Site icon Szallas.hu Blog

Miért érdemes Győrbe látogatni? Séta hazánk egyik legszebb barokk belvárosában


Győr barokk ékszerdoboz belvárosa olyan hely, amit mindenképp érdemes legalább egyszer felkeresni. Budapestről vonattal könnyen megközelíthető, akár egynapos kirándulásba is belefér.

Látnivalók Győrben

A mai Bazilika helyén a 11. századtól kezdve templom áll. A Szent László herma a Szent Jobb mellett a legfontosabb szakrális emlékünk. Győrben található Boldog Apor Vilmos síremléke, akit szovjet katonák lőttek agyon 1945-ben, amikor a Püspökvárba menekült nőket védelmezte. A Könnyező Szűzanya-kép Írországból származik, 1697. március 17-én, Szent Patrik napján vérrel könnyezett, innen kapta a nevét.

Püspökvár

Győr számtalan fesztiválnak ad otthont. A legkülönlegesebb rendezvény a győri barokk esküvő. Ilyenkor nemcsak egy pár fogad egymásnak örök hűséget barokk külsöségek között, hanem egy barokk kulturális fesztivál kíséri az eseményt.

Adventi csoda Győr belvárosában

Az év vége mindig sűrűn telik, mert karácsonyozni nagymamámhoz megyünk Banára. A falu 25 km-re fekszik Győrtől. Idén a karácsony hosszúhétvégére esett, így korábban el tudtunk jönni Szegedről, és 23-án este bementünk Győrbe fokozni a karácsonyi hangulatot.

Fényben úszó utcák

Győr barokk belvárosa bármelyik évszakban lenyűgöző, de a karácsony előtti időszakban a kivilágítás tényleg mesevilággá változtatta várost. Szerencsénk volt, mert délután esett az eső, de mire leparkoltunk, már elállt. A vizes aszfalton, kövön gyönyörűen tükröződtek a fények, így érdekes fotókat lehetett készíteni.

Óriáskerék és fényszobrok

Először a Bazilika felé mentünk, ahol bekukkantottunk a templomba, a gyerekek épp Betlehemet adtak elő. Nagyon szeretem a Bazilika környéki kis utcákat, mindenképp érdemes Győrnek ezt a részét bejárni. A Bazilika további fontos látnivalója Szent László hermája.

Betlehem a győri székesegyházban

Az óriáskerék és a mellette lévő fényszobrok izgalmassá tették a teret. Megcsodáltuk a karácsonyfát, hóembert, és a karácsonyi gömbdíszt is. Rengetegen vártak az óriáskerékre, a dodzsemre is, és a korcsolyapálya tele volt. Viszont a nagy tér miatt nem tűnt túlzsúfoltnak a hely.

Az óriáskerék gyorsan a helyiek kedvence lett

Mézeskalácsházak tere

A Széchenyi téren különleges látványt nyújtott a fényfestés. Olyan volt, mintha mézeskalács házak között járkálnánk. A gyerekeket körhinta és kisvasút várta. A vásár hangulatos kis bódékból állt, de nem pakolták tele a teret, volt hely közlekedni, és a házakat, a templomot nézegetni. A színpadon épp műsor ment, előtte gyűlt össze nagyobb tömeg.

Fényfestés a Széchenyi téren

Baross Gábor út és a Városháza

Győr főutcáján a gasztronómiáé a főszerep, főleg a forraltboré. A kivilágítás nagyon szép volt, a sétát a Városházánál fejeztük be. Visszafele még vettünk forraltbort, aztán indultunk az autóhoz. Mire odaértünk, elkezdett esni, így különösen szerencsésnek tartottuk magunkat, hogy amíg sétáltunk, addig elállt az eső.

Árusok és nézelődők a Baross utcán

A győri Városháza előtt

Szállást keresel Győrben?

/Fotók: Tandari Anita/


Exit mobile version