Site icon Szallas.hu Blog

Fedezd fel a misztikus hangulatú fenyveseket télen!


Voltál már úgy télen túrázni, hogy bármerre néztél, a táj csodaszép fehérben díszelgett? Jégcsapok csüngtek a fákról és olyan érzésed volt, mintha a Hókirálynő birodalmába csöppentél volna? Ha még nem, akkor itt az ideje! Ez egy annyira fantasztikus élmény, amit nem szabad kihagyni. A téli kirándulás pedig akkor válik igazán varázslatossá, ha az útvonal misztikus fenyőerdőn keresztül vezet, így garantált a meghitt hangulat.

Jelenleg Magyarország területének mintegy egyötöd részét borítja erdő, aminek körülbelül 15%-át alkotja fenyő. Nem mondhatni soknak, viszont mindenképpen érdemes ellátogatni ezekhez a fenyvesi tájakhoz, sőt akár egy-két napot eltölteni- és feltöltődni a környéken. Magunkba szippantani a friss levegőt és élvezni a csendet és nyugalmat. Összegyűjtöttem számotokra 5 téli túrázási lehetőséget hazánk fenyveseiben, ahol pazar látvány tárul a szemünk elé.

1.Jávorkút – Bükk

Jávorkút tipikus hegyvidéki üdülőövezet a Bükkben. Lillafüredtől mindössze 12 km-re található. Itt telepített luc- és vörösfenyő alkotja leginkább az erdőt. A környék kedvelt kirándulóhely. Istállós -kő csupán pár km-re található innen, amely Bükk második legmagasabb csúcsa. Ha leesik az hó és kellően hideg van, akkor a befagyott vízeséshez is érdemes elsétálni, amely méltán meseszép.

Jó, ha tudod: A vörösfenyő 25-35 m magas fa, egyenes törzsű, és puha világoszöld tűlevelei vannak.

Szállást keresel a Bükk-hegységben? >>

2. Lővérek Soproni Parkerdő

A fenyőfélék közül a lucfenyő őshonos erre, de a jegenyefenyő és vörösfenyő is megtalálható a környéken. Kiváló kirándulási lehetőséget kínál a Lővérek: 7 tóval, 20 patakkal és 40-nél több forrással mindenki megtalálja a kedvére valót. A 6 kilátójából pedig csodás látvány tárul szemünk elé.

Jó, ha tudod: A lucfenyő 20-60 m magas fa, kúp alakú koronája van, ágai csavarodnak, rövid és szúrós tűlevelei vannak. Toboza hosszúkás alakú.

Soproni szálláshelyek

3. Fenyőfő – Bakony

Fenyőfőn található Bakony ősfenyvese, ahol akár 220 éves hatalmas óriásokkal is találkozhatunk. Ami igazán egyedivé teszi, hogy Magyarország egyetlen, a jégkorszak óta fennmaradt őshonos fenyőállománya itt található. Mindig friss a levegő, amiben terjeng a gyantaillat.

4. Velem környéke – Kőszegi-hegység

A bakonyi ősfenyveshez hasonló még Kőszegi-hegységben Velem környékén található. Telepített lucfenyő és jegenyefenyőből áll fauna alkotja állományának egy részét.

Jó ha tudod: a jegenyefenyő akár 60 m magasra is megnő, koronája kúp alakú, ágai sűrű örvökben nőnek, nem szúrós, dekoratív fa, vaskos, ezüstös -zöldes levelekkel.

5. Piszkéstető – Mátra

Piszkéstető, a Mátra negyedik legmagasabb pontja nemcsak kirándulóhelyként népszerű, hanem itt található Magyarország egyik legnagyobb csillagvizsgálója is. Telepített lucfenyő szegélyezi sétánk során utunkat.

Hegyvidéki szállások a Mátrában >>

 

Mit vigyünk magunkkal?

Figyeljük a hójelentéseket és keljünk útra, hogyha fehérbe öltözik a táj. Merjünk a kint lenni a szabadban télen is!

Hegyvidéki szállásokért nézz körül a szallas.hu oldalán >>

 

/fotók: Pixabay/

 


Exit mobile version