Site icon Szallas.hu Blog

Mézben fürödtünk!- vagyis ellátogattunk a Mézes Vendégház és Apiterápiás Központba


A múlt hónapban ellátogattam Mézes Gergő Méhészetébe, Vizsolyba, ahol egy csodálatos vendégház is fogadott. 2016-tól üzemel a Mézes Vendégház- Apiterápiás Központ, ahol a szállás mellett, igény szerint apiterápiás kezeléseket is tudnak biztosítani. 
Lélek Koffein- Pauer Krisztina írása.

Mézes Vendégház és Apiterápiás Központ

A Zempléni-hegység lábánál, a Hernád völgyében elterülő csodálatos település és az utánozhatatlan táj, a falu történelmi, kulturális, szakrális kincsei és látnivalói, maga a Református Templom, ami gótikus stílusban épült, valamint az ott található Károli Biblia az elmúlt évtizedekben kirándulók sokaságát vonzotta Vizsolyba. A látnivalók sokszínűségét gazdagítja a Mézmúzeum is, mely bepillantást nyújt a méhészet gyönyörű világába, és aktív kikapcsolódást kínál az idelátogatóknak. 

Mézmúzeum – Vizsoly

Egyetem mellett megszereztem a méhész oklevelet, majd 22 évesen mesterméhésszé avanzsáltak, ami azért is volt olyan megtisztelő, mert az országban én voltam a legfiatalabb, aki megkapta ezt a díjat. 30 és 50 között mozgott méhcsaládjaink száma, amikor az egyetemen átjelentkeztem mezőgazdasági mérnöki karra, majd levelezőn folytattam tanulmányaimat, hogy minél több időt tudjak a vállalkozásba fektetni, és gyarapítani kezdjem a méhcsaládok számát.”- meséli Gergő, aki él- hal a hivatásáért.

Vándorméhészetük van, ami azt jelenti, hogy bővelkednek a fajtamézek számában. Folyamatosan gyarapodott a méhcsaládjaik száma, ma már 350 családdal tevékenykednek, és kétféle kaptártípussal dolgoznak párhuzamosan. A beszélgetés során felmerült bennem a kérdés, hogy mire is jó az apiterápia… 

Mézmúzeum – Vizsoly

Az apiterápia a méhek által előállított termékek gyógyító célú felhasználását jelenti; ez a gyógyítási forma ősi eredetű. A méhészeti termékek koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait, ezáltal nagy mennyiségben biztosítják a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer védekező képességének erősödését. Az apiterápia a méhészeti termékekben megtalálható aktív hatóanyagokat használja fel megelőzés és az egyes betegségek gyógyítása céljából.” 

A méhészeti termékek egy része növényi eredetű, úgymint a méz, a virágpor, a propolisz, míg a másik része a méhektől származik, úgymint a méhpempő, a méhméreg és a méhviasz. Felhasználásuk nagyon sokrétű, a természetes formáján túl készülnek belőlük kenőcsök, tinktúrák, és tabletták.

A központ mellett a vendégházra is kiemelt figyelmet szentelnek Gergőék. 

Vendégházunk 4 napraforgós minősítéssel rendelkezik. Az emeleten 3 szoba található, melyekben 2-2 ágy van, és pótágyazhatóak, saját fürdőszobával rendelkeznek. A felnőtteket dézsakád, sókamra finn- illetve infraszauna várja, míg a gyermekeknek jól felszerelt játszótér biztosítja az önfeledt kikapcsolódást. Szerettünk volna egy hangulatos, ízlésesen berendezett, otthonosságot kölcsönző helyet biztosítani azoknak, akik minket választanak. Azt gondolom, ezt sikerült megvalósítani itt, Vizsolyban. Vendégházunkban egy térből nyílnak az emeleti szobák és az apartman rész.”

Gergőék Vendégháza mellett található, a kaptárlevegős faház, amely egyedülálló Magyarországon.
1 000 000 méhecske zsong alattunk, mégsem szúrnak meg. Az idegrendszert kikapcsolja, feltölti, az asztmásokon segít, az érdeklődőknek egyedülálló élményt nyújt. 

Kaptárlevegős faház

Aki csak teheti, látogasson el Vizsolyba, a Mézmúzemba, és a Vizsolyi Biblia Látógatóközpontba. Rengeteg csodás élmény vár még a környéken, csak, hogy a legkedveltebbeket említsük, például: a Boldogkői vár ikonikus kilátója, a felújított Füzéri vár vagy a különleges Regéci vár.

Még több változatos program és kirándulási lehetőség a Zempléni- hegységben. >>

(fotók: szallas.hu, pixabay)


Exit mobile version