Site icon Szallas.hu Blog

„Menjünk megint Bécsbe”- avagy mennyibe kerül egy adventi kirándulás az osztrák fővárosba?


Bécs akkor sem lehetne szebb az adventi időszakban, ha tízszer ennyi karácsonyi vásár kapna helyet. Minden évben több ezer ember keresi fel a várost, és ha tehetem, én sem hagyom ki ezt a remek lehetőséget. Ha pedig sikerül kihallgatnom az emberek beszélgetését a buszon vagy a metrón az adventi terveikről, minden mondatnak ez a vége: „Menjünk megint Bécsbe”.

Belvedere Palota. Bécs

Nézzük, mennyibe kerül egy bécsi utazás a karácsonyi időszakban!

Utazás: mivel, hogyan, mennyiért?

Bécsbe autóval egy szempillantás alatt kijuthatunk, és a parkolás sem olyan vészes. A városban a Park&Ride parkolók 0-24 órásak, innen kényelmesen átszállhattok a tömegközlekedési eszközökre. A parkolás naponta 3,4 €, de a metrók vonalán is számos helyen meg lehet állni, melynek átlagosan 0,5-1 €/30 perc a költsége.

Ha vonattal szeretnétek Bécsbe utazni, arra mindenképpen számítani kell, hogy költségesebb lesz az utazás, mint autóval. Persze most teli autóval számolok, hiszen mit sem ér az adventi vásár varázsa, ha nincs kivel osztozni az élményben?

Adventi vásár a Burgtheaternél

Tehát a vonatjegyek ára 33-43 € között mozog, átszállástól függően az út lehet 2 óra 40 perc, és 4 óra 15 perc is. A vonatok kényelmesek, az út sem kibírhatatlan hosszúságú, hiszen Budapestről alig hosszabb a táv egy pécsi vonatozásnál.

Amennyiben busszal szeretnétek bevenni a bécsi vásárokat, és nem csoportos kiránduláson vesztek részt, azzal számoljatok, hogy egy felnőtt ember utazása oda-vissza nagyjából 55-58 €.

Ha csoportosan, szervezett formában utaznátok, akkor természetesen olcsóbb, oda-vissza 30-32 € lesz a jegy egy főre. Ebben az árban, sok esetben benne van már a városnézés, és a Schönbrunni kastélyhoz jutás is (a belépőjegyek nem).

Szállást keresel az osztrák fővárosban? >>

Utazás metróval: hova és mennyiért?

A bécsi metróvonalak felfedezésénél egyszerűbb és logikusabb dolog nincs a világon. Eltévedni egyszerűen lehetetlen, hiszen minden állomáson hatalmas táblák jelzik a metróvonalak irányát és találkozását, illetve a színkódokat is könnyű megjegyezni. Nem lehetetlen küldetés.

Rathausplatz, a város legnagyobb vására

Tehát ha egynapos adventi vásár körútra indultok, nem kell a villamossal és a busszal bajlódni, sokkal inkább érdemes a föld alatt utazni. No és persze gyorsabb is.

Alapvetően kétféle kártya vásárlását ajánlanám nektek. A fehér Vienna City kártya egy összetett szolgáltatásokat nyújtó kedvezményes utazási lehetőség, ám ez esetben sokkal inkább érdemes kiváltani a piros kártyát. Nézzük az előnyeit.

Vienna City kártya (piros) előnyei:

Adventi villamos Bécs belvárosában

Merre találjuk az adventi vásárokat?

Ha megvan a jegyetek, akkor nincs más hátra, mint hogy felfedezzétek magatoknak azokat a híres bécsi adventi vásárokat.

Tipp: Mint ahogyan már említettem, szükségetek lesz hozzá Bécs metróhálózatának térképére. Én ezt úgy oldottam meg, hogy otthon letöltöttem a fotóját a telefonomra, így mindig kéznél volt.

Mivel Bécsben számtalan adventi vásár található (az egészen pici utcákban is van egy-egy elrejtve), ezért a főbb vásárok megközelítését mutatnám inkább.

Bécsi hógömbök

5+1 adventi vásár metróval:

Rathausplatz Christkindlmarkt: Bécs legnagyobb adventi vására a bécsi városháza előtt található. U2 metróval a Rathaus állomásnál, U3 metróval pedig a Volkstheater állomásnál kell leszállni.

Altwiener Christkindlmarkt: Ez a vásár kevésbé zsúfolt, ám rengeteg kézműves terméket, karácsonyfadíszt vásárolhattok. U2 metróval Schottentor – Universität állomást, az U3 metróval pedig a Herrengasse állomást vegyétek célba.

Schönbrunn: Az egyik legszebb adventi vásár található a kastély kertjében, amit valaha láttatok. Fantasztikusak az ételek, és karácsony után is nyitva tart. Legegyszerűbben az U4-es metróval érhettek ide, amiről a Schönbrunn állomásnál kell leszállni. Onnan már egyértelmű lesz, hogy merre kell menni, főleg, hogy csak a tömeget kell követni.

Adventi vásár a schönbrunni kastélynál

Maria-Theresien Platz: A Természettudományi múzeum és a Szépművészeti múzeum között fekvő téren lévő adventi vásár csodálatosan barátságos annak ellenére, hogy igen zsúfolt. Nem érdemes kihagyni. U2 metróval a Museumquartier állomásnál, U3 metróval pedig a Volksthater állomásnál kell leszállni. Eltévedni nem lehet.

Stephansplatz: A Stephansdom előtt fekvő vásárban mindig érdemes vásárolni egy forraltboros bögrét, ezt már megtanultam az évek alatt. A templom csodaszép, az adventi vásár nemkülönben. U1 vagy U3 metróval a Stephansplatz megállóig kell utazni.

Prater: Az Óriáskeréknél található vásár egy kicsit kilóg a sorból, itt ugyanis viszonylag nagy területen oszlik el a tömeg. Nem zavaró a zsúfoltság, és kutyával is nyugodtan körbe lehet nézni. U1 és U2 metróval a Praterstern állomásig kell utazni.

Óriáskerék a Praternél

Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

A vásárokba nem kell sehol belépőt vásárolni, mind ingyenes. Ennek ellenére szinte bármennyi pénzt el lehet költeni, köszönhetően a csodaszép kézműves termékeknek, a remek ételeknek és a forraltbor különlegességeknek. Én minimum 100 € költőpénzt mindig viszek magammal, hogy ne kelljen számolgatnom, mire költhetek.

A lehető legjobb döntés minden évben Bécsbe utazni karácsony idején, akár vonattal, akár busszal tesszük meg az utat. A város gyönyörű, az adventi vásárokban pedig szintén nem lehet csalódni. Hihetetlen élmény minden korosztály számára.

Több napot is eltöltenél Bécsben? Itt találsz szuper szállásokat >>

/fotók: shutterstock/

 


Exit mobile version