Site icon Szallas.hu Blog

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – programajánló


November 11-én, Márton napján idén is több program közül válogathatunk országszerte. Libalakomákat, gasztronómiai fesztiválokat és ínycsiklandó fogásokat kínáló vacsorákat rendeznek Hollókőtől Siófokig, csak győzzünk választani a jobbnál jobb rendezvények közül!

Hogyan kapcsolódik Márton-napja a lúdhoz?

A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Ezen a napon általában ludat, Mars isten szent madarát fogyasztottak, ebből lett népiesen „Márton madara”.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ilyenkor rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Novemberben nagy vacsorákat rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A Márton-napi libalakoma után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

A Márton-napi népszokásokat idézik fel a következő programok:

Márton Napi Libalakoma – Hajdúszoboszló – 2018. november 16-18.

Három napos torkoskodással vár mindenkit a hajdúszoboszlói Libalakoma, amelyen Márton nap alkalmából újborral és libából készült ételekkel szolgálnak a szervezők. A rendezvényen a libából készített ételek választéka mellett a magyar pincészetek újbor kínálatából is kóstolhatnak a látogatók. A Libalakoma az év záró gasztronómiai eseménye Hajdúszoboszlón, mely több zenés és kulturális programmal is szórakoztatja az érdeklődő közönséget.

Szállást keresel Hajdúszoboszlón?

Márton-napi Vigasságok – Bogács – 2018. november 10-11.

Színes programokkal és finom falatokkal várják az érdeklődőket Bogácson, a Cserép úti pincesoron, ahol november 10-11. között Márton-napi Vigasságokat szerveznek, immár tizennyolcadik alkalommal. Amint országszerte sok helyen, Bogácson is megemlékeznek Márton napjáról: zamatos újborral, kiváló lúdételekkel és szórakoztató programokkal!

Szálláshelyek Bogácson >>

Szent Márton Napi Vigasság Hollókőn – 2018. november 10.

A Szent Márton Napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. A település piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért. A rendezvény ingyenes.

Libadalom Siófokon – 2018. november 16-18.

Három napon át gasztronómiai élmények, családi programok, bemutatók és kulturális események várják a látogatókat Siófokon, a Fő téren. Fellép többek között a Beatrice és az Irie Maffia. A belépés ingyenes.

Szent Márton-napi Borvacsora a Kristinus Borbirtokon – 2018. november 10. 18:30

A népi hagyomány szerint Szent Márton napját evéssel, ivással és jókedvvel kell megtölteni, hiszen ezzel egyrészt bebiztosíthatjuk, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani. Régen ezen a napon ünnepelték a mezőgazdasági munkálatok sikeres befejeződését is, így bőven man mire emlékezni a Kristinus Borbirtokon is. A 4 fogásos vacsora 20:00-tól veszi kezdetét, a vendégeket welcome drinkkel várják. A hangulatos vacsorát élő jazz zene kíséri.

Belépő: 14.900 Ft

Márton-napi Vigadalom, Szekszárd – 2018. november 10-11.

Hagyományos Márton-napi vigasságra hív mindenkit a szekszárdi vigadalom, ahol a falatozás és kóstolás mellett gyermekprogramok, koncertek és hajnalig tartó mulatozás lesz a program a Béla király téri fűtött rendezvénysátorban.

Szekszárdi szálláshelyek >>

 

 


Exit mobile version