Site icon Szallas.hu Blog

Városnézés Milánóban, Lombardia fővárosában


Kozmopolita, elegáns, divatos, nyüzsgő, fénnyel teli élet fogad minket a divat fővárosában, Olaszország egyik legjelentősebb városában, Milánóban. A „milánói életstílus”-ban az opera, a foci, az éjszakai élet, a művészetek hódolata egyaránt szerepet játszik, ezt az egyveleget kötelező látni és kipróbálni! Milánó egy nyüzsgő metropolisz, ami Mária Teréziától Leonardo Da Vinciig sok ember szívét tette már szerelmessé.

Duomo di Milano / Milánói dóm

Ha Milánó, akkor először természetesen a Dóm és az őt körülölelő tér ragadja meg a figyelmet. Nem véletlenül, hiszen Olaszország második legnagyobb temploma büszkén emelkedik a divat fővárosának ívei felé.

A milánói dóm

A fenséges, rózsaszín árnyalatú márvánnyal díszített templom elegánsan illeszkedik a város által diktált divat képébe. Ezen felül nagy titkok őrzője, hiszen a főoltár fölötti boltozaton, egy mélyedésben elhelyezett medaillon ereklyét rejteget, a Krisztus keresztjéből származó Szent szöget, amelyet Szent Ambrus püspök talált meg és állítólag Nagy Konstantin hagyatékából származik.

TIPP: Érdemes felmenni a dóm tetejére, ahonnan a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.

Nyitva tartás: állandó

Galleria Vittorio Emanuele II

Ezennel belépünk „Milano szalonjába”. A dómból kilépve rögtön meglátunk egy fedett galériát, ami a dóm terét, a Piazza del Dumot, a Piazza della Scallaval köti össze.

A Galleria Vittorio Emanuele II Milánóban

Az elegáns üzletek a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei sorakoznak fel ebben a bevásárló utcában, ahol a felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak segítenek emelni az amúgy elegáns hangulatot. Végül, ha szerencsét akartok bevonzani, akkor a Galleria padlóján lévő torinói bika tökén háromszor forduljatok körbe a sarkatokon állva, mert az olasz nyelv szerint ez a momentum szerencsét hoz.

Teatro alla Scala

Ha más nem is, de Pavarotti neve mindenki előtt ismert és vele együtt pedig az olasz opera hírneve, amelynek otthona és fantasztikus épülete mindenki számára látogatható.

Milánói Scala

A világhírű operaház 1778-ban nyílt meg, építését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színházépület, a Teatro Regio Ducale egy tűzvészben elpusztult. Még ma is a világ egyik vezető opera- és balett házának tartják.

Nyitva tartás: Múzeum, előadóterem látogatás minden nap 9:00-17:30 között. Zárva: január 1., húsvét vasárnap, május 1., augusztus 15., december 7., 24. (délután), 25., 26., 31. (délután).

Santa Maria delle Grazie

Egy templom, ami az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Nem véletlenül, hiszen itt található Leonardo da Vinci lenyűgöző remekműve, a 450×870 cm-es Utolsó Vacsora című festmény.

Utolsó vacsora a Santa Maria delle Grazia templomban

Érdekesség, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mivel méltatlannak érezte magát a feladathoz. Ettől függetlenül még hihetetlen látvány, ahol elénk tárul teljes alakjában a festő remek alkotása. Nyitva tartás: állandó. Minden hónap első vasárnapján ingyenes. Előre foglalás kötelező (a hónapok első vasárnapján is, de a hónapok első vasárnapjaira a weboldalon nem, csak a +39 02 92800360 telefonszámon lehet foglalni)

Basilica di Sant’Ambrogio

Olaszországban nem nehéz minden utcasarkon egy templomba botlani, s ez így van Milánóban is. De megéri betérni a 379-386 között, Szent Ambrus által építtetett bazilikába, amely Milánó egyik legrégebbi és talán legszebb temploma.

Basilica di Sant’Ambrogio

Több mint 2000 éves történelem tárul elénk a templom belső berendezését látva, itt végigkövethetjük a kereszténység történetét a katolikus egyház kezdetétől, a Római Birodalmon keresztül addig, míg a kereszténység világvallássá vált. Nyitva tartás: Hétfő-szombat: 10:00-12:00 és 14:30-18:00. Vasárnap: 15:00-17:00.

Castello Sforzesco / Sforza-kastély

Mielőtt elfáradnánk a templomok monumentális nagyságában, keressük fel gyorsan a milánói hercegek korábbi rezidenciáját, amely a város egyik legjelentősebb építészeti alkotásának számít.

Sforza-kastély

A 15. században, Franceso Sforza eredetileg védelmi célból épített újjá egy korábban, ezen a helyen lerombolt építményt, de a vár egyre inkább királyi palota jelleget kapott. A Castello Sforzesconak számos szép belső udvara van, közülük talán a legszebb a Cortille della Rochetta. A kastély mögötti 47 hektárnyi terület ma Milánó egyik legnagyobb parkja, a helyiek egyik kedvenc pihenőhelye. Itt található az Arco Sempione, egy Napóleon által 1807-ben emelet diadalív is.

Nyitvatartás: 7:00-19:30. Múzeumok: 9:00-17:30 (utolsó belépés: 17:00). A múzeumok zárva: minden hétfőn, január 1., húsvét hétfő, május 1., december 25.

Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci

Milánóban sétálva csak kapkodjuk a fejünket, hisz kevés olyan város van Olaszországban, ahol olyan nagy mértékben összpontosul a hit, a divat, a művészet, mint itt. Így érkezünk meg tehát a Leonardo da Vinci múzeumhoz, ami Olaszország legnagyobb technikai és tudományos múzeuma. Az 1953-ban nyílt múzeum természetesen jelentős hangsúlyt fektet Leonardo da Vinci munkáira. Minden rész, főleg gyerekek számára, interaktív kiállítást is tartalmaz, és többek között Leonardo da Vinci zsenialitását ismerhetjük meg részletekbe menően.

Nyitva tartás: Kedd-péntek: 9:30-17:00. Szombat, vasárnap és ünnepnap: 9:30-18.30. Zárva: hétfőnként, ha munkanap, december 24., december 25., január 1.

Navigli

Jól esik a sok információ és látnivaló után megpihenni, amire nincs alkalmasabb hely a Naviglinél.

Navigli, Milánó

Egy hangulatos, nyüzsgő negyedről van szó, ahol a csatornák mentén éttermeket, kávézókat, bárokat, üzleteket találunk ízlésünk szerint. Milánó itt egy teljesen másik, és igen érdekes arca tapasztalható meg. Ez az a hely, ahol az olasz dolce vita igazán élvezhető.

Stadio Giuseppe Meazza

A kedvenc programok között szerepelhet, főleg az olasz foci rajongói számára az AC Milan és az Internazionale, az olaszországi két népszerű csapat stadionjának megtekintése.

Giuseppe Meazza stadion

A 80 ezer fő befogadására alkalmas, az UEFA értékelése szerint 5*-os futballstadiont 1925-ben építették. Helyet adott az 1990-es VB mérkőzéseinek, 3 UEFA-kupa/Európa Liga döntőnek, és a 2016-os Bajnokok Ligája döntőnek is.

Nyitva tartás (múzeum+stadiontúra): 09:30-17:00, a túrák fél óránként indulnak. Milan és Inter hazai meccsnapokon előbb van zárás, esetleg nyitva sincs.

Akik hosszabb időt töltenek Milánóban, azoknak érdemes a városon kívüli természeti szépségeket és városokat is felfedezni. Hiszen több festői tó, híres városok és akár Svájc is könnyen elérhető egy kis utazással.

Az egyik ilyen szép célpont lehet a Comói-tó, a Lago Maggiore vagy a Garda-tó. Ugyanakkor a Milano Centrale vasútállomásról alig több mint 1 óra vonatozás alatt elérhető a festői, svájci Lugano is.


Fotók: shutterstock


Exit mobile version