Site icon Szallas.hu Blog

Milyen kártyával foglaljak szállást vagy béreljek autót külföldön?


Ma már azt gondolnánk, egy bankkártyával mindent ki lehet fizetni, hiszen mindenhol minden bankkártyát elfogadnak. Vagy mégsem? A BiztosDöntés.hu szakértői most egy speciális területre hívják fel a figyelmet, ahol sok bankkártya csődöt mond.

A boltokban és az interneten egyaránt fej-fej mellett halad a kártyás fizetés terjedése a Mastercard és a Visa kártyatársaság hálózatában. Minden típusú bankkártyát szinte mindenhol elfogadnak, gyakorlatilag nincs is különbség a két kártyatársaság között.

Van azonban egy-két olyan terület, ahol nagyon könnyen csalódhatunk a megszokott bankkártyánkkal. Ez pedig a külföldi autóbérlés, de bizonyos esetekben a szállásfoglalás is lehet ilyen.

Az ilyen helyeken ugyanis olyan speciális pénzterhelésre lehet szükség. Ez kártérítést jelent arra az esetre, ha károkozásodra derül fény a távozásod után. Például a kölcsönzött gépjárműben kár keletkezik vagy közlekedési bírsággal sújtják a kocsi tulajdonosát.

Ezekben az esetekben ráadásul az sem mindegy, hogy betéti vagy hitelkártyád van, mert autókölcsönzésnél például sokszor csak hitelkártyát fogadnak el. Ennek a magyarázata abból a gondolkodásból fakad, amire egy jóléti államban annak idején kitalálták a hitelkártyát. Akár egy nagyobb összeg is biztosabban beterhelhető róla, mint a folyószámlához kapcsolódó bankkártyáról. A szolgáltatót ugyanis elsősorban az érdekli, hogy hozzájusson a pénzéhez.

Odaviheted a sokmilliós egyenlegű betéti kártyádat is, mégsem fogják elfogadni még akkor sem, ha nagy összegű kihasználatlan folyószámlahitel tartozik hozzá. Például azért, mert bármikor elutalhatod az egyenleged más bankhoz vagy lekötheted, befektetheted. Így a kereskedő már nem fog hozzáférni szükség esetén. A hitelkártyával ezt viszont nem tudod megcsinálni. Ha mégis, az neked is fájni fog a magas kamat és díjak miatt.

Abban sem érdemes reménykedni, hogy be tudod majd magyarázni az autókölcsönzőnél, szállásnál, hogy a bankkártyád igazából hitelkártya (mert például nincs rajta a debit card – vagyis betéti kártya felirat). A kártyát egy perc alatt be tudják vizsgálni és azonnal látni fogják, hogy hitelkártyád vagy betéti (kvázi „normál”) bankkártyád van.

Akkor hogyan béreljek autót vagy fizessek más hasonló szolgáltatásért?

Először is, a legfontosabb, hogy tisztában legyél a feltételekkel. Akár szállásadóról, akár külföldi autókölcsönzőről, a leghelyesebb, ha az elfogadható bankkártyák típusát pontosan tisztázod velük, még mielőtt bármit megrendelsz! Először célszerű az interneten utánajárni ennek a kérdésnek az érintett cég honlapján. Sokszor a foglalási képernyőn is feltüntetik az elfogadott kártyatársaságok logóit. Ha ez nem hoz megnyugtató választ, akkor fel kell keresni őket telefonon vagy e-mailben.

Az viszont elengedhetetlenül fontos, hogy a hitelkártya a szerződő nevén legyen. Akkor is figyelj erre, ha az előzetes internetes foglalás más bankkártyájával történt! Ő fogja ugyanis vállalni a pénzügyi rizikót a szerződésben, ezért hozzá kell kötődjön a bankkártya is.

Ha végképp nem találsz jó és megbízható ajánlatot, akkor végső esetben egy külön extra fedezet, vagyis egy külön biztosítás is segíthet. Ez lényegében egy a kölcsönzés idejére kötött szinte teljeskörű casco, amivel az autókölcsönző cég biztosítja magát, hogy ha már nem biztos benne, hogy baj esetén a kártyádat be tudja terhelni, akkor máshogy biztosítsa magát.

Habár ilyet sokszor tudsz a helyszínen azonnal kötni, a legnagyobb baj az vele, hogy nagyon drága, akár duplája is lehet az autó kölcsönzési árának (legutóbb Angliában kellett egy ismerősünknek ilyet kifizetni, 3 napra átszámítva 60 000 forint volt csak az extra biztosítás). 

Végül, arról érdemes még pár szót említeni, hogy a kölcsönző cégek gyakran visszatartják ezt a hitelkártyán lefoglalt biztonsági letétet. Nem terhelik meg vele a kártyádat, de amíg a pénzed visszatartják, a hitelkeretednek azt a részét nem fogod tudni felhasználni. Kamatot viszont nem kell fizetned utána.

Ha úgy gondolod, hogy méltánytalanul terhelték meg a kártyádat vagy tartják vissza a biztonsági letétet a kölcsönzést követően, akkor fordulj a kereskedőhöz vagy végső soron a kártyádat kibocsátó bankodhoz.

Arról se feledkezz meg, hogy ha ugyanezzel a hitelkártyával fizetnél a külföldi utazásod során, akkor nem áll rendelkezésedre az addigi teljes hitelkeret, tehát akár több bankkártyát vagy pénzt is magaddal kell vinned az egyéb költéseidhez.

Ezek után pedig lássuk azokat kártyákat, melyekkel tényleg bármit megvehetsz a világon, ha van rá pénzed és a limited is engedi. A kártya típusa legalábbis – amennyiben a rajta lévő logó szerepel az üzlet bejáratán is – biztosan nem lesz akadálya az ellenérték kifizetésének.

Ezeket a kártyákat leginkább Mastercard Standard és Visa Classic néven találod meg a betéti és hitelkártyák között, de a bankok adhatnak neki egyedi nevet is. Ami közös jellemzőjük ezeknek a kártyáknak, hogy a kártyaszámok kiemelkednek a kártya síkjából, azaz úgynevezett dombornyomásúak, nem pedig vésettek. Ez egy olyan jellemzője a kártyának, amely biztosan ebbe a kategóriába emeli azt.

Nemcsak autóbérlésnél, de szálláshely-foglalásnál is előfordulhat, elsősorban Európán kívüli olyan országokban, ahol kevéssé fejlett a fizetési infrastruktúra, hogy csak dombornyomású bankkártyát fogadnak el. De akár Európa turisták által kevéssé keresett, a világtól némileg elzárt helyein is előfordulhat, hogy nincs elektronikus összeköttetés a bankkal, így itt is csak dombornyomású kártyával tudsz fizetni

Mivel Nyugat-Európában a hagyományos kártyaelfogadás a hatvanas években máshonnan indult, mint Magyarországon a kilencvenes években, ezért – a már rendszerváltás előtt is piacgazdasággal rendelkező országokban – ugyancsak előfordulhat, hogy egyes, ritkábban felkeresett szálláshelyeken szintén csak dombornyomású bankkártyát fogadnak el.

Végül, van még egy speciális kártyatípus, melyet csak Magyarországon lehet használni szálláshelyi szolgáltatások kifizetésére, ennek előnye azonban, hogy a munkavállalók adókedvezménnyel kapják rá a fizetésük egy részét, így több pénzhez jutnak, mint a hagyományos adózással. Ez pedig a Széchenyi Pihenő Kártya, azaz népszerű nevén SZÉP Kártya, melyet akár évi 450 000 forintos keretig fel lehet tölteni béren kívüli juttatásként. A SZÉP kártyák díjmentesen használhatók több mint 24 000 belföldi elfogadóhelyen.

Dombornyomású bankkártyák a magyar kínálatban

Dombornyomású Mastercard Standard vagy/és Visa Classic bankkártya szinte minden banknál igényelhető, bármelyiknél vezeted is a bankszámládat.

A teljes bankszámla-választékból a BiztosDöntés.hu  szakemberei azonban kiemeltek néhány olyat, melyek az átlagosan 6-9 000 forintos éves díjú társaikhoz képest olcsóbbak. A felsorolt bankok egy része kevéssé lehet ismert előtted, de az egységes betétbiztosítási rendszernek köszönhetően a náluk lévő pénzed ugyanolyan biztonságban van 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig (tehát mintegy 38 millió forintig), mint a legismertebb hazai bankoknál.

A VISA Classic bankkártya folyamatosan 4 200 forintba kerül minden évben a KDB Banknál. A dél-koreai bank magyar leánya évek óta kiszámíthatóan kedvező díjazást alkalmaz. Az Alap számlájuk havi számlavezetési díja például csak 270 forint. Net számlacsomagukban pedig visszavonásig teljesen díjmentes az átutalás az azonnali fizetési rendszeren keresztül (tehát elektronikus tranzakciónként 10 millió forintig). A díjmentesség azt jelenti, hogy még a pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell megfizetni. Hátrányuk azonban a lefedettségük: csupán 2 bankfiókjuk van, azok is Budapesten vannak.

Sokféle módon támogatja a közösségeket, emellett egyedi, máshol nem kínált takarékoskodási lehetőségeket is kínál a MagNet Bank. A hitelintézet csak interneten keresztül nyitható Házhozszámla konstrukciójában többféle kedvezmény mellett, a dombornyomású kártyáért havonta 379 forintot kell fizetni, ami évi 4 548 forintnak felel meg, és talán kevésbé megterhelő havonta kifizetni. Főleg, hogy mellette ingyenes számlavezetés is választható. A MagNet Banknak szintén csak pár fiókja van, azok is Budapestre és az agglomerációra koncentrálódnak.

Teljesen ingyenes a dombornyomású Mastercard Standard bankkártya éves díja az MKB Bank MKB Klassz Számlacsomagjában. A számlavezetés is ingyenes, ha legalább havi 300 000 forint jóváírás érkezik a számlára, vagy legalább 5 millió forintos megtakarítással vagy legalább 15 millió forintos ingatlanfedezetű hitellel rendelkezel a banknál. Ha ezek nem teljesülnek, a havi díj 990 forint.

Ismét egy szerény számú hazai fiókhálózattal rendelkező bank következik, méghozzá az osztrák hátterű Oberbank. A Mastercard Standard dombornyomású kártyája 5 972 forintba kerül, mellé a legolcsóbb számlavezetés havi 541 forintba kerül. Külön érdemes megjegyezni, hogy ha külföldön jársz, ezzel a kártyával igen kedvező díjért, 717 forintért tudsz pénzt felvenni. Ez még az itthoni általános ATM kondícióknál is olcsóbb, ráadásul belföldön is ugyanennyiért vehetsz fel vele készpénzt bármely ATM-ből.

Elektronikus számlakivonattal a havi 230 forintért kínált Smart számlacsomag vagy a feltétel nélkül ingyenes havi díjú „0 Ft-os” bankszámla mellett mindössze 4 000 forintba kerül évente a MasterCard Standard bankkártya éves díja a Polgári Banknál. A számlanyitással egyidőben igényelt kártyáért az első évben ráadásul nem is kell kifizetni ezt a díjat. A Polgári Bank fiókjai elsősorban a Hajdú-Bihar megyei Polgáron és környékén találhatóak. Emellett több megyeszékhelyen, így Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán és a fővárosban is képviseltetik magukat.

Dombornyomású hitelkártyák Magyarországon

Mint említettük, külföldi autóbérlésnél találkozhatsz olyan feltétellel, hogy kizárólag dombornyomású hitelkártyát fogadnak el. Ezért a BiztosDöntés.hu szakértői áttekintették a legkedvezőbb hitelkártyákat is.

Az MKB Bank többféle hitelkártyát kínál teljesen ingyen. Azaz sem a kártya éves díját, sem a havi hitelkártya számlavezetési díjat nem kell kifizetni. A kártya éves díja azonban csak akkor ingyenes, ha a hitelkeret kihasználtsága a bank vizsgálatának időpontjában eléri a 70 százalékot. Egyébként 5 100 forinttal kell számolni. Ilyenek az Euronics áruházakban igényelhető Euronics hitelkártya, az egyes Tesco áruházakban igényelhető Tesco Vásárlókártya és a Media Markt áruházaiban igényelhető Budapest Classic hitelkártya.

Az Euronics hitelkártya esetében bevezetési kedvezményként 10 000 forintot jóváírnak a kártya aktiválásától számított 60. napon, ha addig ötször vásárolsz a hitelkártyával. Emellett minden vásárlás után 1 százalékos visszatérítést kapsz (legfeljebb havi 5 000 forint értékben).

A Tesco Vásárlókártyával a bevezetési kedvezmények mellett állandóan háromszor annyi pont gyűjthető a Tescóban, mint az ingyenes Clubcarddal. Illetve 1 százalékos kedvezmény jár minden, Tescón kívüli vásárlásért (legfeljebb havi 5 000 Tesco Clubcard pont formájában).

A Classic Hitelkártyához a Media Markt üzletekben történő vásárlásaidhoz most 10 százalék kedvezmény és akár 10 000 forintos, az első kéthavi vásárlások után járó visszatérítési lehetőség kapcsolódik. Emellett a hitelkártyás vásárlásaid vagy csoportos beszedéseid után 1 százalékos visszatérítést kapsz, havi legfeljebb 5 000 forint értékben.

A Magyar Cetelem Banknál többféle hitelkártya is igényelhető, ebből a Cetelem Klubkártyát érdemes igényelni, ezzel ugyanis akár 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatsz a Cetelem Klub partnerüzleteiben, bárhol máshol pedig 1 százalékos pénzvisszatérítést kapsz a vásárlásaid után. A kártya éves díja 3 090 forint, ami mellé 269 forintos havi számlavezetési díj társul.

A Raiffeisen Banknál a OneCard Standard Hitelkártyával történt vásárlásaid után pénzvisszatérítést kapsz. 5 százalék mértékben negyedévente változó ajánlatokkal, 3 százalékot műszaki és elektronikai áruházakban történt vásárlások után. 1 százalékot pedig az élelmiszerüzletekben, hiper- és szupermarketekben történt vásárlások és hitelkártya-számládról kiegyenlített csoportos beszedési megbízások után. A hitelkártyáért éves díjat nem, de havonta 645 forintos havi zárási díjat viszont kell fizetni.

Gergely Péter írása – BiztosDöntés.hu bankszámla szakértő.

Mutatjuk, hová érdemes idén utazni:

(Képek: shutterstock)


Exit mobile version