Site icon Szallas.hu Blog

Mesebeli kalandok a Fogarasi-havasokban


A Kárpátok leghosszabb és egyben legmagasabb hegylánca igazi mesebeli hely, olyan érzést kelt az emberben, mintha az óriások birodalmába csöppent volna. A Fogarasi-havasok völgyei természeti szépségekben bővelkednek, magasabban fekvő pontjait pedig nyáron is fehér hópaplan borítja. Aki megpillantja, azonnal megérti, miért kapta az „erdélyi Alpok” becenevet. Legmagasabb csúcsa a Moldoveanu 2544 méter. A Fogarasi-havasok számtalan lenyűgöző látnivalót tartogat: kristálytiszta vizű patakok, gyönyörű völgyek, és havas hegycsúcsok jellemzik, a déli oldalon pedig a ritka havasi gyopár virágzik.

Fogarasi havasok

Milyen időjárásra számítsunk a Fogarasi-havasok területén? 

Aki ide készül, számítson rá, hogy akár még nyáron is előfordulhat havazás. Jellemzően alpesi viszonyok uralkodnak, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy aktuálisan milyen idő várható. Általánosságban elmondható, hogy az északi részek zordabbak, míg a déli oldal zöldebb, alpesi jellegű. Itt sokszor találkozhatunk nyájat legeltető pásztorokkal, akikkel megéri kicsit szóba elegyedni, mert sok érdekességet mesélhetnek a környékről, sőt, ha szerencsénk van, házi sajtot és túrót is beszerezhetünk náluk. (Bár nem Romániában, de életem legfinomabb sajtját egy szintén magas hegycsúcson vásároltam, és cipeltem végig hosszú kilométereken, úgyhogy érdemes érdeklődni.)

Sajátos látványt adnak a hegy fölött képződött felhők, de sokszor belefuthatunk itt hömpölygő ködbe is, ami mögül csak itt-ott bukkan elő a páratlan panoráma.

Transzfogarasi út

Gyalogosan a hegygerincen

Aki gyalogosan szeretné bejárni a Fogarasi-havasok legszebb látnivalóit, az több napos túrázásra készüljön fel. Vagy sátorral vág neki a gerinceknek, vagy egy menedékháztól csillagtúrával járja be, de ezt csak a tapasztaltabbaknak javasoljuk, mert nélkülözhetetlen hozzá a jó erőnlét! A túraútvonalakat nagy szintkülönbségek és több helyen kifejezetten nehéz, láncok segítségével leküzdhető szakaszok jellemzik.

Aki mégis szeretne túrázni egy jót, azoknak ajánljuk a Felsőszombatfalvánál lévő, csobogó patakokkal és zöldellő rétekkel tarkított Szombatfalvi-völgyet, ami kevésbé megerőltető, de télen ez a hely is tartogat veszélyes helyzeteket.

Autóval a Transzfogarasi úton

A világhírű Transzfogarasi út turistaként kihagyhatatlan látványosság, végigautózni rajta igazi élmény. A hivatalos nevén 7C jelzésű országút Alsóárpást és Argyasudvarhelyet köti össze. Ez a táv 151 kilométer, és ebből körülbelül 90 kilométeres az a szakasz, ami a Fogarasi-havasok vonulatai között kanyarog. Ez a szerpentin a leglátványosabb részeken szeli át a hegyvidéket, így a legismertebb látnivalók biztosan nem maradnak ki. Az út legmagasabb pontja 2042 méteren visz, 5 alagút, és több, mint 500 híd, valamint viadukt található rajta. Csak tiszta időben jó a kilátás, ezért kell egy kis szerencse is ahhoz, hogy igazán emlékezetes legyen az út.

A Transzfogarasi út forgalmát télen hó és lavinák béníthatják meg, ezért a legmagasabban levő részei csak nyáron vannak nyitva. Nem kell azonban kétségbeesni, mert így is van rá mód, hogy eljussunk olyan részekre, ahová éppen autóval nem lehetséges.

Jó tudni: aki autóval érkezik Romániába, annak úthasználati matricát, úgynevezett Roviniete-t kell vásárolnia. Ebből létezik 7, 30 és 90 napos, vagy éves. A legolcsóbb, 7 napos 3 Euróba kerül, a 30 napos 7 Euró. Megvásárolni ezen a linken lehet.

A Fogarasi-havasok látnivalói

Északról délre haladva a Transzfogarasi úton szinte az összes nevezetes látnivaló útba ejthető.

A Tündér-völgyi agyag kastély

Mielőtt az 1-es útról rátérnénk a 7C-re, érdemes Felsőporumbák felé tenni egy kis kitérőt. Itt található a Fogarasi-havasok északi lábánál az egyik legkülönlegesebb hely, a híres Tündérek-völgye. Amíg az ember nem látja a saját szemével, el sem hiszi, hogy valóban létezik ez a káprázatos hely. Olyan, mintha nem is valóságos lenne, hanem sokkal inkább egy tündérmese díszlete. Az épület érdekessége, hogy olyan környezetbarát anyagokból épült fel, mint például az agyag, fa, vagy éppen széna. A tervek szerint majd hotel üzemel benne, melynek egyedi tervezésű szobáiból gyönyörű a kilátás a Fogarasi-havasokra. Alig várjuk, hogy kipróbálhassuk!

Addig is még több érdekesség az agyag kastélyról itt olvasható >>

Agyagból épült a mesebeli kastély Romániában

Libegővel a Balea gleccsertóhoz

A Balea gleccsertó a Fogarasi-havasok legnagyobb természetes tava, partján szállodával és étteremmel. A közelben pedig egy csodaszép vízesés és egy meteorológiai állomás is található. A tóhoz elvezet a Transzfogarasi út, de ahogy korábban említettük, előfordulhat, hogy ez le van zárva. Ekkor sincs ok az aggodalomra, mert a Balea-vízesés lábától indul a drótkötélpálya, így felvonóval is elérhetjük a tavat. A libegőről pedig különösen jó kilátás nyílik a 60 méteres zuhatagra is.

Vidraru-tó

A Vidraru-tavat az Arges folyó felduzzasztásával hozták létre 1965-ben. A mesterséges tavon egy hatalmas gát is épült, aminek tetején fut a Transzfogarasi út. Ha már megállunk itt, érdemes megnézni a Prométheusz szobrot, amit a villamosság emlékműveként emeltek annak apropóján, hogy a tó vizét elektromos áram előállítására használják.

Az extrém sportok rajongói bungee jumping keretében nyáron kipróbálhatják itt milyen 166 méterről a mélybe ugrani. Akik szelídebb szórakozásra vágynak, azok sétahajózhatnak, bérelhetnek csónakot, vagy vízibiciklit.

Az igazi Drakula-kastély

A Vidraru-tótól délre magasodik a Poenari kastély, amit az igazi Drakula-kastélyként tartanak számon, mert ez volt Vlad Tepes valódi otthona. Romosabb, mint a szintén Drakula-kastélyként emlegetett törcsvári kastély, de mégis különleges, kissé talán hátborzongató érzés a falai között sétálni, főleg, ha belegondolunk, ki volt a lakója.

A felnőtt belépő 6 lei, a gyerek 2 lei.

Egyéb látnivalók a közelben:

Különleges szállások a Fogarasi-havasokban a Transzfogarasi út mentén

Pensiunea Casa Mosului Cârţişoara
Hotel Valea Cu Pesti Transfăgărăşan 

Te bevállalnád, hogy végigautózol a Transzfogarasi úton, hogy láthasd ezt a sok szépséget? Még több közeli szálláshelyet találsz a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version