Site icon Szallas.hu Blog

Magyarország legszebb kerékpárútjai – 10 látványos és különleges útvonal az országban (térképpel)


Akik nem csupán szeretnek, hanem egyenesen imádnak biciklizni, természetes, hogy az utazás megszervezésénél azt tartják szem előtt, hogy a kiszemelt helyszín közelében jól bringázható útvonal is legyen. Szerencsére Magyarország kerékpárútjai között nem is egy olyan akad, ami kifejezetten látványos és különleges helyeken visz. Némelyik jól kiépített kerékpárút, mások vadregényes ösvények, vagy éppen kevésbé forgalmas közutak, de egy közös van bennük, varázslatos helyekre visznek. Most ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, hogy megkönnyítsük a tervezést.

Tisza-tó, Balaton, Dunakanyar, Alföld, és még sorolhatnánk a magyarországi látnivalókat, amiket talán már jól ismersz, de most megpróbáljuk megmutatni úgy, ahogyan csak bringával láthatod.

Magyarország legszebb kerékpárútjai – 10 látványos és különleges útvonal az országban

1. Ha unod a Balaton köri kerékpárutat, mutatunk egy alternatívát – térképpel

Kétségkívül hatalmas élmény a Balatont körülkarikázni, de egy rutinos bringás valószínűleg már nem egyszer megtette ezt a 210 kilométeres kört. Persze, aki még nem csinálta végig, azoknak kifejezetten ajánljuk a többnapos programnak kiváló balatoni bringakörutat, ami nyáron egy-egy strandolással megszakítva nagyon klassz családi program. Nem kell félni, mert nagy része kitáblázott kerékpárúton és alacsony forgalmú utakon vezet, így a kerékpározás szabályait betartva gyerekekkel is bátran teljesíthető. Ráadásul alig 100 méter a szintkülönbség, így akik ritkán pattannak nyeregre, azoknak sem fog gondot okozni.

Kerékpárral a Balaton-felvidéken

De mi a helyzet azokkal, akik már unják (ha lehet ilyet mondani) ezt a kört? Nekik ajánljuk a Balaton-felvidék felfedezését két keréken. A lehetőségek tárháza végtelen, de azzal számolni kell, hogy mivel kevésbé frekventált útvonalakról van szó, ezért előfordulhatnak rosszabb minőségű és földutak is a túra során.

Ajánlataink (kerékpárút térképpel):

Balatoni kerékpárút térkép

Ezeket ne hagyjátok ki, ha már Veszprémben jártok >>

Balatoni kerékpárút térkép (forrás: Naviki)

2. Tekerés a Tüskevár környékén – a kevésbé forgalmas Kis-Balaton kör: 36,6 km, 2 óra 15 perc.

Aki a Balatonnál kevésbé forgalmas helyen szeretne kerekezni, de azért mégiscsak a „magyar tenger” közelében keres kerékpárutat, annak remek választás a Kis-Balaton körbebringázása. Családi programnak sem utolsó, hiszen rengeteg látnivaló akad itt, amit a gyerekek és felnőttek is évezni fognak. Ezt a gyönyörű környéket sokkal jobb is így felfedezni, mint az autóban ülve, hiszen akkor csak elsuhan az ember egy csomó természeti szépség mellett.

Tippjeink és szállásajánlók >>

(forrás: Naviki)

3. Tündérrózsa tanösvény kerékpárral

A hévízi Tündérrózsa tanösvény bejárható gyalogosan, és kerékpárral is. A mocsári ciprusokkal szegélyezett, tavirózsás ösvény végigtekerése nagyon kalandos, mert erdei utakon is áthaladunk.

Az ajánlott útvonal: Keszthely – Hévíz – Alsópáhok

4. Kihagyhatatlan Tisza-tavi bringás kör – kihagyhatatlan kerékpárút

Kijelenthetjük, a Tisza-tó Magyarország egyik kedvenc bringás célpontja, mert a körülbelül 70 kilométeres kis kör nagy része rendes kerékpárút, amin a legkisebbek is biztonságban kerekezhetnek. Ez a kör nagyjából 3 és fél óra alatt teljesíthető lenne, de szinte biztos, hogy ennél jóval több időt fog igénybe venni, hiszen a környék szépsége úton-útfélen pihenőre csábít.

2020 egyik legjobb híre a bringásoknak, hogy végre átadták a hiányzó 6,5 km-es szakaszt, így a Tisza-tó teljesen körbebiciklizhető. A júniusban átadott kerékpárút. A fejlesztés részeként egy kerékpár híd is megépült, amely másik két híd mellé építve, különleges dizájnelemekkel tűzdelve, csodás látképet biztosít.

Hogy mi mindent érdemes megnézni, és kipróbálni a Tisza-tónál, arról itt írtunk részletesen >>

Tipp: érdemes kiindulásnak Abádszalókot választani, mert ha ugyanide térünk vissza egy kellemes csobbanással le is vezethetjük a napot.

Abádszalóki szállástippünk: Abádszalóki Vitorlás Vendégház

Abádszalóki Vitorlás Vendégház

5. Szilvásváradi kör

A több mint 40 kilométer hosszú kör a Bükk csodálatos helyein kanyarog végig a Szilvásvárad – Bükkmogyorósd – Csernely – Lénárddaróc – Sáta – Borsodbóta – Uppony – Dédestapolcsány – Nagyvisnyó – Szilvásvárad útvonalon. Sokszor pedig olyan helyeken tekerhetünk, amit autóval nem, vagy csak nehézkesen közelíthetnénk meg. Azoknak ajánljuk elsősorban, akik kicsit gyakorlottabbak, mert bár az út elején jól esik a lejtős szakasz, de ne feledkezzünk meg róla, hogy azért lesz emelkedő is a biciklis túra során. A tájban való gyönyörködés nagyszerű indok a pihenésre, úgyhogy álljunk meg sűrűn, hiszen gyönyörű környék.

(forrás: Naviki)

6. Kerékpárral a Dunakanyarban Budapesttől Szobig

A fővárosi bringások körében nem véletlenül az egyik legnépszerűbb útvonal, hiszen szinte az egész Dunakanyar bejárható kerékpárúton. A legnagyobb kihívás talán a Budapestről való kijutás, de Gödtől már mindenképpen egyszerű a dolgunk. A táv attól függően, a főváros melyik pontjáról indulunk, körülbelül 65 kilométer.

Mivel menet közben úgyis lesz bőven olyan hely, ami megállásra csábít, érdemes akár egy teljes hétvégi program keretében eltekernünk Szobig. (És ha kedvünk tartja, vissza is, de egyik irányt kiválthatjuk vonatozással is.) Út közben mindenképpen álljunk meg, és nézzük meg Vác nevezetességeit, de Zebegény és környéke sem 1 órás program lesz. A kerékpárút szinte végig a Duna közvetlen közelében halad, olyan helyeken, amit autóból nem mindig láthatunk, és sokszor átszeli a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét is.

(forrás: Naviki)

Ezekből a szállásokból érdemes szemezgetni a kerékpárút mentén:

Cédrus Vendégház

7. Kerékpárral a Dunakanyarban Budapesttől Esztergomig

A Duna másik partján sem kevésbé izgalmas végigkerekezni, hiszen Budapest és Esztergom között annyi a látnivaló, ami akár egy teljes hetet is kitesz. A Pilis és a Visegrádi-hegység gyönyörű természeti környezete önmagában is elvarázsolja az erre kirándulókat, de Szentendrére beérve is érdemes leszállni kicsit a bicajról, és megnézni néhány nevezetességet. Ezzel még nem tudtuk le a városnézést, mert Visegrád és Esztergom is sok érdekességet tartogat.

Szálláshelyek a Dunakanyarban >>

(forrás: Naviki)

8. Velencei-tavi bringás kör (kerékpárút térképpel)

Igazán változatos tájban gyönyörködhet az, aki arra vállalkozik, hogy körbetekeri a Velencei-tavat. Kis kitérővel több kilátó is elérhető, ahonnét csodás a panoráma, úgyhogy megéri kicsit letérni a fő csapásról. Ilyen például a Savajc kereszt és kilátó és a Bence-hegyi kilátó.

Hogy mi mindent érdemes még egy biciklitúra alkalmával felkeresni a környéken, ahhoz itt adunk pár tippet >>

(forrás: Naviki)

Kiindulópontnak Gárdonyt ajánljuk, és azt is megmutatjuk, melyek itt a legjobb szállások:

9. Két keréken a Fertő tónál

A Fertő vidéke páratlan élővilággal rendelkezik, ezért aki alaposan szeretné felfedezni ezt a csodás természeti környezetet, annak a legtökéletesebb választás a bringa, mivel gyalogosan túl nagy a terület, autóval pedig csak átsuhannánk a legszebb részeken. A tó nagyobb része Ausztriához tartozik, de a körbetekerésének így sincs semmi akadálya, ugyanis végig szuper kerékpárúton tekerhetünk.

A körtúra részletei szállásajánlóval itt érhetők el >>

Kerékpárral a Fertő tó ausztriai oldalán

10. Alföldi kerekezés

Azt hinnénk, az Alföld kevésbé izgalmas, ha látnivalókról van szó, de a kerékpárútjaira méltán lehet büszke.

Rövidebb biciklitúrákat már többször tettünk erre, mert nagyon könnyű terep. Az egyik jól bevált útvonalunk a Kőröstetétlen – Jászkarajenő szakasz, ahol nagyon klassz kerékpárút van, de érdemes akár továbbtekerni Tószeg és Szolnok felé, ahol egy kis városnézéssel levezethetjük a megtett kilométereket. Szolnoki látnivalók >>

Kőröstetétlen – Jászkarajenő közötti kerékpárút

Szép kerékpárút emellett a Hódmezővásárhely és Ópusztaszer közötti szakasz is, ahol olyan kisebb, kevésbé forgalmas településeken tekerünk át, mint Pálmonostora és Pusztaszer. Szerencsére bőven van lehetőség az Alföldön is a biciklisek számára, ráadásul a könnyű terep miatt kisgyerekkel is bátran neki lehet vágni.

Neked van kedvenc kerékpárutad? A fentiek közül melyiket próbálnád ki szívesen?

Ha belföldi szállást keresel, itt érdemes nézelődni >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock, Bene Marianna)


Exit mobile version