Site icon Szallas.hu Blog

Franciaország legszebb karácsonyi vására: mesés advent Colmarban


Képzeljünk el egy mesebeli várost, ahol színes fagerendás házak között sétálhatunk, az ablakpárkányokat fenyőágak, hópelyhek és csillagok díszítik, és a kis utcákat belengi a forralt bor és a frissen sült perec illata. Ahhoz, hogy mindez valósággá váljon, nincs más dolgunk, mint elutazni a franciaországi Colmar-ba, ahol egy igazi karácsonyi tündérmesét keltettek életre.

Az óvárosban sorakozó több száz éves házai miatt Colmar bármelyik évszakban kitűnő célpont lehet, ám így karácsony közeledtével beköltözik a városba a csoda, és életre kel egy olyan mesebeli környezet, amiről nem gondoltuk volna, hogy létezhet.

Colmar – karácsonyi tündérmese

Colmar nappal

Ragyogó napsütésben érkeztünk meg a városba, így hosszú órákat barangolhattunk anélkül, hogy igazán fáztunk volna. Már első pillantásra beleszerettem a látványba, és amikor már azt hittem, hogy nem lehet tovább fokozni a szépségeket, mindig szembejött valami újabb ötletes és gyönyörű megoldás.

Colmar mesebeli házai

A díszítésben a lakosság is bőven kivette a részét, hiszen a saját házaikat ők maguk dekorálták szebbnél szebb stílusban. A májusban még virágokkal díszített házak ablakaiban most plüssmacik és fenyőágak vonták magukra a figyelmet. Ahogy átsétáltunk egy hídon, a Petite Venise partján sorakozó épületek leginkább mesebeli mézeskalácsházakra emlékeztettek.

A karácsonyi hangulat átjárta az egész várost, az üzletek különleges kirakataiban csak gyönyörködni lehetett. A vásárok igényesen felépített és feldíszített faházikóival több helyen is találkozhattunk, csak úgy, mint az elmaradhatatlan forralt borral és a régió specialitásaival. Különösen hasznos volt, hogy az utcai árusok kínálatában mindenféle finomság megtalálható volt, ugyanis a legtöbb étterem ilyenkor sem tett kivételt, és ahogyan az itt megszokott, a délutáni órákban a konyhájuk zárva tartott.

Ha megéheztünk, nem kellett egészen vacsoraidőig várni, hiszen kedvünkre válogathattunk a finom vásári kínálatból is. Kellemes meglepetésként ért, hogy a legtöbb helyen angolul és/vagy németül is fel voltak tüntetve az ételek nevei, valamint az árusok sem kizárólag franciául voltak hajlandóak megszólalni, ahogyan az a köztudatban él.

A Petite Venise partján sorakozó épületek mesebeli mézeskalácsházakra emlékeztetnek

Colmar éjszaka

Naplemente után, amikor egymás után gyúltak ki a fények, a város egy meghittebb arcát mutatta meg. Több épületen is kreatív fényjátékok jelentek meg, amit a zenei aláfestés tett még különlegesebbé. A fényfüzéreknek köszönhetően a feldíszített házakban sötétedés után is tovább gyönyörködhettünk.

Habár a francia városban több helyen is találkozhattunk térképpel, ha egyszer megtaláltuk az óvárost, érdemes egy kicsit elveszni benne, és nem aggódni azon, hogy épp merre járunk. Legalábbis mi így tettünk, és nem bántuk meg, mert így felfedeztük minden részét a mesevilágnak.

Ha felnőttként ennyire elvarázsol ez a világ, a gyerekeknek ez maga a csoda! Colmar terein gyönyörű karácsonyfákkal körülvett óriáshinta és kisvasút várta őket.

Számomra ez az egyik legszebb hely, ahol eddig jártam, és ha szeretnétek ti is a saját szemetekkel látni, december 30-áig még van időtök elutazni. Akár a pároddal, akár a családoddal látogatnál el ide, mindkét esetben tökéletes választás. Öltözzetek fel melegen, és hagyjátok, hogy titeket is elvarázsoljon ez a téli csodaország!

/Fotók: Körmöndi Larina/

 


Exit mobile version