Site icon Szallas.hu Blog

Mesebeli hely a Bakony szívében: Magyarpolány és a híres Kálvária


Barangoljátok be a Bakony hullámzó lankáit, titkos látnivalóit, melyek között valódi kincsekre bukkanhattok! Ezúttal egy festői kis faluba, Magyarpolányba látogatunk el, ahol a csodálatos Kálvária-domb, a templom és a tájház kápráztat el benneteket, na és persze az a sok-sok kaland, ami még a környéken vár rátok!

A Bakony délnyugati lejtőin, a Polányi Hosszúhegy és a Kálvária-hegy közti völgyben bújik meg az erdőkkel körülölelt, varázslatosan szép Magyarpolány. Az apró sváb település igazi különlegességét az elhelyezkedése adja, mely épp a hegyek és a mezők találkozásánál fekszik. A gyönyörű természeti környezeten kívül azonban a község egyházi- és népművészeti értékei is figyelemre méltók.

Bakonyi ízelítő

Az itt sorakozó takaros, boltozatos tornácokkal díszített házak – és maga a falu településszerkezete is – műemlék jellegűek, amit a főutcán tett látogatásotok során megcsodálhattok. A Petőfi utcáról nyílik a jelenleg helyi múzeumként és alkotóházként működő Tájház épülete, amit érdemes felkeresni, hogy berendezési- és használati tárgyak segítségével bepillantást nyerhessetek a régi paraszti életbe, valamint a népviselet jellemző darabjait is megszemlélhessétek. Ajánlott a látogatásotokat a nyári hónapokra időzíteni, ekkor ugyanis szakképzett mesterek támogatásával mélyülhettek el jobban a különböző művészeti ágak felfedezésében – például képet kaphattok a kovács vagy a fazekas szakmáról is. 

Magyarpolány

Egy igézően szép hely: a Kálvária-domb

A leghíresebb nevezetesség azonban minden kétséget kizáróan a kúp alakú Kálvária-domb, melynek csúcsán Magyarország egyik legpompásabb kápolnája kapott helyet. Jó hír, hogy mielőtt megmásznátok a felfelé vezető több mint 150 lépcsőfokot, útközben sokszor megállhattok, hogy ne csak fentről, hanem a pihenőkről is elmerülhessetek abban a festői panorámában, mely a környékre nyílik. Persze ezen kívül is lesz látnivaló, ugyanis egy-egy megállónál festett szobrok mutatják majd be a különböző, vallásos jeleneteket

Kálvária-domb

A szélfútta dombtetőn állva a Szent Szűz kápolna falai fogadnak majd benneteket, melyek még Wéber zirci kőművesmester jóvoltából készültek el 1910-ben. Mielőtt visszatérnétek, ne felejtsétek el Krisztus szobrát is megtekinteni a kelet felől elhelyezkedő Szent Sír-kápolnában!

Kálvária – Magyarpolány

Ez a lebilincselő hely ad otthont a nemzetközileg ismert, hazai környezetben is egyedülálló, évente megrendezett Polányi Passió előadásainak is, ami kiemelkedő eseménynek számít a zsákfalu életében.

Tipp: Megéri elzarándokolni a közeli Szent László templomba, amit több magasztos faragvány is ékesít. A fürkésző tekinteteknek könnyen megakad majd a szeme például Szent István király, valamint Szent Imre herceg fából faragott, aranyozott szobrain is. 

Bakancsos túrázók kedvence

A magával ragadó környék égerligetei és gyertyánelegyes bükkösei számos remek kiránduló útvonalat rejtenek. Az itteni levegő ráadásul jó hatással lehet az asztmatikus betegséggel küzdőkre is. Kövessétek az aszfaltos utat ki a faluból a Plébániától indulva, míg el nem értek a legendákkal övezett Szent-kúthoz! A szóbeszéd szerint a Szűzanya ezen a helyen űzte ki az ördögöt egy szerencsétlen vadászból, aki hálából szent képet rakott az egyik bükkfára. A helyszínt évekkel később – állítólag egy helyi asszony álmainak nyomására – megtisztították és oltárral, padokkal, kúttal gazdagították.  Ma már ide is kálvária vezet. 

Kálvária-domb

Még több élményért keressétek fel az ajkai Nomádia Szabadidőpark és Lovardát, a dobai Somlói várat, az ugodi Szár-hegyi kilátót vagy a bakonybéli Pannon Csillagdát is!

(Képek: Szallas.hu, magyarpolany.hu)


Exit mobile version