Site icon Szallas.hu Blog

„Máltára bármikor, gondolkodás nélkül visszatérnék…”


Máltán az ember hol Európában, hol pedig az arab világ szélén érzi magát. Málta egyetlen más mediterrán országhoz sem hasonlítható. A sekély kristálytiszta azúrkék öblök, melyek alját hófehér homok borítja, az 1000 éves történelmet mesélő városok képeslapokat elevenítenek meg az ide látogató turista számára.

Megközelítés

A Wizzair hetente 3x indít közvetlen járatokat Budapestről.

Ételek

Málta multikulturális összetételének köszönhetően, nem rendelkezik sajátos ételekkel, orosz vendéglátónk szerint a nyúlhús az egyetlen tipikusnak mondható máltai fogás. A mediterrán térségre jellemző ételeken túl számos fast food éttermet találunk a sziget minden pontján.

Közlekedés

Máltán, az egyetlen és kizárólagos közlekedési eszköz az autóbusz, nincsenek vonatok, se metrók, se villamosok, sőt autópálya sincs. Málta buszhálózata mondhatni egész jól lefedi a sziget minden pontját, könnyen eljuthatunk az északi partról a délire és mindezért csupán 2 eurós jegyet kell váltanunk, ami 2 órán át érvényes és bármikor át is lehet vele szállni.

Hétköznapokon picit a feje tetejére áll minden, hasonlóan a többi mediterrán országhoz. Mit is jelent ez? A buszok nem tartják a menetrendjüket, gyakran átugranak bizonyos megállókat, vagy az is előfordul, ha túl sokan vannak a buszon, meg sem állnak. Fontos, hogy Máltán nem tudsz felszállni a buszra, ha nem inted le őket – meg sem állnak.

Néhány érdekesség:

Máltán, az egykori brit gyarmaton bal oldali közlekedés van, melyet mi el is felejtettünk. Indulásunk előtt megbeszéltük, hogy mindenképpen kibérelünk egy robogót, hogy könnyedén bejárhassuk a szigetet. Mondanom sem kell, ezt az ötletet az első nap után el is vetettük, mivel a zebrán való átkelés és a megfelelő irányba való megfelelő körültekintés is gondot jelentettek.

Nézzük, mit érdemes meglátogatni Máltán!

Sliema

Hangulatos tengerparti modern város, szép tengerparti sétánnyal, ahol bárok és éttermek sorai követik egymást. Sliema gyakorlatilag a fővárossal szemben található. Esténként csodálatos a szemközti kivilágított városban gyönyörködni.

St. Julians

Máltán a települések szinte összenőttek egymással, St. Juliansba, a modern tengerpati városba néhány perces sétával juthatunk el.

Comino

Utazásunk abszolút csúcspontja a Comino-sziget és a kék lagúna meglátogatása volt. Cirkewwa kikötőjéből óránként indulnak hajók a gyönyörű szigetre. Az egyirányú jegy 10 euróba kerül (2018-ban) és 30 perces menetidővel kell számolni.

A Kék lagúna vize elképesztően tiszta, a mai napig nem térek magamhoz a víz kékségétől. Az öbölben, ahová a hajók is érkeznek, számtalan bár és gyorsétterem várja a strandolni vágyókat. Számolni kell azzal, hogy a kora délelőtti órákban élvezhetetlen a lagúna, rengeteg ananászokkal pózoló őrült turista van a part mentén. Mi érkezésünk után a strandolás helyett inkább felkerekedtünk és gyalog bejártuk az egész szigetet. A hajónk indulása előtt pár órával azért mi is megmártóztunk a kristálytiszta vízben.

Gozo

Gozo, Málta második legnagyobb szigete, ahová Cominóból hajóztunk át. A jegy szintén 10 euróba került, de sajnos nem fértünk fel a nap legutolsó járatára, így egy magáncsónakkal vittek át minket a szomszédos szigetre. A kopár szigeten csak kevés időt töltöttünk és egy pár órával későbbi kompjárattal vissza is hajóztunk Máltára.

Valletta

Valletta egyáltalán nem tűnik fővárosnak, rendkívül pici, de annál csodálatosabb. A város néhány óra alatt gyalogosan könnyen bejárható. Vallettánál sokkal jobban tetszettek a szomszédos szigeteken található városok, mint Vittoriosa vagy Birgu.

Valletta

Szállások Málta fővárosában >>

Vittoriosa

A Vallettával szemközti szomszédos sziget, ahová legegyszerűbben tipikus máltai halászcsónakkal juthatunk el. A kikötőben mindig találunk lelkes bácsikat, akik 2 euróért arra a szomszéd szigetre visznek minket, amelyikre csak szeretnénk.

Birgu

Birgu és Vittoriosa szinte egy egységet alkotnak, a mesés belvárosban számtalan templomot és erődöt találunk.

Rabat

Rabat Málta egyik legrégibb városa, mely az egykori főváros, Mdina mellett van. Szépséges mediterrán hangulatú történelmi város, sok labirintus szerűen a várost behálózó virágos utcával, vörös kőből épített házakkal, hatalmas templomtornyokkal várja látogatóit.

Popeye village

A kis falut a Popeye c. film forgatása alkalmából emelték, mely mára már Málta egyik főbb turistalátványosságaivá vált. Az apró falu tökéletesen beleillik a környezetébe, az öböl kristálytiszta vize mindenkit magához csalogat.

Ugyan a faluba mi nem mentünk le, de a szemközti öbölben megmártóztunk. Popeye Village életem egyik fontos helye, mivel több évnyi próbálkozás után, sikerült legyőznöm a víziszonyomat és megtanultam úszni.

Ballutta Bay

Balluta Bay a Sliema és San Julians közötti öbölben meghúzódó város, mely egyike a part legfontosabb bulinegyedeinek. A parton számtalan éttermet és szórakozóhelyet találunk. Ami rendkívül tetszett, az a part mentén lévő természetes medencék.

Néhány extra tipp

Ajánlom Sliemán az Il Vicolo európai reggeliket kínáló, olaszok által működtetett reggelizőt, illetve Rabatban a Bar One-t, hiszen isteni tortáik vannak.

Ugyan csak 4 napot töltöttem a pici szigeten, de teljesen beleszerettem. Máltára bármikor gondolkodás nélkül visszatérnék.

Te mit gondolsz? Melyik városokat látogatnád meg?

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Exit mobile version