Site icon Szallas.hu Blog

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken


Matyóföld neve hallatán legtöbbünknek Mezőkövesd neve ugrik be elsőre, de valójában ez a tájegység a Miskolctól 40 kilométerre nyugatra eső Bükk-vidéket és az Alföld északi részét jelenti. Matyóföld 3 településnek ad otthot, Mezőkövesd mellett Tard és Szentistván is ide tartozik. Látogassátok meg velünk ezt a csodás vidéket, aminek a hangulata rabul ejti az óvatlan vendégeket.

„Hadd korogjon, csak ragyogjon!” – Matyóföldről röviden

A Matyóföld fővárosaként is gyakran emlegetett Mezőkövesd Mátyás királytól kapott mezővárosi rangot, aki személyesen is járt a városban. Sokan úgy tartják, a matyó elnevezés a király nevének becézett alakjából ered, de néprajzkutatók valószínűbbnek tartják, hogy egy gúnynévről van szó, amivel a környék református lakói a katolikus mezőkövesdieket illették. Bármi is legyen a valóság, ma már inkább asszociálunk a térség csodálatos hímzéseire, és a matyók díszes, egészen egyedi stílusú népviseletére, ha meghalljuk ezt a jelzőt.

A matyó hímzés az 1896-os Millenniumi Világkiállításon vált széles körben ismertté, első sorban a mezőkövesdi vonulatnak köszönhetően. A három település a hímzés és a népviselet terén is eltér egymástól, de a másikra tett hatásuk érezhető. A matyó hímzés legismertebb motívuma a matyó rózsa, aminek a legtöbb variációját a híres „íróasszony”, Kis Jankó Bori alkotta meg.

Bár a matyók szegény parasztemberek voltak, akik a hétköznapokon keményen dolgoztak, az ünneplésnek megadták a módját, ilyenkor magukra öltötték a legdíszesebb ruháikat és cicomás népviseletükben vonultak fel. Ezt az éles kontrasztot szemléltette a hozzájuk köthető közmondás: „Hadd korogjon, csak ragyogjon!”

A matyók öröksége máig él, hiszen még sokan ápolják a néphagyományt, és jeles alkalmakkor büszkén öltik magukra a matyó viseletet.

Népviseletbe öltözött pár a Matyó Húsvét rendezvényen

Matyóföld látnivalói

Szentistván főbb látnivalói

A nagyközség leglátványosabb épülete a Szent István király tiszteletére emelt római katolikus templom, de sokan felkeresik Szent István kútját is, melyből artézi víz tör fel.

Ha Szentistvánon jár az ember, kihagyhatatlan látnivaló a műemléki védettség alatt álló tájház, aminek berendezése és felszerelése szinte teljes egészében eredeti. A tájház szokott helyet adni a híres, szentistváni „Három napos matyó lakodalomnak” is.

A tájháznak nincs állandó nyitvatartása, a látogatásában a Művelődési Ház dolgozói segítenek, a 06-30/830-1848-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Látnivalók Tardon és környékén

Tardnak gazdag történelmi múltja van, a Tatárdombon talált leletek arról tanúskodnak, hogy már az ókorban is éltek itt.

Hímzése eltér a mezőkövesditől, gyakori a keresztszemes hímzés, motívumai pedig egyszerűbbek, kevesebb virágminta jellemző, inkább a levelek és a mértani formák dominálnak. Tard híres a szőtteseiről is, amiket szintén nagyon szépen díszítettek, az egyik leghíresebb motívum ezeken a Kossuth-bankó szélmintájára hasonlító hímzés.

Ha szeretnétek megcsodálni ezeket a különleges textileket, akkor elsőként a Tanyamúzeumot érdemes felkeresni, ami azonos a tardi tájházzal. Ez három háztájból áll: a legidősebb, ami balról az első, közel 200 éves, a középső a 20. század elején épült, a harmadik pedig egy felújított, modern épület, aminek berendezéseit Szabó László iparművész készítette.

A település egyik legmeghatározóbb épülete a templom, illetve a baptista imaház, de ha igazán szeretnétek megismerni Matyóföldet, akkor érdemes kicsit kirándulni a Tard határain kívül is. A Tardot körülölelő dombok oldalában ugyanis borospincék sorakoznak, és kis szerencsével olyat is lehet találni, ami éppen nyitva áll a vendégek előtt, hogy megkóstolhassák valamelyik helyi borkülönlegességet.

Tard környékén a szemfüles turisták igazi geológiai különlegességeket is felfedezhetnek. Északra, Cserépváralja irányában kúpalakú kaptárkövek magasodnak.

Kaptárkövek Tard környékén

Ha szívesen eltöltenétek több napot is a településen, ezeket a szállásokat ajánljuk

Remek választás pároknak: Madaras Ház Tard

Pénztárcabarát tipp családoknak: Bükk-Völgye Vendégház

Nagyobb családoknak is ideális: Mátyás Madár Vendégház

Teljes családi ház nagyobb társaságnak: Szarvas Pár Vendégház

Mezőkövesd kihagyhatatlan látnivalói

A Bükk lábánál elterülő Mezőkövesd igazi gyöngyszem a környező települések között, hiszen a mai napig őrzik, sőt, gyakran a mai rohanó világban is ápolják hagyományaikat, de mindemellett a város igyekszik lépést tartani a modern kor követelményeivel is.

Ennek megfelelően jól megfér egymás mellett a korszerű fürdő, az új épületek, a hangulatos, modern közterek és a hagyományos paraszti házakat is, amik főként a Hadas városrészben találhatók.

Észak-Magyarország egyik legkedveltebb fürdője: Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Lehet, hogy nem a térség legmodernebb fürdőkomplexuma, de mégis nagyon kedvelt az utazók körében, mert ár-érték arányban kifogástalan szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A Zsóry fürdő a környék legnagyobb területű fürdője, ahol összesen 22 medencében élvezhetik a látogatók a jó minőségű, kénes termálvíz gyógyító hatását.

A komplexumhoz tartozik fedett élményfürdő, szabadtári strand rész és wellness részleg is, ahol a kényeztető szolgáltatások mellett a gyógykezelések is igénybe vehetők. 2018 nyarán új attrakcióval is bővült a fürdő repertoárja, megnyitották az 5 féle csúszdából álló csúszdaparkjukat is.

Látnivalók a város központjában

Matyó Múzeum

A matyó kultúrával és hagyományokkal való ismerkedés legjobb kezdete, ha elsőként a Matyó Múzeumban teszünk látogatást. A múzeumot 2013-ban a Hungarikumok közé sorolták, miután 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. A múzeumban a csodás matyó viselet és a hímzések mellett megismerkedhetünk a matyók hétköznapi életével is természetesen az ünnepi szokásokba is bepillantást nyerhetünk.

Takács István Gyűjtemény

A Matyó Múzeumtól nem messze, a Szent László téren található a Takács István Gyűjtemény, ami azoknak lehet érdekes, akik szeretik a freskókat. A 12 teremből álló tárlat Takács István freskóművész életművét mutatja be, akinek nem csak a mezőkövesdi Szent László templom falait díszítik a munkái, hanem többek között az Egri Bazilika tereit is. Takács Istvánnak országszerte több, mint 290 templomban lelhetők fel alkotásai.

Takács István Gyűjtemény

Szent László Templom

Mindezek után kézenfekvő, hogy a templomban folytassuk a városnézést, aminek érdekessége, hogy a Mária-kápolna freskója az egyházművészeti értékek mellett bemutatja a matyó nép minden korosztályának népviseletét is.

A Hadas városrész látnivalói

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

A szabadtéri múzeum már 1979 óta nyitva áll a közönség előtt. Hajdu Ráfis János magángyűjteménye több száz darabból áll, megtalálhatók köztük a 19. század közepétől használatos állati erővel működtetett gépek és a 20. század közepéig alkalmazott modern traktorok is.

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Kisjankó Bori Emlékház

A Hadas városrészben sétálva kicsit mintha megállna az idő, hiszen itt minden kissé lelassul, a hely atmoszférája pedig különös nyugodtságot áraszt. Több porta is tárt kapukkal várja itt a vendégeket, és érdemes is minél több helyre betérni. A Kisjankó Bori Emlékházba mindenképpen, hiszen a tárlat a híres mezőkövesdi „íróasszonynak” állít emléket, akinek rengeteg csodás matyó motívumot köszönhetünk.

Kisjankó Bori Emlékház

Fehér Tibor Fazekasműhelye

A helyi születésű Fehér Tibor népi iparművész 1982 óta alkot Mezőkövesden feleségével. Kis műhelyükben akár alkotás közben is elcsíphetjük a művészt, sőt, arra is van lehetőség, hogy vásároljunk a jellegzetes díszítésű kerámiákból.

Fehér Tibor Fazekasműhelye

Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház

A házban egy családi vállalkozás működik, melynek központjában a szépen megmunkált bútorok állnak. A tulajdonos Kovács András asztalosmester, bútorfestő népi iparművész, a népművészet Mestere, felesége, Pannika néni hímző, tojásfestő népi iparművész, a fiuk Szabolcs pedig bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. Az ő munkáik csodálhatók itt meg, és szintén van lehetőség vásárlásra is.

Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház

Népi Művészetek Háza

A Népi Művészetek Háza a Matyó Néptáncegyüttes otthona, ezért ha szerencsés időpontban járunk erre, könnyen előfordulhat, hogy hangulatos népzene szűrődik ki a falak mögül. Tartanak itt néptánc bemutatókat és műsorokat, de népművészeti kiállításokat is rendeznek a tagok alkotásaiból. Különleges szolgáltatásuk, hogy lehetőség van jeles alkalmakhoz kapcsolódóan népviselet kölcsönzésére is.

Népi Művészetek Háza

Tűzzománcos Ház

Pótáné Bartók Annamária házában a tűzzománc technikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, sőt, akár vásárolhatnak is ezekből az aprólékosan kidolgozott alkotásokból.

Tűzzománcos Ház

Gari Margit Emlékház és Zeneház

Simon Istvánné Gari Takács Margit szintén jelentős képviselője volt a matyó népművészetnek. A hímzések mellett gyönyörű matyó babákat készített, de a zene is fontos szerepet töltött be az életében. Az ő munkássága előtt tiszteleg ez az emlékház.

Gari Margit Emlékház és Zeneház

Iskolatörténeti Gyűjtemény

Kissé kijjebb, de a Hadas városrész közvetlen közelében van egy érdekes iskolatörténeti Gyűjtemény, ami Répászky Zoltán nyugdíjas pedagógus munkájának köszönhető. A kiállítás csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, de mindenképpen érdemes felkeresni, mert nagyon sok kuriózum látható itt.

Mezőkövesdi látnivalók a Kavicsos tó környékén

Kavicsos tó- és Szabadidőpark

A város oázisaként is emlegetik ezt a szép zöld területet, aminek középpontjában a Kavicsos tó áll. A tó mentén virágokkal szegélyezett stéget alakítottak ki, ahol padok is találhatók, a kicsiket játszótér, a nagyobbakat pedig sportpályák várják itt. A park területén belül található az I. és II. világháború áldozatainak emlékműve.

Kavicsos tó- és Szabadidőpark

Jézus Szíve Templom

A Kavicsos tó látképét nagyban meghatározza a mögötte magasodó, modern külsejű Jézus Szíve templom, amit 2001-ben szenteltek fel. Itt tartják a Jézus Szíve búcsút, ami igen látványos esemény, mert sokan matyóba öltözve vesznek részt az ünnepen.

Jézus Szíve Templom

Szobrok, köztéri alkotások, amiket még érdemes megnézni Mezőkövesden

Matyó menyecske szobra

Ha szeretnétek kicsit átélni egy igazi, hagyományos mezőkövesdi ünneplés hangulatát, ajánljuk, hogy látogassatok el a városba húsvétkor is, mert az UNESCO szellemi örökség részét képező Matyó Húsvétnak nem véletlenül van világhíre! Ilyenkor a Hadas városrész és környéke nyüzsgő térré változik, ahol a látogatók ízelítőt kaphatnak a matyó húsvéti népszokásokból.

Szállásajánló Mezőkövesden

Balneo Hotel Zsori Thermal és Wellness****: akik szeretik a wellness szolgáltatásokat, azokat itt nem fogja csalódás érni.

Garden Villa Zsóry****: azoknak ajánljuk, akik szívesen pihennének luxus környezetben, sőt, a hely a Harry Potter rajongóknak is tartogat meglepetést.

Mormota Vendégház: ár-érték arányban szuper választás, és családoknak is ideális szálláshely.

Barka-Lak Vendégház: akik az önálló apartmanokat kedvelik, azoknak tökéletes választás ez a hangulatos ház.

Rozmaringos Vendégház: egy igazán autentikus szálláshely a hangulatos Hadas városrészben.

Még több szuper mezőkövesdi szállás >>

Ha ti is szívesen ellátogatnátok Matyóföldre, ne habozzatok, foglaljatok minél hamarabb szállást! Segítségül a programtervezéshez egy térképet is készítettünk, hogy biztos ne maradjon ki semmi Matyóföld különleges látnivalói közül.

Ha szeretnétek megtudni, kik is valójában a matyók, kíváncsiak vagytok a matyó kultúrára, akkor látogassatok el Matyóföldre és fedezzétek fel a térség látnivalóit!

A közelben még ezeket a kihagyhatatlan látnivalókat ajánljuk >>

(Képek: Szallas.hu, Bene Marianna)


Exit mobile version