Site icon Szallas.hu Blog

Mohácsi programok és látnivalók – nem csak a busójárás miatt vonzó úti cél


Ha busójárás és farsang, akkor Mohács! De ennyivel nem lehet elintézni a dolgot, mert még sok-sok programlehetőséget nyújt az ország legdélebbi Duna-parti települése. Például Mohács és környéke a Duna-Dráva Nemzeti Park területére esik, és szuper tanösvényekkel, túrautakkal is szolgál. Megmutatjuk, mit érdemes itt csinálni!

Városháza, Mohács

Kinek ajánljuk, hogy Mohácsra látogasson?

2 különleges múzeum Mohácson, ahol a gyerekek sem fognak unatkozni

Busóudvar Múzeum – lessetek be a farsangi kulisszák mögé az év bármely napján

Bár a többnapos, télűző busójárásra februárban szokott sor kerülni, a Busóudvar komplexumban az év bármelyik napján megismerkedhettek a népszokással és azt is megtudhatjátok, kik voltak a sokacok.

Az interaktív múzeumban részt vehettek tárlatvezetésen, a látványműhelyben pedig a helyi kézművesek tevékenységeit is megleshetitek. De a busómaszk-faragó, és keramikus bemutatóműhelyek is tetszeni fognak!

Tudtad? Ha a Szallas.hu-val foglalsz Mohácson, a foglaláshoz kapott kedvezménykuponnal a felnőtt belépőt 13%-kal, a gyermek és nyugdíjas belépőjegyet 20%-kal olcsóbban veheted a Busóudvarba!

Busóudvar Múzeum

Hogy általában hogyan is néz ki a busójárás Mohácson, arról itt írtunk bővebben >>

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom, amely az egész országban egyedülálló helynek számít

Szerintetek milyen az, amikor a patak a házban folyik? Menjetek el a taposómalom műemlékhez, és kiderül! Ez az egyetlen fennmaradt, működőképes és látogatható malom, amely valaha a Csele patak 24 malma közé tartozott, és a zárt kerékházának köszönheti, hogy patakja a házban folyik.

Az is a különlegességének számít, hogy a világon utánozhatatlan, emberi erővel működő taposómalom-gépezet. Interaktív hely: kipróbálhatjátok a papírmerítés fortélyait, a taposómalom működését, megtekinthetitek a zsákkiállítást, hogy csak néhány dolgot említsünk. A malmot igyekeznek működés közben bemutatni a látogatóknak, ezért a legtöbb eszközt ki is lehet próbálni.

A malom látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges. Foglaljatok Mohácson szállást, és 20 % kedvezmény jár a belépőjegy árából! >>

Keressétek fel a mohácsi csata emlékhelyeit is!

A busójárás mellett Mohács legfőbb ismérve, hogy itt zajlott le 1526-ban a mohácsi csata, melynek több helyszín is emléket állít. 

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Túrára fel, várnak a Duna-Dráva Nemzeti Park kincsei!

Vadregényes vízparti erdők, különleges flóra és fauna – a Duna-Dráva Nemzeti Park varázsa egészen egyedülálló. A változatos terep a két folyónak és a park nagy kiterjedésének köszönhető: túrázhattok ártéri ligetekben, sűrű erdőkben vagy izgalmas lápvidéken.

Ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park állat- és növényvilága is roppant gazdag – egy-egy túra során könnyen kiszúrhattok olyan ritka fajokat, mint a vidra, hód, szürke gém, fekete gólya, a csak itt fészkelő kincsér, vagy ha mázlitok van, még arany sakált is láthattok/hallhattok. 

Hód a Duna mellett

Ne hagyjátok ki a Duna-Dráva Nemzeti park látogatóközpontját se!

Ha szeretnétek egy interaktív, változatos kiállítás kereteiben megismerni a Duna-Dráva vidékét, irány a látogatóközpont. Az Ős-Dráva Látogatóközpont Szaporcán található, Mohácstól körülbelül 50 perc autóútra. Az őshonos háziállat bemutatótól kezdve, a korszerű technológiával tartott ismeretterjesztő előadáson át, a gyerekprogramokig sok mindennel várják a kíváncsi látogatókat. 

Ős-Dráva Látogatóközpont

Tanösvények a látogatóközpontnál:

A legjobb az egészben, hogy számos tanösvény indul a központtól, például a 3 km hosszú Ős-Dráva tanösvény, vagy a Dráva Élővilága tanösvény, ami már 14 km hosszú, de bőven megéri a túra. Ugyanis roppant változatos szakaszok váltják egymást: megismerkedhettek a nyílt vízfelületek, a part menti mocsaras területek és a vadvirágos legelők élővilágával is. Madármegfigyelő állomás, kilátó, és pihenőhely is akad, így ha kisgyerekkel vagytok, akkor is remek választás lesz.

A Dráva a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Még néhány a Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei közül:

2024-ben is remek programokkal vár a Mohácsi Busójárás

2024-ben február 8. és 13. között rendezik meg az ország egyik legnépszerűbb hagyományőrző programját, a Mohácsi Busójárást. A 6 nap alatt hatalmas forgatag várja a látogatókat: a 15 helyszínen több mint 140 programra és legalább 1990 beöltöző résztvevőre lehet számítani.

Mohácsi busójárás

A programkavalkád február 8-án a Kisfarsanggal indul látványos farsangi felvonulással, népzenével és táncházakkal.

A részletes program itt olvasható >>

Tipp: ne halogassátok a szállásfoglalást, mert erre a dátumra hamar elfogynak a szabad helyek!

Szállásajánló – szuper panziók és apartmanok Mohácson:

Kovács Panzió és Étterem Mohács 

Promenad Apartman Mohács

Magyar Borház Mohács

Wellness Vendégház és Lovasklub

Kulipintyó Vendégház

+Tipp környékbeli kiránduláshoz:

Azért is érdemes Mohácson megszállni, mert innen Pécs csupán egy fél óra autóval, Baja pedig körülbelül egy óra – és mindkét város számtalan látnivalóval szolgál. Sőt, annyiban hasonlóak is, hogy mindkettőnek mediterrán hangulata van, főleg a belvárosi részeken. Ha tehát kimerítettétek a Mohács és környéke nyújtotta programlehetőségeket, irány a kultúra fővárosa, vagy a halászlé városa

Látogassatok el Mohácsra, nem csak a busójárás miatt érdemes felkeresni! Még több szállás Mohácson >>

(Fotók: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version