Site icon Szallas.hu Blog

Magyarországi várak, amiket a gyerekek is imádnak


Magyarország tele van izgalmas várakkal, várromokkal. Többüket az utóbbi években rekonstruálták, majd újszerű, érdekes és interaktív kiállítások nyíltak bennük. Fedezzétek fel őket! A várak rendkívül népszerű helyek hazánkban, de különösen a gyerekek találják izgalmasnak. Interaktív kiállításokon, festői környezetekben, az ország változatos tájain indulhattok olykor felújított magyarországi várakban időutazásra.

Időutazás a gyerekekkel

Magyarországi várak, amiket a gyerekek is imádni fognak

Ősszegyűjtöttünk néhányat a magyarországi várak közül, ahol a gyerekek és felnőttek is jól fogják magukat érezni.

Tatai vár, Tata

A Tatai vár az Öreg-tó partján áll, a várban kapott helyet a Kuny Domokos Múzeum, amely állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Mivel a vár alapterülete nem nagy, így könnyen körbejárható gyerekekkel anélkül, hogy túlságosan megerőltető lenne. 

A várkertben mindig szívesen fedezik fel a csemeték a romokat, a várlátogatás után pedig érdemes tenni egy sétát az Öreg-tó partján, a sétányon rollerezni is szoktak a gyerekek. 

Foglalj szállást Tatán, közel a várhoz >>

Tatai vár

Visegrádi Fellegvár, Visegrád

A Visegrádi Fellegvár a gyerekek egyik kedvenc hazai vára, hiszen a bámulatos panorámán kívül kalandok és kihívások is várják őket. 

Megismerkedhetnek a kiállított fegyverekkel, a Panoptikumban részesei lehetnek egy királytalálkozónak, kipróbálhatják, milyen egy szöges trónon ülni, kalodába zárhatjuk őket, emellett íjászkodni is lehet

A bátrabb gyerekek arra is vállalkozhatnak, hogy a karjukon ülő sólyommal fényképezkednek. 

Szállást keresel a Fellegvár környékén? >>

Visegrádi Fellegvár

Drégely vára, Drégelypalánk

Drégely vára Drégelypalánk felett, a Börzsönyben helyezkedik el, ez a magyar történelem egyik leghősiesebb várostromának helyszíne. A várhoz az Apródok útja tanösvény vezet, a távolság 2,5 km, így a gyermekek számára sem megerőltető a túra. 

Drégelypalánk központjában található a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, amely Szondi várkapitány hőskorát mutatja be interaktív tárlatvezetéssel, ágyúbemutatóval, korhű viselettel és fegyverekkel.

Ne maradj le a legjobb szállásokról Drégelypalánkon >>

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, Drégelypalánk

Szigligeti vár, Szigliget

A Szigligeti várat a Balaton váraként is emlegetik, a Balaton-felvidéken található látványosság a 239 méter magas Várhegyen áll, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a Balatonra és a környező hegyekre.  

A gyerekeket általában a fegyverkiállítás vonzza, amely az őskortól napjainkig ismerteti a fegyvereket és a harcászati szokásokat. A várudvarban fajátékokkal felszerelt játszótér áll a gyerekek rendelkezésére.

Szállást keresel Szigligeten? >>

Szigligeti vár, Szigliget

Egri vár, Eger

Az Egri Vár az egyik legnépszerűbb hazai várunk, amely meghatározó építménye a magyar történelemnek. Minden korosztály számára ideális úti cél, a várlátogatást ráadásul érdemes összekötni városnézéssel is.

A várban működik a Dobó István Vármúzeum, amely közösségi tér és turisztikai attrakció is egyben. A hatalmas falak, bástyák és a kiállított ágyúk mellett a gyermekeknek a Panoptikum és a Börtönkiállítás a kedvenc látnivalója, utóbbi középkori kínzóeszközökkel várja a család apraja-nagyját. 

Szállások Egerben, közel a várhoz >>

Egri vár

Siroki vár, Sirok

A Mátra és a Bükk határán található a Tarna-patak völgye felett magasodó Siroki vár, amely a 300 méter magas Vár-hegy riolitkúpjának csúcsára épült. A vár két részből, az alsó- és a felsővárból áll, az udvarból korszerű, csúszásbiztos falépcsők vezetnek a felsővárba. 

A várban a legkalandosabb program a kazamaták felfedezése, az átlagosan 1,5 méter magas várfalak északi oldalán nyílik rá lehetőség. A hegy gyomrába vájt járatokban igen sötét van, érdemes a gyerekeknek zseblámpával készülni. 

Foglalj szállást a vár közelében >>

Siroki vár, Sirok

Mini Magyarország Makettpark, Szarvas

A Mini Magyarország Makettpark Szarvason, az ország legnagyobb arborétumának déli részén került kialakításra. A két hektáros területen a látogatók soha nem látott szemszögből tekinthetik meg neves várainkat, nevezetes épületeinket, és közlekedési eszközeink kicsinyített másait.

A gyerekek számára izgalmas kihívás, hogy gombokkal indíthatják el a makettpark interaktív elemeit, emellett megnézhetik közelről kicsiben a gyulai várat, az egri várat, vagy akár a Balatont.

A legjobb szállások Szarvason >>

Mini Magyarország Makettpark, Szarvas

Füzér Vára, Füzér

A Zempléni-hegység egyik legimpozánsabb látványa Füzér Vára. A vulkanikus sziklán álló várat néhány éve szintén igyekeztek korhű módon rekonstruálni. A XIII. század eleji várban képzett animátorok segítségével tudhatjátok meg, hogyan éltek a környéken a középkorban, kik voltak a vár tulajdonosai.

Szállások a vár közelében >>

Füzéri vár

Boldogkői vár, Boldogkőváralja

A Zemplén egy másik jellegzetes vára Boldogkő. A várban kosztümös udvarhölgyek invitálnak időutazásra, maskarás kóborlovagok mutatják be a korabeli fegyvereket egy könnyed csetepaté formájában. A fegyver nem játék, de kézbe is vehetitek őket. A kovácsműhely és várbörtön mellett pedig a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítást is nézhettek.

Számos boldogkőváraljai és környéki szálláshelyből választhattok >>

Boldogkői vár

Sümegi Vár, Sümeg

A kopár hegytetőn álló Sümegi Vár az ország egyik legismertebb és talán legjobb állapotban megmaradt középkori vára. Kőhajító gépeket, ostromtornyot, dárdavetőt, tűzfegyvereket csodálhattok a vár melletti történelmi élményparkban. A gyerkőcök történelmi játszóparkban szerepjátékokkal utazhatnak az időben. Nemrég újult meg a korabeli konyha és az éléskamra, új eszközökkel bővült a kovács- és bognárműhely is.

Sümegi szálláshelyek >>

Sümegi vár

Siklósi Vár, Siklós

A Siklósi Vár idősebbeknek a Tenkes Kapitányából mindenképp ismerős. Nézzétek meg a gyerekekkel a sorozatot és induljatok neki! Az elmúlt évtizedben számos felújításon átesett Siklósi Vár állandó kiállításai mellett egy két éve megnyitott, interaktív „Játékországban” várja a kicsiket és nagyokat.

Szállások a közelben >>

Siklósi vár

Gyulai vár, Gyula

A dél-alföldi Gyula téglavára szintén a legismertebb magyarországi várak egyike. Hasonlóan más várakhoz egykori lakosztályokban, várbörtönben, konyhában mutatják be a korabeli mindennapokat. Az ifjabbak múzeumpedagógiai foglalkozásokon korhű jelmezben nézhetik meg a kiállításokat és akár lovaggá is üthetik őket.

Ne felejtsetek el időben gyulai szállást foglalni! >>

Gyulai vár

A történelem várak megtekintése, különösen gyerekekkel, remek apropó egy kis utazásra! Persze egy nem rekonstruált vár sem kevésbé izgalmas és a fantáziának is teret hagy!

A magyarországi várak közelében biztos, hogy találtok megfelelő szállást! >>


(Fotók: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version