnak természeti adottságaiból kifolyólag ilyen kaliberű látványos útszakaszai sajnos nincsenek, de ez nem azt jelenti, hogy nem is érdemes autóba ülni, hiszen sok-sok szép autós útvonallal találkozhatunk országhatáron belül is.

Mi személy szerint gyakran választjuk az autópálya helyett a „kerülőutakat”, mert ilyenkor igaz, a menetidő hosszabb, de ha nem vagyunk időhöz kötve, és nem kell rohanni, akkor így sokkal izgalmasabb és látványosabb az autózás. Manapság már rengeteg autós túratervező áll a rendelkezésünkre, de mielőtt megmutatnánk a mi kedvenc útvonalainkat, néhányat azért ezek közül is ajánlunk.

Transzfogarasi út

Magyarországi autós térképek, túratervezők

Nekünk az első számú favorit a Google térkép, mert itt az útvonal mentén a főbb látványosságokat is meg lehet nézni, így könnyebb dönteni, hogy megéri-e az autópályát mellőzni. Mellette pedig az egyik leghasznosabb alkalmazás a Waze. Sokszor egyébként érdemes mindkettővel terveztetni, és így dönteni.

Ez valószínűleg sokak számára nem is okoz gondot, viszont akik először kacérkodnak az off road élmények szerzésével, azoknak az alábbiak biztosan hasznosak lesznek. Az autózást ugyanis kifejezetten izgalmassá teheti, ha egyszercsak eltűnik az aszfalt, és tovább már csak földút vezet. Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő felszereltségű gépjármű.

A Turista útvonaltervező oldalán van lehetőség beállítani, hogy off road szakaszokon is vezessen az utunk, de a legpraktikusabb, ha letöltünk egy szuper kis alkalmazást. Az egyik legsokoldalúbb BackCountry Navigator, ahol az autós mellett gyalogos túrákat is tervezhetünk, a másik ilyen pedig a Polaris GPS Navigation.

A GPS úgy gondolta, ezen a patakon átkelhetünk autóval

Off road autós élménytúrák Magyarországon

Annyi szó esett róla, hogy kezdjük rögtön az extrémebb autós kalandokkal, olyan élménytúrákkal, ahol szervezett körülmények között próbálhatjuk ki mi vár az aszfalton túl.

Vezetett quad túrák vadregényes utakon az EgerQuad szervezésében

Quadot vezetni élmény, hát még akkor, ha olyan gyönyörű vidéken teheti ezt az ember, mint a Bükki Nemzeti Park területe. Három útvonal közül lehet választani, így mindenki a bátorságának megfelelő kalandba vághat bele. A kiindulópont minden esetben a festői Eger.

Hasznos információ: B kategóriás vezetői engedély és előzetes foglalás szükséges! A Szallas.hu oldalán szállást foglalók pedig 10% kedvezményt is kaphatnak.

EgerQuad

Hogy legyen idő pihenni is, válasszatok egy varázslatos vendégházat Egerben, vagy környékén:

Szuper szállás és felejthetetlen kaland a szilvásváradi Lipicai Hotel szervezésében

A szilvásváradi Lipicai Hotel gyönyörű helyen, a Szalajka-völgy bejáratánál helyezkedik el, ami már önmagában is nyomós érv, hogy itt foglaljunk szállást, hiszen akár autó nélkül is nagyon jókat kirándulhatunk a közelben. Vendégeik részére izgalmas dzsip élménytúrákat is szerveznek, melyek során a környéket barangolják be.

Dzsip túrák – Szilvásvárad

Off road élmények Gödön a Dunakaland Kalandparkban

Gödön a Dunakaland Kalandparkban rengeteg off road élmény vár azokra, akik szívesen feltornáznák kicsit az adrenalinszintjüket. A Gödöllői-dombság vadregényes tájait átszelhetik quaddal, vagy terepjáróval, de itt még motorcsónak vezetésre is van lehetőség.

Ha Gödön, vagy a közelben foglaltok szállást, 10% kedvezményt kaphattok az élménytúrák árából.

Szálláskínálatunk >>

Dunakaland Kalandpark

Kirándulás Szekszárdon a Vidékjáró Terepjáróval

Ha nem feltétlenül a vadulós off road élmény a cél, akkor ez a program lesz a tökéletes választás! A Vidékjáró Terepjáró baráti társaságokat, családokat is szívesen lát, és kalauzol végig a Szekszárdi-dombság lankás tájain, a történelmi borvidék szőlőültetvényei között.

Vidékjáró Terepjáró

Programajánlónk a városban:

Magyarország legszebb autós útvonalai és kanyargós szerpentinjei, ahol élmény a vezetés

Akiket inkább a táj szépsége érdekel, azoknak is van pár tippünk, megmutatjuk Magyarország (szerintünk) legszebb autós útjait.

Balaton-kerülés négy keréken

Azzal nem szállunk vitába, hogy a Balaton-kör kerékpárral az igazi kaland, de van, aki ezt különféle okok miatt nem tudja megtenni. A Balaton viszont autóval is körbejárható, és a látvány így is fantasztikus, hiszen több szakaszon szinte a parton kocsikázhatunk. Így pedig a szórakozásra is több idő jut, ahol éppen kedvünk, tartja, megállhatunk egy strandolásra, vagy sétára is.

Szállások a Balatonnál >>

Tekergés a 82-es úton

A Veszprém és Győr között tekergő 82-es út is csodákat rejteget, főleg, ha őszi autós túrát tervezünk, mert színpompás leveleinek köszönhetően ilyenkor igazán látványos az útvonalat szegélyező erdő. Az sem mellékes, hogy olyan látványosságok is útba esnek, mint Zirc városa, a Cseszneki vár vagy éppen Pannonhalma.

Ahol sosem elég a kanyarból: a Mátra

Akik igazi, szerpentines autós élménytúrára vágynak, azoknak a Mátrát ajánljuk, ahová már kell egy kis vezetési rutin, de mégis biztonságosan lehet kanyarogni a lenyűgöző hegyi útvonalakon. A mi kedvencünk a Gyöngyös – Parádfürdő útvonal, mert a csodás táj mellett még tartogat néhány izgalmas megállót is a táv. Érdemes kicsit pihenni Mátrafüreden, és a sástói megálló is kihagyhatatlan. Innen Mátraházáig egy enyhébb szerpentines szakasz következik, Mátraházánál pedig tehetünk egy kis kitérőt Kékestető felé. Az igazán gyönyörű szakasz viszont csak ezután jön, mert itt kanyarog Magyarország egyik legszebb autós útja egészen Parádfürdőig.

Egyik kedvenc szállásunk Parádfürdőn: Boróka Panzió

Boróka Panzió

Gyönyörű autós utak a Bükki Nemzeti Parkban

A Mátrától már nincs messze a Bükk sem, ahol szintén fantasztikus látványt nyújtó hegyi utakon autózhatunk végig. Gyönyörű a Mályinka és Lillafüred közötti szakasz, akik pedig Egerből utaznának Miskolc felé, nekik a 2505-ös utat javasoljuk, ami valami egészen fantasztikus útvonalon halad. Ha nem lenne elég a Bükk semmihez sem fogható látványa, megnyújtóztathatjuk az autózás során elgémberedett végtagjainkat Felsőtárkányban, vagy Lillafüreden is.

Program- és szállásajánló Miskolctapolcán:

Autós élménytúra a fővároshoz közel

A budapestieknek sem kell elkeseredni, hiszen ha csak a közelben szeretne az ember egy jót autózni, a Pilis és a Visegrádi-hegység kitűnő választás. Az egyik legszebb rész a Szentendre – Pilisszentlászló – Visegrád vonal, ami azért tartogat néhány kellemetlenebb meglepetést is, mert a csodás látvány mellett érdemes fokozottan figyelni az aszfaltot is, ahol előfordulnak kisebb-nagyobb kátyúk.

Ha szívesen eltöltenétek több időt is ezen a környéken, a Dunakanyar nagyon klassz szállásokkal vár:

Autóval a Pusztában

Nem feltétlenül kellenek magas hegyek és szerpentinek ahhoz, hogy lenyűgözzön a látvány. Nekünk nagyon kedves útvonal a Tiszafüred és Debrecen közötti 33-as út, ami a Hortobágyi Nemzeti Park érintésével szeli át az Alföldet. A pusztai tájat néhol tanyák, máshol pedig halastavak és itt-ott felbukkanó régi gémeskutak látványa teszi izgalmassá.

A környéket most még inkább érdemes felfedezni, ugyanis a Hortobágy felkerült a világ legjobb 2021-es utazási célpontjai közé is! Hogy miért? Itt elolvashatjátok:

Bónusz tipp: a zenélő út

Bár még személyesen nem volt szerencsénk végiggurulni rajta, de különlegessége miatt nem kell említenünk a legendás 67-es utat. Nem a látvány miatt, sokkal inkább az akusztikus élmény miatt. Ennek érdekessége, hogy ha Budapestről Kaposvár felé haladunk, a Mernyeszentmiklós és Mernye között a külső sávban 80 kilométer per órás sebességnél a Republic együttes népszerű slágerének dallama csendül fel egy speciális, akusztikus burkolatjelnek köszönhetően.

Ha kedvet kaptatok egy kis kocsikázáshoz, válogassatok ti is Magyarország legszebb autós útvonalai közül, és azt is osszátok meg velünk, nektek melyik a kedvencetek!

(fotók: szallas.hu, Bene Marianna, shutterstock)


Exit mobile version