Site icon Szallas.hu Blog

Medvék nyomában – Ezeken a helyeken biztonságban nézhetünk mackókat


Az elmúlt években egyre több helyen bukkantak fel hazánkban is medvék, legutóbb éppen a Börzsöny lábánál fekvő Diósjenőn, ahol több kedvelt túraútvonal is halad. Bár izgalmasan hangzik, hogy akár a szabadban is megfigyelhetünk egy ilyen nagyvadat, ám inkább legyünk elővigyázatosak, mert igaz a székely mondás: „A medve nem játék!” Érdemesebb azokat a helyeket keresni, ahol biztonsággal nézhetjük meg a mackókat.

Ezeken a helyeken bukkantak fel fokozottan védett barna medvék az utóbbi években

Leggyakrabban az északi országrészben bukkannak fel mackók, akik vélhetően a szlovák területekről érkeznek hozzánk. De a szakemberek azt sem zárják ki, hogy esetleg már néhány éve itt élnek hazánk erdeiben.

Pár éve valóságos hajsza alakult ki, mikor Heves megyétől Csongrádig követtek a természetvédelmi őrök és rendőrök egy medvét. A maci Füzesabonynál bukkant fel először és egészen Sándorfalváig „túrázott”, ahol végül sikerült befogni. Rövid ideig vendégeskedett a Szegedi Vadasparkban, majd a szlovák-magyar határ közelében szabadon engedték a közel 10 éves kalandort. 2020-ban már egyre többször bukkantak fel Magyarországon is itt-ott mackók. Filmeztek például bocsokat Pásztónál, láttak medvét a Bükk-hegységben, Szilvásvárad határában és Egerszalók közelében is, idén pedig Diósjenőnél találtak medvére utaló nyomokat.

Erdélyben már megtanultak együtt élni velük

A medve nem plüssmackó! – Ezt tegyük, ha medvét látunk

Azok, akiknek nem volt még közvetlenül kapcsolatuk medvével, hajlamosak plüssmaciként gondolni rá, míg mások, akiknek esetleg már káruk is származott egy medvével való találkozásból, mert felforgatta a portájukat, vagy éppen kárt tett az autójukban, üldözendő ellenségként tekintenek rá. Az igazság valahol a kettő között van, és valamilyen módon egyensúlyra kell törekedni. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, ezek a nagyvadak ismét szeretnének Magyarországon letelepedni.

Érdemes utánajárni, hogy azokon a területeken, ahol nagy számban élnek (pl. Szlovákiában, Erdélyben, vagy éppen az USA nemzeti parkjaiban), milyen főbb szabályok és óvintézkedések mellett valósul meg a békés együttélés. Ezeken a helyeken sokszor már táblák is figyelmeztetik a kirándulókat hasznos (és életmentő) információkkal.

Figyelmeztető tábla egy amerikai nemzeti parkban, ahol mindennapos a medvék felbukkanása

Praktikus tudnivalók túrázóknak

Nálunk erre még nincs gyakorlat, ezért összeszedtünk néhány praktikus tudnivalót, amit jó, ha tud az ember, ha egy kirándulás során medvét lát, vagy csak szimplán olyan helyen túrázik, ahol korábban nagyvadakat észleltek.

Az élelmet jobb biztonságosan elcsomagolni

Ezeken a helyeken biztonságban nézhetünk medvéket

A legtutibb macis program: látogatás a Veresegyházi Medvefarmon

Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, a Veresegyházi Medveotthon már 1998 óta szolgál otthonául többek között cirkuszokból és különböző látványshowkból mentett, nyugdíjazott medvéknek. Kezdetben valóban csak macik lakták a 6 hektáros területet, majd bővült a csapat farkasokkal, jelenleg pedig már oroszlánok és ormányos medvék is láthatók. A kicsik kedvencei pedig a telhetetlen, szelíd kecskék, akik némi finom falat reményében mindig a kerítés közelében tartózkodnak. A hely folyamatosan fejlődik, és valóban látszik, hogy az üzemeltető a befolyt bevételből igyekszik a lehető legjobb körülményeket biztosítani az itt élő állatoknak, de gondolnak a látogatókra is, akiket étterem, macilift, kilátótorony és játszótér is vár itt. A Medveotthon 2009-ben megkapta az állatkerti minősítést, de a vendégek szeretetét már sokkal korábban elnyerte. Mi magunk is sűrűn megfordulunk náluk, legutóbb néhány hete látogattunk el a mackókhoz.

Aki fakanalas etetésre készülne, azoknak rossz hírünk van, jelenleg erre nincs lehetőség, azt nem tudjuk, hogy végleg megszűnt, vagy csak ideiglenesen, de most nem tudjátok mézzel kínálni a mackókat. Helyette viszont a bejáratnál vásárolhattok gyümölcsöt, amit szintén szívesen fogyasztanak a medvék.

Medvefarm Veresegyházán

Bónusz tipp: Minifarm a szomszédban

A Medveotthon szomszédságában található a Minifarm, ahol a kicsik pónilovagolhatnak, az állatsimogatóban pedig közelebbről is ismerkedhetnek a kecskékkel és nyuszikkal.

Szállástippünk: Mézesvölgy Vendégház

Zsúfoltság nélkül a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadaspark a fővárosiak körében igen kedvelt, ezért sokszor ijesztő lehet, mikor odaérve meglátja az ember a rengeteg parkoló autót, és a pénztárnál várakozó sort. Azonban, ha a sort türelmesen kivárjuk, bent már nem kell a zsúfoltságtól tartanunk, mert a hatalmas területen szépen eloszlik a tömeg. Itt az őzek, vaddisznók szarvasok, sakálok és mosómedvék mellett sok más állat is van, és természetesen megtalálható a barna medve is. Egészen pontosan kettő, Romulus és Tibor.

A vadaspark a kalandvágyókat egy különleges macis játékkal is várja, a MedvExit egy olyan szabadtéri program, amit a szabadulószobák mintájára terveztek meg, ám itt nem a kiszabadulás a cél, hanem pont az, hogy a logikai feladatokat megoldva megakadályozzuk, hogy egy bajkeverő kiszabadítsa Romulust és Tibort. Ehhez előzetesen időpontot kell foglalni a medvexit@bkvp.hu e-mail címen.

MedvExit szabadulós játék a Budakeszi Vadasparkban

A mi kedvencünk: a Budakeszi Vadaspark állatsimogatója a maga nemében igen különleges, ugyanis itt nem csak kecskék, hanem szelíd dámok és muflonok is várják a finom zoo csemegét, cserébe pedig még egy kis simogatást is hajlandóak eltűrni. Az állatsimogató területére egyszerre maximum 20 fő mehet be, hogy az állatok ne rémüljenek meg a tömegtől, így sosincs tumultus.

Szállások Budakeszin >>

A Budakeszi Vadaspark állatsimogatója

Még több állatkert, ahol biztonságban nézhetünk medvéket:

Fővárosi Állat- és Növénykert

Európa egyik legrégebbi állatkertjében többféle medve is látható. Él itt többek között szíriai barna medve, jegesmedve, mosómedve, de olyan különleges példányok is, mint az ormányos medve, a mézmedve, vagy a „kis pandaként” is nevezett vörös macskamedve (más néven vörös panda).

Budapesti szállások az állatkert közelében >>

Fővárosi Állat- és Növénykert bejárata

Jászberényi Állatkert

A Jászberényi Állat- és Növénykert az egyik leghangulatosabb kis vidéki állatkert, ahol eddig megfordultunk. A mi kedvenceink a cuki pingvinek lettek, de él náluk barna medve, mosómedve és ormányos medve is.

Pingvin a Jászberényi Állatkertben

Szállástippünk Jászberényben: River Apartmanház

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A miskolci állatkert elődjét, a királyi vadaskertet még Nagy Lajos király hozta létre, így természetes, hogy hazánk nagyvadjait is bemutatják 5 kontinens 120 állatfaja mellett. Náluk barna medvével, ormányos medvével és mosómedvével találkozhatunk.

Miskolci szállásajánlatunk: Premier Hotel

Nyíregyházi Állatpark

A vidéki állatkertek közül a legnagyobb attrakció kétségtelenül a Nyíregyházi Állatpark, ami csaknem 5000 állatnak ad otthont. A medverajongóknak jó hír, hogy az országban itt látható a legtöbbféle maci. Nem csak barna medve, jeges medve, mosómedve és ormányos medve éli itt mindennapjait, hanem a ritkaságnak számító pápaszemes medve és legkisebb testű medvefélékhez tartozó maláj medve is.

Így szerezhettek ingyen belépőt:

Pécsi Állatkert

A 2016-ban megújult állatkertnek nem csak barna medvéje van, egy igen különleges fajnak is otthont adnak, amiről elsőre talán meg sem mondanánk, hogy rokonságban áll a medvékkel. Ez nem más, mint a farksodró, vagy más néven mézmedve.

Pécsi szállástippünk: Kisgyík Apartman

Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark az ország egyik legnagyobb és egyben legfiatalabb állatkertje, ahol láthatunk barna medvét, vörösorrú ormányos medvét és vörös pandát is.

Szállások a vadaspark közelében >>

Fókatréning a Szegedi Vadasparkban

Bónusz program: medvék a szabadban

Létezik egy medvecsalád, amivel könnyen összetalálkozhatunk, ha az Aggtelek és Jósvafő között elhelyezkedő Vörös-tó környékén túrázunk. Nem kell azonban félnünk tőlük, és arra sem lesz szükség, hogy bármelyik medveelkerülési technikát alkalmazzuk, mert ez a medve család már sok-sok éve kővé dermedt. A Medve-sziklák közel 240 millió éves sziklaképződmények, melyek felszínén kipreparálódott ősmaradványokra is bukkanhatunk.

Medve-sziklák

Medvelesre fel! Tartsatok velünk, és csodáljátok meg ti is a hatalmas barna medvéket!

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version