Site icon Szallas.hu Blog

Meleg vizű tavak Magyarországon: 12 hely, ahol tiszta víz, parkos környezet és aktív pihenés vár


Tegyük egy kicsit félre a Balatont és a Velencei-tavat, hiszen annyi csodás tó van még hazánkban! Hogy egy tó hőmérséklete mennyire meleg, az évszaktól és földrajztól is függ, de egy biztos: az alábbi tavak mindegyike alkalmas fürdésre! Tiszta vizűek, festői környezetben fekszenek, és sok-sok programlehetőséggel várnak. Meleg vizű tavak Magyarországon, ismert és kevésbé ismert nevekkel: íme 12 hely, ahol vízparton töltődhetsz – nem csak nyáron!

Deseda-tó, a magyarországi meleg vizű tavak egyike

Meleg vizű tavak Magyarországon

1. Vadása-tó, Hegyhátszentjakab – az Őrség gyöngyszeme, ahol vadregényes környezetben fürödhetsz

Sok szép hely van hazánkban, de egyetérthetünk abban, hogy az Őrség az egyik legcsodásabb vidékünk. Tó ide vagy oda, egyszer mindenkinek meg kell látogatnia! De ha kifejezetten a tiszta, fürdésre alkalmas, meleg vizű tavak vonzanak, a hegyhátszentjakabi Vadása-tó biztosan tetszeni fog. A tó tiszta vizében élmény úszkálni, de pecázni is lehet, a parton pedig van kemping és büfé is. Minden irányból a természet varázsa vesz körbe: legyetek résen, és akkor a tó körül éldegélő különleges vízimadarak közül is észrevehettek párat!

Keressetek szállást az Őrség mesés tájain >>

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

2. Sóstó, Nyíregyháza – az örök kedvenc

Tudtátok, hogy az egykor szikes vizű Sóstót már Mátyás király idejében is látogatták? Azóta egyre csak nő a népszerűsége, mégpedig joggal. A Sóstói Tófürdőben lehet egy jót csobbanni, a stégen napozni, a homokos parton pedig a gyerkőcök szoktak dagonyázni, de a csúszda is nagy közönségkedvenc. Bár a természet egy karnyújtásnyira van, a tó partját remekül kiépítették: az étteremtől a játszótérig minden van, sőt, egy meleg gyógyvizes medence is helyet kapott a tó mellett.

Programtipp: A Nyíregyházi állatkertet sokan az ország legjobbjának tartják – lessétek meg a legkülönfélébb állatokat, mielőtt a tó felé vennétek az irányt! A kettő együtt igazi családbarát program, amit a gyerekek imádni fognak.

Segítünk a nyíregyházi szállások közt válogatni >>

3. Malom-tó, Veresegyház – Homokos partú tóstrand Budapest közelében

Ez a nádasokkal szegélyezett hangulatos tavacska – ami azért nem is olyan kicsi – a város szeme elől elrejtve nyújt tökéletes helyszínt egy kis kikapcsolódáshoz. A veresegyházi tóstrandon lehet egy jót fürödni, a homokos parton pedig étterem és mosdó szolgálja a kényelmünket. A bójákon túl a horgászok élvezhetik a csendet és a kacsák társaságát. Ha a főváros közelében kerestek egy kellemes vízparti élményt, megtaláltátok!

Malom-tó, Veresegyház

TIPP: Kössétek össze a Malom-tó felderítését a veresegyházi medveotthonnal, ami Magyarország egyik legkülönlegesebb állatparkja. Etessétek a mackókat mézzel, amihez adnak fakanalat, vagy nézzétek meg a farkasok látványetetését!

Szállások Veresegyházán >>

4. Gébárti-tó, Zalaegerszeg – parkosított, kellemes tó a Göcsejben

Ha a Zalai-dombság vidékén túráztok, vagy Zalaegerszeg az úti cél, akkor kihagyhatatlan program a patkó alakú meleg vizes tó, a Gébárti-tó, ami két patak mesterséges felduzzasztásával jött létre. Az egész egy parkosított környezetben fekszik, így nem csak fürödni és horgászni lehet: sétáljatok a tó körül haladó sétaúton, vagy avassátok fel a tenisz-, foci-, és strandröplabdapályát. A tó partja kellemes föveny, a fákon túl pedig Zalaegerszeg központja csak 3 km-re fekszik.

Gébárti-tó

Programtipp: Ha Zalaegerszegen foglaltok szállást, nézzétek meg a Göcseji Skanzent vagy szánjatok egy délutánt a Zalaegerszegi Termálfürdőre!

Szállodák és apartmanok Zalaegerszegen >>

5. Deseda-tó, Kaposvár – Vízi sportok, kerékpárút, arborétum vár csodálatos természetben

A Deseda nem akármilyen tó: 8 kilométerével ez Magyarország leghosszabb mesterséges tava! Ha olyan helyen szerettek fürödni, ahol közben csupa zöld erdő vesz körbe, jó helyen jártok. Kaposvár északi részén terül el, a sportos fürdőzők nagy örömére. A vízi sportok mellett a 26 km-es kerékpárutat is érdemes felderíteni. A tó természetvédelmi területen fekszik, ezt tükrözi a gazdag növényvilág – sőt, egy arborétum is található a tavon, félszigetként nyúlva a vízbe.

A kaposvári szálláshelyek listáját itt találjátok >>

Deseda-tó

6. Öreg-tó, Tata – fürödj, csónakázz, biciklizz a tatai vár és festői erdők mellett!

Ugye, a tatai Öreg-tó nem igazán szorul bemutatásra? Aki még nem járt errefelé, az mindenképp kerítsen rá sort! Nyáron fürödni is lehet a tóban, de ennél sokkal többet kínál hazánk legrégebbi halastava, ami a középkorban a Tatai vár védelmét szolgálta. Pattanjatok nyeregbe és tekerjétek körbe a tavat, vagy üljetek csónakba és evezzetek festői környezetben. Ha ősszel-télen látogattok ide, megpillanthatjátok a híres tatai vadludakat is, hiszen ez Európa egyetlen olyan városi tava, melyen ilyenkor vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak menedéket. Egy szó mint száz, különleges élményben lesz részetek, egy különleges helyen!

Az Öreg-tó, a Tatai várral a háttérben

TIPP: Járjátok végig a Tatai Fényes Tanösvényt, borítékoljuk, hogy páratlan élményben lesz részetek! A különleges cölöpséta varázsáról itt írtunk bővebben >>

Segítünk szállást találni Tatán! >>

7. Szelidi-tó, Dunapataj – a Kiskunság legjobb szabadstrandja 

Magyarország 5. legnagyobb természetes tavának a vize nyáron akár 28 fokra is felmelegszik! A Szelidi-tó homokos partján a gyerekek is élvezettel játszanak, a víz tiszta, de kajak-kenu bérlésre is lehetőség van. Bónusz, hogy a szikes-sós víz magas jódtartalma miatt gyógyhatású is. Kiépített sétányát este kivilágítják, de főleg naplementekor érdemes végigsétálni rajta, romantikus látványban lesz részetek! A Szelidi Tóstrand üdülőövezete igazi turisztikai központtá nőtte ki magát az évek során; vendéglők, kemping és számos szálloda sorakozik a tó mellett, így közvetlen vízparti szállás is rendelkezésetekre áll.

Szelidi-tópart szálláshelyek >>

Naplemente a Szelidi-tónál

8. Orfűi-tó, Pécs – nem csak a híres fesztivál otthona!

Lazítsatok vízparton, mesebeli mecseki táj ölelésében! A pécsi tavak legnagyobbja az Orfűi-tó, ami a méltán híres nyári fesztiválról ismert, pedig ennél jóval több lehetőséget rejt magában. Kellemes fürdőhely, és a horgászok is kedvelik, állítólag igen jól kapnak a halak. A környék tiszta, egyben állatbarát is. Béreljetek sporteszközöket, sétáljátok egy nagyot, tekerjétek körbe a tavat, vagy egyszerűen piknikezzetek a parton és gyönyörködjetek a háttérben hullámzó mecseki hegyekben!

TIPP: Kössétek össze a vakációt egy kiadós pécsi városnézéssel – összeszedtük azokat a legjobb pécsi látnivalókat, amikről még az útikönyvek sem írnak >>

Itt találjátok az összes pécsi szállást >>

9. Szajki-tavak, Vas megye – nyáron fürdés, ősztől érintetlen természet és csend

Hallottatok már a Szajki-tavakról? Könnyen meglehet, hogy nem, mivel nem a legismertebb hazai fürdőhelyek közé tartozik, pedig igazán fantasztikus környezetről van szó. A Szajki-tavak a Csörgető-patak felduzzasztásával létrejött, hosszúkás, észak-déli irányban nyúló tórendszer, mely Sárvártól körülbelül 30 km-re található. Nyáron szuper szabadstrandként funkcionál, mivel füves-fás, árnyékos partja van, a víz pedig lassan mélyül. Az év többi szakaszában viszont csend öleli körbe, úgyhogy ha szeretitek zavartalanul megfigyelni a vízi élővilágot, ennél jobb helyet aligha találtok! Ha pedig az aktív kikapcsolódás vonz, biciklizzétek körbe a tavat, béreljetek csónakot, vagy készítsétek be a pecabotot.

Foglaljatok szállást a közeli Sárváron! >>

10. Lak-völgyi tó, Bélapátfalva – gyönyörű hegyvidéki környezet a Bükkben

A hegyvidéki környezet miatt nem csak nyáron érdemes felkeresni a Lak-völgyi-tavat: mintha egy festmény vagy képeslap elevenedne meg a szemünk előtt, ahogy a tó körül erdős hegyek-dombok magasodnak. A Bükk számos túraútvonallal és látnivalóval kecsegtet, a Lakvölgyi-tó csak egy a sok közül. Pihenjetek meg a vízparton, süssetek szalonnát a tó melletti réten, pattanjatok két kerékre, kempingezzetek!

A leghangulatosabb vendégházak a Bükkben >>

Szállások Bélapátfalván >>

Lak-völgyi tó

11. Hársas-tó, Szentgotthárd – az Őrségi Nemzeti Park kedvelt üdülőhelye

Bár a Hársas-tó szezonban sok fürdőzőt vonz, nem csak a strandja miatt népszerű hely. Legfőbb vonzerejét elhelyezkedésének köszönheti: a hosszúkás tó erdővel borított völgyben nyújtózik, az Őrségi Nemzeti Park területén. Körülbelül 2 km-es gyalogút vezet a tóparton, amin tehettek egy kiadós sétát. Horgászok, kirándulók mind előszeretettel pihennek Magyarország ezen csücskében, amikor a város nyüzsije már túl fárasztóvá válik. Ha viszont a városnézésről sem szeretnétek lemondani, irány Szentgotthárd látnivalói!

Az összes szállás Szentgotthárdon >>

Hársas-tó

12. Vadkerti-tó, Soltvadkert – Gyerekbarát paradicsom az Alföldön

Kisgyerekkel érkezők, figyelem, ezt imádni fogjátok! A parti menti sekély víz, és a számos gyerekbarát szolgáltatás garantálja a kicsik jó hangulatát, van például trambulin, vidámpark és óriáscsúszda is. Akik viszont a nyugodtabb vízparti pihenést preferálják, azok a Vadkerti-tó kevésbé kiépített, nádas oldalát keressék fel, itt lehet horgászni is, a környező erdőben pedig hangulatos tanyák bújnak meg, így garantált a csend és nyugalom. Ha pedig télen érkeztek? Hozzatok magatokkal korcsolyát!

Programtipp a környéken: Az Ópusztaszeri különleges Csillagösvény Élménypark egy jó háromnegyedóra autóval, akárcsak a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékház is, vagy Kecskemét központja is. A lehetőségek száma végtelen!

Vadkerti-tó (fotó: Martin Edit)

Nektek melyik tó a legszimpatikusabb? Válasszatok egyet a listáról, ha vízparti töltődésre, természetre, és aktív kikapcsolódásra vágytok! Már csak foglalni kell >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version